Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Voorlopige herbeoordeling glyfosaat: 'geen aanleiding om classificatie aan te passen'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, donderdag 17 juni 2021
68 sec


Mogelijk verlening van goedkeuring na 2022

Onlangs publiceerde de Assessment Group on Glyphosate (AGG) de uitkomsten van de herbeoordeling voor glyfosaat. De goedkeuring voor de werkzame stof loopt december 2022 af en dient voor goedkeuring daarna, opnieuw beoordeeld te worden. Volgens het rapport is er geen aanleiding om de classificatie van glyfosaat aan te passen.

Lees ook: Van Veldhoven: Chemieverbod kan blijven ondanks aangenomen motie


Werkzame stoffen in gewasbeschermingsmiddelen, zoals glyfosaat, worden voor een maximaal aantal jaren per keer goedgekeurd. Daarna dient die goedkeuring te worden herzien.

Herbeoordeling

Vanwege de vervaldatum van de goedkeuring van glyfosaat op 15 december 2022, beoordeelde de AGG afgelopen jaar op verzoek van de Europese Commissie het dossier voor de stof. Dat dossier bevat studies die moeten aantonen dat de stof veilig en werkzaam is. Alleen dan kan de stof opnieuw worden toegelaten op de Europese markt. De vier landen die samen de AGG vormen, zijn Nederland, Hongarije, Zweden en Frankrijk. Vanuit Nederland is het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) betrokken.


De herbeoordeling van de AGG leverde een 11.000 pagina's tellend rapport op. De Ctgb publiceerde een samenvatting met de belangrijkste bevindingen. Op basis van de huidige beoordeling voldoet glyfosaat aan de vastgelegde goedkeuringscriteria. Dat betekent overigens niet dat ook na eventuele goedkeuring na 2022 glyfosaat zomaar weer ingezet mag worden.

Eerste stap

Het is de eerste stap naar een mogelijke hernieuwde goedkeuring van het gebruik van glyfosaat na december 2022. De AGG heeft het 11.000 pagina tellende rapport met de bevindingen 15 juni opgestuurd naar de Europese voedselautoriteit (EFSA) en het Europees agentschap voor chemische stoffen (ECHA). Deze twee instanties zullen in het najaar een publieke consultatie houden, waarbij iedereen de mogelijkheid krijgt om te reageren op de conclusies van de AGG.


Uiteindelijk zal de EFSA aan de hand van alle argumenten een conclusie trekken. Deze wordt vervolgens als advies meegeven aan de Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF). Het is vervolgens aan SCoPAFF om te besluiten of en hoe lang de goedkeuring van glyfosaat verlengd wordt.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER