Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Kunststof potten zullen snel duurder worden door prijs grondstoffen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 26 februari 2021
50 sec


Een producent van kunststof potten die liever niet met naam en toenaam genoemd wil worden, vertelt: 'Wij hebben al herhaaldelijk meegemaakt dat leveringen van ruw materiaal worden afgezegd. En als er dan toch geleverd wordt, is dat tegen veel hogere prijzen.' De oorzaak zou zijn een opleving van de mondiale economie en de wereldwijde tekorten aan kunststof.


Europa is op wereldschaal gezien een netto-exporteur van grondstoffen voor de kunststofindustrie. Daardoor is de Europese markt heel gevoelig als er elders in de wereld veel vraag is naar deze grondstoffen. De grondstoffen bepalen in hoge mate de eindprijs van de kunststof producten waar bijvoorbeeld boomkwekers mee werken, soms wel zeventig procent.
Dat is een opmerkelijke ontwikkeling. Vorig jaar klaagde de kunststofindustrie nog dat de markt voor gerecyclede kunststof onder druk stond, omdat veel producenten nog onvoldoende gebruikmaakten van gerecyclede grondstoffen.

In april 2020 citeerde Boom in Business voorzitter Ben Kras van NRK Recycling, de branchevereniging van plasticrecyclers: 'Recyclers krijgen heel veel afvalplastic aangeboden; denk aan tuinmeubelen en bloempotten. Maar de vraag naar het eindproduct - het kunststofrecyclaat dat als grondstof dient voor uiteenlopende toepassingen - neemt af. Daardoor is de afzet een grote uitdaging voor de branche.' Gevreesd werd toen dat producenten de voorkeur zouden geven aan zogenaamd virgin materiaal dat uit aardolie wordt gemaakt en dat gerecycled materiaal achterblijft bij recyclers. Inmiddels zou de markt dus compleet zijn gedraaid en zijn de prijzen voor zowel virgin als gerecycled materiaal enorm gestegen.


Bron: o.a. website NRK


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER