Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Bezorgde burger

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
donderdag 29 april 2021
93 sec


'Hoe kijk je terug op jezelf als je tachtig bent?' Dat is een van de quotes in de laatste uitgave van dit vakblad. U vond dat een interessante vraagstelling. Het betreffende artikel staat in ieder geval al een aantal weken boven aan de lijst met meest gelezen artikelen. Vandaag is het onderwerp niet hoe u zelf terugkijkt op uw carrière, maar hoe de grote en soms boze buitenwereld naar de sector kijkt. Ik denk dat er op dat vlak nog grote stappen zijn te zetten. Anders dan andere sectoren van de agrarische wereld, bijvoorbeeld varkens-, kippen- en nertsenboeren, staan boomkwekers wat minder in de spotlights van de publieke opinie. Maar het is een kwestie van tijd voordat ook wij in de belangstelling van de bezorgde burger komen te staan.


De afstand tussen de stad en het platteland, waar biefstukken en buxussen worden geproduceerd, wordt steeds groter

Nederland wordt steeds stedelijker en er ontstaat een steeds grotere afstand tussen de stad en het platteland, waar biefstukken en buxussen worden geproduceerd. Die afstand zal groter blijven worden. Dan doel ik natuurlijk niet op de fysieke afstand, maar op de emotionele afstand en de bereidheid van de burger om zich te verdiepen in de problemen van boeren en boomkwekers. Als je naar de discussie in de bredere agrarische sector kijkt, zie je twee dingen. Aan de ene kant een overheid die van goede wil is, maar het soms wel heel technocratisch bekijkt. Goedwillende ondernemers kunnen dan vermalen worden door keiharde regels. Een beetje zoals recent gebeurd is bij de toeslagenaffaire. Ik denk weleens: het is goed dat boeren grote tractoren hebben waarmee zij van zich kunnen laten horen; anders zou het niet goed komen. Anderzijds zul je als boer, als agrarisch producent, een licence to operate moeten ophalen bij diezelfde burger. Wij delen dit land samen, ook al is de boer de rentmeester. Wij leven samen in een democratie en daar is de meerderheid - en dus de burger - uiteindelijk de baas. Want er zijn natuurlijk wel dingen aan de hand. Nederland loopt met veel dingen voorop, maar de stand van onze natuur hoort daar niet bij. Ik sprak recent met een kweker van besheesters. Hij merkt aan den lijve wat de enorme teruggang in biodiversiteit en insectenrijkdom doet voor zijn bedrijf. Alleen door de aanleg van onkruidstroken kan hij genoeg insecten en wilde bijen trekken om zijn heesters bestoven te krijgen.

Hoe dan ook, de burger is een factor om rekening mee te houden

Hoe dan ook, de burger is een factor om rekening mee te houden. Dat vereist een proactieve houding van ons als producenten. Door vroegtijdig te reageren op maatschappelijke veranderingen, kun je de ontwikkeling van je bedrijf en de bedrijfsvoering de kant op sturen die bedrijfsmatig de juiste is en past in dit dichtbevolkte landje.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER