Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Planten voeden planten

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Stefan Even, maandag 17 mei 2021
92 sec


Een investering die het mogelijk maakt de bodem in functie te houden voor onze en volgende generaties

Zolang er levende organismen en planten op aarde zijn, komt er organisch materiaal vrij in de vorm van bladeren, plantenresten, uitwerpselen en dode dieren. Deze organische stromen zijn rijk aan een breed scala van nutriënten, die door omzetting beschikbaar komen voor planten.

Stefan Even is teeltadviseur bij Plant Health Cure
Stefan Even is teeltadviseur bij Plant Health Cure

Een voorbeeld is het regenwoud, dat compleet zelfvoorzienend is door de continue stroom organisch materiaal dat wordt omgezet in opneembare nutriënten en vervolgens via de plant in de kringloop terechtkomt. In een regenwoud, bos of natuurlijke biotoop is geen bijbemesting nodig; die omgeving redt zichzelf.

In cultuurgewassen verloopt dit proces anders. Hoe zou dat komen? Een plant wordt geplant of gezaaid op een perceel dat kort daarvoor leeggerooid is. Gewassen zijn er tot en met de laatste resten af gerooid en de grond ligt 'zwart', zoals we het graag zien. Voor de teler de perfecte uitgangssituatie, voor de natuur niet. Om deze reden is het noodzakelijk om te werken met organische input om percelen in functie te houden.

Organische 'bemesting' kan breed zijn, van de 'groenbemester' die wordt ondergewerkt tot compost, stalmest of champost. Het zijn allemaal bronnen van organisch materiaal om de bodem te voorzien van de noodzakelijke input om de kringloop na te bootsen en de plant de basisvoeding te kunnen bieden. Maar vaak zijn we er dan nog niet. Er zal bijgemest moeten worden om de maximale groei of het maximale rendement uit het gewas te halen.


In een regenwoud, bos of natuurlijke biotoop is geen bijbemesting nodig; die omgeving redt zichzelf

Het is gangbaar dat we dan direct aan kunstmest denken; dat geeft snel effect en is goedkoop. Wanneer we echter verder kijken, zien we dat het bodemleven er nadelig door wordt beïnvloed en dat de organische stof wordt verbrand. Per saldo zal de bodem 'achteruitboeren'. Dit is ook zichtbaar als we naar de langjarige gemiddelden kijken over een periode van 20-25 jaar. Hoewel we ons steeds bewuster worden van het belang van de aanvoer van organisch materiaal, zien we gemiddeld genomen nog steeds geen vooruitgang in de OS-gehalten. Belangrijke oorzaken hiervan zijn intensief bodemgebruik en kunstmest.

We zien dat het bodemleven nadelig wordt beïnvloed door kunstmest en dat de organische stof wordt verbrand

Er zijn gelukkig alternatieven, in de vorm van granulaire en vloeibare organische meststoffen. Deze meststoffen zijn gemaakt van plantaardige en dierlijke reststromen en zijn zachtaardig voor bodem en gewas. Met deze producten is dezelfde groei te bereiken als met kunstmest, maar de prijs is meestal niet hetzelfde. Willen we echter percelen in productie houden, dan denk ik dat het wel wat waard is om iets dieper in de buidel te tasten. Het gaat om een investering die het mogelijk maakt de bodem in functie te houden voor onze en volgende generaties.

De auteur, Stefan Even, is teeltadviseur bij Plant Health Cure (s.even@phc.eu, 06-53270424)

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER