Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nieuwigheden voor stadsbeplanting in de schijnwerpers

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, woensdag 11 augustus 2021
87 sec


Street Pillar, Phenomenal en Goris Gold

Stadsbeplanting kent een belangrijke rol. Ze heeft een esthetische waarde en is een mooie aankleding van stadse omgeving, maar kan een grote bijdrage leveren aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Een aantal nieuwe soorten die zijn geselecteerd voor stadsbeplanting op een rij.

Leen Ruijgrok met de 'Street Pillar'. Foto: Plantipp
Leen Ruijgrok met de 'Street Pillar'. Foto: Plantipp

Het prijskaartje van luchtvervuiling is hoog: de effecten van fijnstof kosten jaarlijks meer dan 4 miljard euro, blijkt uit onderzoek in opdracht van het Astmafonds in 2005. Deze kosten komen onder andere voort uit medische kosten en vroegtijdige sterfte door langdurige blootstelling aan fijnstof. Veel gemeenten kampen met dit soort hoge concentraties, de toenemende droge periodes zorgen daarbij voor extra fijnstof.

Stadsbeplanting

Bomen en planten dragen bij aan de verwijdering van fijnstof, schadelijke oxiden en ozon uit de lucht. Ook kunnen ze de risico's van fijnstof op inwoners verkleinen. Zo bleek uit onderzoek van Alterra in 2006 dat bijna de gehele productie van fijnstof door een autoweg in een proefgebied, werd weggevangen door de aanwezige bomen en planten. Daarnaast bieden ze schaduw en maakt beplanting voor een koeler klimaat in drukke steden.


'Ze mogen niet teveel ruimte in beslag nemen en moeten makkelijk te onderhouden zijn'

Leen Ruijgrok van Boomkwekerij Ruijgrok is de veredelaar van de Acer campestre Street Pillar ('Ruijgrok'PBR) en onderschrijft het belang van stadsbeplanting bij de verwijdering van luchtvervuiling. 'We merken dat bomen overal positief in de belangstelling staan. Ze zorgen voor een gezonde leefomgeving, vangen fijnstof af, nemen CO2 op, verlagen de temperatuur en brengen kleur. Maar planten en bomen die in steden gebruikt worden moeten natuurlijk wel aan veel voorwaarden voldoen. Ze mogen niet teveel ruimte in beslag nemen en moeten makkelijk te onderhouden zijn', licht Ruijgrok toe.

Het blad van Street Pillar. Foto: Plantipp
Het blad van Street Pillar. Foto: Plantipp

Street Pillar

Over de ontdekking van de populaire Street Pillar vertelt Ruijgrok: 'Een jaar of vijftien geleden hebben we een partij wilde Acer campestre geplant, waarin we een zaailing vonden die erg opviel. Zoals de naam al aangeeft, is de Street Pillar erg geschikt als straatboom. De boom heeft een smalle, langbloeiend en trage groei, waardoor hij om weinig ruimte vraagt en weinig onderhoud nodig heeft. Ook groeit de boom op verschillende grondsoorten, is hij droogte- en windbestending, geschikt voor kleine ruimtes en heeft hij geen probleem met half verhardingen: ontzettend belangrijk voor een stadsboom!'


Nieuwigheden voor stadsbeplanting

Bovengenoemde eigenschappen maakt dat Acer campestre Street Pillar breed inzetbaar is in openbaar groen. De gemeente Overbetuwe, waar dit nieuwe ras ontdekt is, heeft deze dan ook direct ingezet voor nieuwe stadsbeplantingen. Naast de Acer 'Street Pillar' worden ook de sterke en compacte Lavandula intermedia Phenomenal ('Niko'PBR) en de winterharde en Prunus laurocerasus Goris Gold ('Goris11'PBR) steeds intensiever gebruikt voor stadsbeplanting.


LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Royal FloraHolland Springfair- Aalsmeer
woensdag 9 april 2025
t/m vrijdag 11 april 2025
Hortiflorexpo IPM- Shanghai, China
donderdag 10 april 2025
t/m zondag 13 april 2025
House and Garden- Moskou Rusland
donderdag 10 april 2025
t/m maandag 14 april 2025
Forst live- Offenburg, Duitsland
vrijdag 11 april 2025
t/m zondag 13 april 2025
Mid Season Days bij GROEN-Direkt
maandag 19 mei 2025
t/m dinsdag 20 mei 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER