Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Groenbemesters voor een gezonde, weerbare bodem

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
donderdag 8 juli 2021
135 sec


Een tussenteelt van groenbemesters is een onmisbare schakel in duurzaam bodembeheer in de boomkwekerij. Groenbemesters geven de bodem rust, brengen de lucht- en waterhuishouding op orde en geven een boost aan het bodemleven. Voor het beste effect is een juiste keuze uit het grote aanbod groenbemesters nodig.

Silke Japanse haver is een veelgebruikte groenbemester in de boomkwekerij
Silke Japanse haver is een veelgebruikte groenbemester in de boomkwekerij

De vele positieve effecten van groenbemesters zijn in de Nederlandse akker- en tuinbouw al bekend. Ook veel boomkwekers passen met succes een tussenteelt van groenbemesters toe. Een geschikte groenbemester levert organische stof, structuurverbetering via intensieve beworteling, binding en nalevering van nutriënten, voorkomt bodemerosie, onderdrukt onkruiden en helpt schadelijke bodempathogenen te beheersen. Boven én onder de grond vergroten ze de biodiversiteit en zo versterken ze het natuurlijk evenwicht.

Elke groenbemester is uniek qua beworteling, organische-stofopbrengst, nutriëntenbinding en effect op schadelijke aaltjes. Daarnaast is een ruim aanbod van mengsels van groenbemesters beschikbaar. Hoe maak je de juiste keuze voor jouw bedrijf?

Groenbemesters kiezen

Dat begint met inzicht in je bodem: analyseer de bodem op structuur, organische stof en aanwezigheid van schadelijke aaltjes. Als er problemen met schadelijke aaltjes op de loer liggen, is aaltjesbeheersing altijd het hoofddoel van de groenbemester. Een goede keuze is belangrijk: groenbemesters kunnen schadelijke aaltjes bestrijden, maar ook juist vermeerderen! Dat geldt ook voor groenbemestermengsels wanneer deze een of meerdere waardplanten bevatten.


In de boomkwekerij kunnen in de bodem vooral wortellesieaaltjes (Pratylenchus) en wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne) schade veroorzaken. Pratylenchus komt veel voor op lichte gronden, vermeerdert zich op vele waardplanten en onkruiden en kan voor ernstige groeiremming en kwaliteitsderving zorgen. De effectiefste bestrijder is Tagetes patula (afrikaantje). Een geslaagde teelt hiervan geeft een doding van bijna 100 procent. Naast Tagetes wordt Japanse haver veel toegepast in de boomkwekerij. Japanse haver geeft net als zwarte braak een natuurlijke afname van wortellesieaaltjes. Japanse haver heeft daarbij een zeer hoge slagingskans en snelle groei en onkruidbestrijding is goed mogelijk.

Meloidogyne-aaltjes veroorzaken groeiremming. Bij export geldt daarbij dat plantmateriaal vrij moet zijn van Meloidogyne chitwoodi en M. fallax. Japanse haver is bij dit aaltje een slechte keuze. Resistente bladrammenas, zoals LG Doublet, is de effectiefste bestrijder van deze wortelknobbelaaltjes.

Organische stof aanvoeren

Spelen er geen (potentiële) aaltjesproblemen op het perceel, dan wordt de groenbemesterkeuze veel ruimer. Ook hier zijn Tagetes, Japanse haver en bladrammenas goede groenbemesters die de bodem verzorgen, doorwortelen en veel organische stof leveren. Mengsels van groenbemesters zijn ook geschikt. Ze hebben een hoge slagingskans, intensieve beworteling en stimuleren de biodiversiteit:


• LG Orgamax: mengsel van zonnebloem, Japanse haver en gele mosterd
• LG Nemaredux: mengsel van bladrammenas, facelia en zwaardherik
• LG Greencover NKG: mengsel van zonnebloem, facelia, gele mosterd en vlas
• LG EKO groenbemestermix: mengsel van erwt, veldboon, bladraap, bladkool en vlas


Uitwintering

Bij percelen die in het najaar vroeg vrij zijn, is de bodembedekking van groenbemesters waardevol. Bedekte grond behoudt in de winter een veel betere structuur en het bodemleven blijft in stand. Een vorstgevoelige groenbemester zorgt hierbij voor gemakkelijk inwerken in het voorjaar. Tagetes, Japanse haver en de mengsels LG Orgamax en LG Greencover NKG zijn hiervoor bij uitstek geschikt.


Groenbemestermengsel LG Orgamax
Groenbemestermengsel LG Orgamax
Effectieve organische stof (EOS) per groenbemester

Silke Japanse haver: 1.150
LG Orgamax: 1.400
Greencover NKG: 1.190
Tagetes patula: 850
Bladrammenas: 875


Biodiversiteit stimuleren

Naast de genoemde groenbemesters is de toepassing van bloem- en kruidenmengsels in opkomst. Natuurlijke vijanden van bijvoorbeeld bladluizen kunnen in een evenwichtig ecosysteem helpen de plaagdruk te beheersen. Bloem- en kruidenstroken bieden voeding en een leefomgeving voor nuttige insecten en dragen ook nog eens sterk bij aan het imago van de sector.


Randen van percelen en teeltvrije stroken langs watergangen zijn perfect geschikt voor het inzaaien van een- of meerjarige akkerrandmengsels, zoals LG Akkerrand Bloemrijk 1 en 2. Maar ook binnen percelen is het mogelijk de biodiversiteit te stimuleren, in de grasstroken of met stroken tussen percelen. Zaai in de grasbanen kruidenmengsels met het gras mee, zoals Advanta Staygreen of LG Graslandkruiden, zodat ze minder vaak gemaaid hoeven te worden en de biodiversiteit vergroten.

LG Graslandkruiden tussen de coniferen van kwekerij Vreugdenhil in Eldersloo
LG Graslandkruiden tussen de coniferen van kwekerij Vreugdenhil in Eldersloo

LG AKKERRAND BLOEMRIJK

Een- of meerjarige bloemrijke mengsels voor perceelsranden, teeltvrije zones en paden. Hoge slagingskans, langdurige bloei en goed voor natuurlijke plaagbestrijders.


LG GRASLANDKRUIDEN

Mengsel van 16 inheemse kruidensoorten, in te zaaien samen met gras in rijpaden en grasstroken voor meer biodiversiteit.


ADVANTA STAYGREEN 1

Laagblijvende graskruidenvegetatie, voor grasstroken met meer biodiversiteit.


Meer informatie: www.lgseeds.nl en www.advantaseeds.nl

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER