Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

De acht hectare van Arie Boumans buurman komt maar één keer te koop

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 29 juni 2021
104 sec


Huurlocatie met struikrozen wordt ingeruild voor state of the art containervelden

Arie Bouman Tuinplanten is in Nederland vooral bekend als serviceprovider op het gebied van tuinplanten voor retailers. Daarmee wordt het bedrijf tekortgedaan, want Bouman kweekt daarnaast ook nog een slordige miljoen rozen en hortensia's in pot. Voor die laatste activiteit wordt nu tegenover de hoofdvestiging een containerkwekerij ontwikkeld.

Bouwbord nieuwbouw Arie Bouman Tuinplanten
Bouwbord nieuwbouw Arie Bouman Tuinplanten

Ik ben met Dirk Bouman, de ceo van Arie Bouman Tuinplanten, op bezoek op het huidige bedrijfsperceel in het dorpje Rijswijk, ongeveer twintig minuten rijden vanaf de hoofdvestiging in Wijk en Aalburg. 'Loop maar eens dat containerveld op, dan weet je waarom wij hier weg willen', zo daagt Bouman mij uit. Eén stap op het containerveld is voldoende. Het is inmiddels al een aantal dagen droog, maar direct onder het worteldoek is de rivierklei nog steeds elastisch en deukt een paar centimeter in. Bouman: 'Het nadeel hiervan is dat je niets kunt automatiseren. Je kunt niet met een vorkheftruck op het veld en alles moet met de hand gebeuren. Dat was een paar jaar geleden nog geen probleem, maar ik voorzie dat personeelstekort steeds meer een ding gaat worden. Daarnaast is de afstand natuurlijk ook een probleem. Voordat wij deze locatie huurden, werden hier sierkolen geteeld. Eens per jaar werd folie over de grond uitgerold en werden de sierkolen uitgestald. Wij hebben de velden al iets verbeterd door tenminste nog met worteldoek te werken, maar feitelijk kun je hier niet met machines op het veld. Daarvoor is de ondergrond veel te slap.'

Voor de perfectionist Bouman geldt maar één ding: het moet goed zijn of anders niet

Dirk Bouman verhuist naar de andere kant
Dirk Bouman verhuist naar de andere kant

Buurmans grond

Het gezegde luidt: buurmans grond komt maar één keer te koop. Een paar jaar geleden kocht Bouman een perceel agrarische grond, recht tegenover zijn hoofdlocatie aan de Wijksestraat in Wijk en Aalburg, in totaal iets meer dan acht hectare. Op dit terrein wordt inmiddels door MVL Beregening en Van der Pas Civiel ruim vijf hectare aan containervelden gerealiseerd.


Bouman heeft op de nieuwe locatie netto ruim vijftig procent meer kweekoppervlak

Wie Bouman een beetje kent, weet dat hij hierbij niet over één nacht ijs gaat. Voor de perfectionist Bouman geldt maar één ding: het moet goed zijn of anders niet. De containervelden zijn daarom top of the bill uitgerust met 4,5 meter brede kavelpaden en volledig ingericht met een eb-en-vloedsysteem. Alle vakken kunnen onafhankelijk van elkaar in luttele minuten gevuld worden met een laagje van 4 centimeter water. Vooral voor rozen is dat natuurlijk perfect met het oog op ziektepreventie. Je hoeft niet steeds de complete plant nat te maken, wat zorgt voor minder kans op schimmeluitbraken. Het is overbodig te zeggen dat het water dat in de kweekvakken gepompt wordt ook voorzien is van alle mogelijke meststoffen. Als er bijzondere stoffen zijn toegevoegd aan bepaalde planten, bijvoorbeeld blauwsel voor hortensia's, kan dat water tijdelijk 'gestald' worden in een aparte watersilo en hoeft het niet naar het grote waterbassin. Overigens zou er theoretisch gezien ook op de conventionele manier beregend kunnen worden. De voorzieningen daarvoor zijn aangelegd. Dat geldt ook voor loze leidingen, waardoor bijvoorbeeld stuurkabels voor sensoren naar het veld gebracht kunnen worden.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER