Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Delphy gaat kippen houden op onderzoekskwekerij

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, donderdag 3 juni 2021
116 sec


Delphy heeft een kippenhok en kippenren gebouwd op de onderzoekskwekerij Boomteelt en Vaste plantenteelt in Hazerswoude. Op de locatie wordt toelatingsonderzoek gedaan voor nieuwe middelen voor de bestrijding van taxuskevers. Dat laat het onafhankelijk adviesbureau weten in een persbericht.

Foto: Delphy
Foto: Delphy

De taxuskever kan een groot probleem zijn in de teelt van boomkwekerijgewassen en vaste planten. De kevers vreten ronde happen uit het blad. De larven van de kever leven in de grond en kunnen vreten aan de wortels en wortelhals van veel plantensoorten waardoor planten geheel kunnen afsterven. Deze larven zijn goed biologisch te bestrijden met behulp van aaltjes. Ondanks de goede resultaten met aaltjes tegen larven van de taxuskever blijft ook bestrijding van de volwassen kever nodig.

Toelating van nieuwe middelen

Door fabrikanten wordt gewerkt aan de toelating van nieuwe middelen. Dat is hard nodig, want het huidige middelenpakket tegen taxuskever is beperkt, waardoor kwekers de kevers nu lastig kunnen bestrijden. Delphy voert onder het merk Aegisto deugdelijkheidonderzoek uit voor partijen die een toelating willen registreren voor gewasbeschermingsmiddelen. Voor dergelijke registratie-onderzoek gelden protocollen en moet het onderzoeksbedrijf erkend zijn. Delphy is erkend door de NVWA van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken voor de uitvoering van deugdelijkheidonderzoek van gewasbeschermingsmiddelen.


Het huidige middelenpakket tegen taxuskever is beperkt, waardoor kwekers de kevers nu lastig kunnen bestrijden

Kippen houden tegen verdere verspreiding

'De laatste jaren doen we best veel onderzoek naar de bestrijding van taxuskever', vertelt onderzoeker Jeroen van der Meij. 'Hier kan ik verder weinig over vertellen, want voor deugdelijkheidsonderzoek geldt een geheimhoudingsplicht. Wel kan ik vertellen dat we veel kevers nodig hebben en dat pakken we tegenwoordig groots aan.' Op de onderzoekskwekerij staat een grote kooi waarin planten met larven van de taxuskever worden geplaatst. Hiervoor worden potten met larven onder andere verzameld bij kwekers. De larven worden kevers en deze kevers worden vervolgens verzameld en gebruikt bij de proeven in kleine kooitjes. Hoewel de grote kooi dicht is wil Delphy elk risico op verspreiding naar rest van de onderzoekskwekerij voorkomen. Daarom is nu rondom de kooi een grote kippenren gebouwd waarin kippen lopen. Mochten er kevers ontsnappen dan is het de bedoeling dat de kippen voorkomen dat ze zich verder verspreiden.


Niet nieuw

Kippen houden tegen taxuskevers is overigens niet helemaal nieuw. In het verleden lieten boomkwekers ook wel kippen lopen op hun kwekerij om taxuskevers te bestrijden. Onderzoeker Jeroen van der Meij is blij met zijn kippen en rekent er op dat hij binnenkort ook regelmatig een eitje kan eten.


Kippen bij Boomkwekerij Udenhout

Kippen houden op de boomkwekerij is zeker niet nieuw. Zo houdt Boomkwekerij Udenhout al een paar jaar kippen op een aantal percelen, onder meer om onkruid tegen te gaan. Maar ook om werkplek te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Corné Leenders van Boomkwekerij Udenhout: 'Onder de noemer Kweker-ei zijn we begonnen met kippen die de kwekerij schoon scharren. Een groot succes, wat binnenkort vervolg krijgt op een tweede locatie. Hiervoor hebben we 249 kippen in een kippencaravan. 249 omdat je bij 250 of meer als kippenboer gezien wordt. De eieren worden geraapt door mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en worden verkocht door een biologische kippenei-boer hier in de buurt. Hoe mooi is dat, een win-winstuatie!'

Naast toelatingsonderzoek voor taxuskever voert Delphy dit jaar diverse andere onderzoeken uit in opdracht van kwekers, fabrikanten en toeleveranciers. Op de laatste vrijdag van september (24 september) wordt de traditionele opendag georganiseerd voor boomkwekers en vaste plantentelers. Zij kunnen dan diverse resultaten zelf bekijken.

De lapsnuitkever. Foto: Delphy
De lapsnuitkever. Foto: Delphy
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER