Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Flexibel zonneaggregaat in het boomkwekersveld

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Bert Kleiboer, zaterdag 15 mei 2021
227 sec


Beregenen op duurzame energie

De MSS48 van Agriper is een opvallende verschijning in het landschap: een bijna horizontale, 12 meter brede constructie van zonnepanelen op een onderstel met wielen. De panelen wekken genoeg energie op om een beregeningsinstallatie te voeden - stil, schoon en gemakkelijk.

Het scherm van de innovatieve MSS40 kan met één druk op de knop worden uitgevouwen
Het scherm van de innovatieve MSS40 kan met één druk op de knop worden uitgevouwen

De MSS48 is het eerste mobiele opvouwbare zonneaggregaat ter wereld. 'MSS' staat voor mobile sunpower station en '48' staat voor het aantal zonnepanelen. De installatie heeft een piekvermogen van 25 kW per uur. Dat is voldoende om een elektrische beregeningspomp van 20 kW te voeden. Ook als de zon even achter de wolken verdwijnt, blijft de MSS48 elektriciteit leveren. Lithiumaccu's met een vermogen van 40 kWh zorgen voor continuïteit.

De zonnepanelen vormen een scharnierend dek, dat hydraulisch en op afstand wordt bediend. Het geheel is gemonteerd op een robuuste dubbelassige aanhanger. In de transportstand is de constructie ingeklapt. Je hebt dan een vouwwagen van 4 meter hoog en ruim 2,5 meter breed. Voor gebruik vouw je het scherm met één druk op de knop uit. De hydraulisch aangedreven constructie klapt zichzelf open en richt zich naar de zon. Gedurende de dag volgt het dek automatisch de zonnebaan; daardoor is de elektriciteitsopbrengst maximaal. Volledig uitgeklapt is de mobiele zonne-energiecentrale 12 meter breed en 8 meter hoog; in transportstand is de hoogte 4 meter en de breedte ruim 2,5 meter. Het totaalgewicht is ongeveer 4,5 ton. De dissel met trekoog past op de standaard-aanhangerkoppeling van elke tractor.

Waarom zonnestroom om te beregenen?

Kosten verlagen

Beregenen wordt steeds belangrijker in de landbouw en de boomteelt. Voor een optimale opbrengst en een goede kwaliteit heb je water nodig. Veel boeren voelen de gevolgen van de droge en warme zomers van de afgelopen jaren; beregenen maakt dan een groot verschil. Maar irrigatie vraagt veel energie en het gebruik van fossiele brandstof heeft nadelen. Een dieselaggregaat of een trekker voor de waterpomp produceert veel geluid en uitlaatgassen en de tank moet regelmatig bijgevuld worden met een jerrycan. Elektriciteit is stiller, schoner en gemakkelijker. Bovendien is diesel kostbaar. De brandstofkosten lopen op tot ettelijke duizenden euro’s per jaar.


Stel dat je gedurende het seizoen tien keer beregent en per ronde 40 mm per hectare geeft; dat kost 45 liter brandstof. Daarmee komt je jaarlijkse energieverbruik op 450 liter oftewel 600 euro per hectare. Uit een studie van de WUR blijkt dat het gebruik van zonnestroom de kosten sterk kan verlagen. Daarnaast levert het vervangen van fossiele brandstof ook een bijdrage aan een energie- en klimaatneutrale bedrijfsvoering. Bij de verbranding van een liter diesel komt 2.606 gram CO2 vrij. In dit rekenvoorbeeld is de besparing 1.162 kg CO2 per hectare. Zonnepanelen worden steeds meer gebruikt in de agrarische sector, maar voor beregenen leken ze niet toepasbaar. Het grote knelpunt is het ontbreken van elektrische netwerkaansluitingen op de plekken waar de beregeningspomp draait. De oplossing van de MSS40 is eenvoudig: je brengt de zonnepanelen - en de pomp - naar de waterbron.

Wat kun je ermee? Méér dan beregenen!

Tot 70 kubieke meter

In de praktijk is gebleken dat de MSS48 van Agriper met een piekvermogen van 25 kW per uur ruim voldoende stroom levert om een professionele agrarische beregeningspomp van 20 kW te voeden. Daarmee kan circa 100 kubieke meter per uur verpompt worden naar een haspel met sproeikanon of een regenkanon 50 kuub per uur bij 8 bar.


En als beregenen niet nodig is, kan de zonnegenerator worden ingezet voor andere toepassingen. De unit levert namelijk krachtstroom (1 x 16 A, 1 x 32 A, 380 V) en netstroom (4 x 220 V). Standaard is de installatie uitgerust met aansluitingen voor verschillende stekkers, inclusief autostekker type 2. Er kan bijvoorbeeld heel simpel een elektrische auto mee worden opgeladen. Verder kan de opgewekte elektriciteit altijd worden teruggeleverd aan het net. Je sluit de generator aan door eenvoudigweg de stekker in een willekeurig stopcontact te steken.

Aantrekkelijke investering, MIA-subsidie mogelijk

Praktijktest

In 2020 is een goed werkend prototype uitgebreid getest in de praktijk. Op basis van deze ervaringen brengt Agriper de zonnegenerator vanaf 2021 op de markt. De MSS48 is aantrekkelijk voor elke agrarische ondernemer die regelmatig beregent. In combinatie met een elektrische pomp zorgt het zonneaggregaat voor veel lagere energiekosten en een sterke reductie van de CO2-emissie. De milieuvriendelijke sunpower-technologie komt in aanmerking voor Milieu-investeringsaftrek (MIA), wat de investering nog aantrekkelijker maakt. Agriper kan ondersteuning bieden bij de aanvraag van de subsidies.


Het dek met zonnepanelen volgt de zon. De door de MSS40 opgewekte elektriciteit is voldoende om 35 kubieke meter water per uur naar een haspel met waterkanon te pompen
Het dek met zonnepanelen volgt de zon. De door de MSS40 opgewekte elektriciteit is voldoende om 35 kubieke meter water per uur naar een haspel met waterkanon te pompen

Over Agriper

Het verhaal van Agriper en de MSS48 begint in 2019 met een brainstorm van drie bevriende ondernemers. Hans Reijnen, teler van snijheesters, constateert dat hij door het veranderende klimaat steeds meer beregent en kapitalen uitgeeft aan diesel. Sander Penners, architect van beroep, vraagt zich hardop af waarom boeren hiervoor geen zonne-energie gebruiken. Dat lijkt onmogelijk, want voor een professionele pomp zijn 40 zonnepanelen nodig, maar de ondernemers zien een uitdaging. De derde in het gezelschap, werktuigbouwkundige Erwann van Eyk, schetst achterop een bierviltje een vouwconstructie op een aanhanger.


In de twaalf maanden die volgen, werken de mannen die eerste schets uit tot een goed werkend prototype. De opvouwbare mobiele zonnegenerator wordt uitgebreid getest op het snijheesterbedrijf van Hans Reijnen in Horssen, in het land van Maas en Waal. De energieproductie en de bedrijfszekerheid zijn goed. De uitgeklapte zonnepanelen in het veld in combinatie met de stille elektrische pomp vallen enorm op in de omgeving. De teler krijgt positieve reacties. De drie ondernemers besluiten hun vinding in productie te brengen. Onder de bedrijfsnaam Agriper willen ze agrarische ondernemers gaan voorzien van flexibele zonne-energie in het veld.

De MSS48 van Agriper:

- is een mobiele aanhanger met 48 zonnepanelen van 440 Wp;
- heeft een hydraulisch uitklapbaar dek, dat zich naar de zon kan richten;
- levert 25 kW per uur;
- heeft een karakteristiek van de energieopbrengst die niet parabolisch is, zoals bij statisch geplaatste panelen, maar horizontaal, vanwege het meedraaien met de zon;
- heeft zonnepanelen die ruim 17 procent meer opbrengst geven. Van circa 8.30 tot 20.30 uur is het vermogen maximaal;
- draait mee met de zon, wat minimaal 50 procent meer opbrengst geeft.

versies met 58

De MSS48 is er voor iedereen met een dieselaggregaat die nu zijn of haar gewassen of teelten beregent met een haspel of regenboom. De innovatie – die u werkend moet zien – is een vervanger voor het dieselaggregaat tijdens het beregenen. De kar met zonnepanelen kan op het land worden geplaatst en levert de hele dag stroom aan de elektrische waterpomp voor het bedienen van een beregeningskanon. De standaard versie de MSS48 heeft een vermogen van -25 kW, 48 panelen à 440 Wp, en kost € 75.000. Daarnaast is er ook een tweede versie in ontwikkeling met 58 panelen en 30 KwH vermogen.

Heb je interesse in de MSS48 of wil je meer weten over de mogelijkheden op jouw bedrijf? Neem gerust contact op door te bellen naar +31 6 221 79673 (Erwann van Eyk) of te mailen naar info@agriper.nl.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Bart Faassen
Tuesday 18 May 2021
Goede ochtend
Ik heb hier interesse in
Wat is de prijs ??
Bart Faassen
Marinus van Es
Friday 21 May 2021
Helaas kan ik niet aanwezig op uw demo dag 22 mei .

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER