Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Van substraat naar weerbare bodem

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Stefan Even (Plant Health Cure), maandag 15 maart 2021
86 sec


Een belangrijk thema in de teelt van planten is substraat, het belangrijkste teeltmedium in de containerteelt. We kunnen niet zonder een goed substraat om de plant in te laten wortelen, zodat deze ongeacht het seizoen in de handel afgezet kan worden. Maar hoelang kunnen we nog doorgaan met de klassieke samenstellingen, gebaseerd op veen en turf?

Stefan Even van Plant Health Cure
Stefan Even van Plant Health Cure

Zolang we kunnen beschikken over een kwalitatief goed substraat, waarvan de samenstelling afgestemd is op de juiste fysische, chemische en biologische eigenschappen, kan een geslaagde (container)teelt worden opgezet. De juiste biologische eigenschappen ontbreken echter vaak, zodat de plantweerbaarheid in het wortelmilieu sterk afhankelijk wordt van externe factoren. We moeten dan oppassen dat de planten die we telen geen 'kasplantjes' worden, die het in de boze buitenwereld zwaar te verduren krijgen.

De belangrijkste ingrediënten van substraat zijn afkomstig uit een natuurlijk proces, dat we niet zomaar kunnen nabootsen. Hierdoor zijn deze bestanddelen niet oneindig ongelimiteerd beschikbaar. Ditzelfde geldt voor andere grondstoffen die afkomstig zijn uit de bodem, zoals olie en aardgas. Het eeuwenlange ontstaansproces is ook hierbij niet zomaar na te bootsen.

'Dat is toch geweldig nieuws: een natuurlijk proces dat onlosmakelijk hoort bij een gezonde plantengroei is gewoon na te bootsen'

Gelukkig kunnen we sommige processen wel beïnvloeden en nabootsen. Neem als voorbeeld bodembiologie. In de hoofdbestanddelen van het huidige substraat bevinden zich niet de juiste bodem- en rhizosfeerbacteriën en -schimmels. Maar op basis van toevoegingen aan het recept kan deze biologie worden toegevoegd aan het substraat, waardoor we het 'grond' kunnen noemen. Dat is toch geweldig nieuws: een natuurlijk proces dat onlosmakelijk hoort bij een gezonde plantengroei is gewoon na te bootsen. Gebruik van alternatieve grondstoffen hoeft dus biologisch gezien niet direct een belemmering te zijn om een bodem in optimale toestand te brengen voor een geslaagde teelt; de bodembiologie moeten we er toch zelf aan toevoegen.

Kijk je naar de glastuinbouw, waar gebruikgemaakt wordt van inerte teeltmedia als perliet en steenwol, dan zie je dat ook op inerte grondstoffen plantengroei en een geslaagde teelt mogelijk is.

De zoektocht naar alternatieve samenstellingen voor substraat, om de afhankelijkheid van de grondstoffen turf en veen sterk te reduceren, is in volle gang. Dagelijks kom ik in de praktijk testen tegen met tal van samenstellingen, waarbij onder andere houtvezels een belangrijk bestanddeel zijn van een veenarm substraat. De zoektocht naar de optimale samenstelling voor iedere teelt en teeltmethode is nog lang niet afgerond, maar deze zoektocht en testfase leveren veel ervaring op en bieden ook volop kansen voor het hergebruik van reststromen.

Stefan Even

Stefan Even is adviseur boomkwekerij bij Plant Health Cure. Voor contact: s.even@phc.eu of 06-53270424




LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
AANGEBODEN: Blue Arrow beworteld stek
woensdag 18 december 2024
AANGEBODEN: Kluitenrooier Tractor/Shovel
vrijdag 29 november 2024
AANGEBODEN: Grote Boomrekken
vrijdag 29 november 2024
AANGEBODEN: Compacte Kluitenrooier
vrijdag 29 november 2024
AGENDA
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025
IPM Essen 2025
dinsdag 28 januari 2025
t/m vrijdag 31 januari 2025
PlantariumGroen-Direkt Voorjaarseditie 2025
dinsdag 4 februari 2025
t/m woensdag 5 februari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER