Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Belangrijke informatie over hoge kosten Floriade mogelijk gewist

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, donderdag 18 maart 2021
72 sec


Volledige e-mailboxen van oud-burgermeester- en wethouders zijn verwijderd

De gemeente Almere heeft de e-mailboxen van een onbekend aantal oud-wethouders en topambtenaren gewist. Daarmee is mogelijk belangrijke informatie verloren gegaan over hoe Floriade tientallen miljoenen euro's duurder kon uitvallen dan begroot. Dat maakte Omroep Flevoland bekend op 7 maart naar aanleiding van een Wet openbaarheid van bestuur verzoek (Wob).

Floriade 2022 vindt plaats vanaf 14 april 2022 in Almere
Floriade 2022 vindt plaats vanaf 14 april 2022 in Almere

Lees ook: Floriade miljoenenstrop voor Almere?

Volgens de omroep betreft het in ieder geval de mailboxen van oud-burgermeester Annemarie Jorritsma, de huidige wethouder Lindenberg, twee oud-wethouders en een oud gemeentesecretaris. Het zou hierbij gaan om de periode van 2006 tot 2019.

'Zeer ernstig'

PVV-raadslid Toon van Dijk noemt het een 'zeer ernstige' kwestie. Volgens De Volkskrant vreest hij dat nu niet goed te reconstrueren valt hoe Floriade vele miljoenen euro's duurder uitviel dan begroot. 'Zonder mails van de verantwoordelijke wethouders en ambtenaren wordt dat een stuk lastiger', aldus Van Dijk tegen de Volkskrant.


Wob-verzoek

De verdwijning van de e-mailboxen kwam aan het licht doordat Omroep Flevoland documenten opvroeg met behulp van een Wob-verzoek. Hiermee kunnen journalisten of burgers inzage krijgen in het handelen van bijvoorbeeld de gemeente. De omroep kreeg te horen dat de e-mails niet overhandigd konden worden omdat ze zouden zijn verwijderd en niet meer via een back-up konden worden achterhaald. Belangrijke correspondentie over bestuurlijke aangelegenheden of bijvoorbeeld contracten moeten tien jaar bewaard blijven. Dat staat beschreven in de Archiefwet.


Update: deel van de verdwenen mailboxen toch teruggevonden

Uit de laatste verslaggeving van Omroep Flevoland blijkt dat het college van B en W dinsdagavond 16 maart geïnformeerd is dat een groot deel van de verdwenen mailboxen alsnog is gevonden. Onduidelijk is of daarmee de volledige inhoud bespaard is gebleven of slechts een gedeelte daarvan. Wel schrijft het college dat er wel degelijk een aantal e-mailboxen niet is bewaard.


Floriade 2022

Meerdere oppositiepartijen zijn kritisch op het doorgaan van het evenement. De kosten werden aanvankelijk geraamd op tien miljoen euro, maar zijn inmiddels opgelopen tot zestig miljoen euro. Eerdere versies van de Floriade in Venlo, de Haarlemmermeer en Zoetermeer leverden ook torenhoge verliezen op. Inmiddels is besloten dat Floriade 2022 kan doorgaan. De wereldtuinbouwtentoonstelling is vanaf 14 april 2022 een half jaar lang te bezoeken.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER