Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Cool

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 11 januari 2021
78 sec


Er is iets bijzonders aan de hand in het Nederlandse boomkwekerswereldje. Duitsland ging vorige week in lockdown. Nederland volgde deze week en alles wat boomkwekers weten te melden is een onderkoelde reactie: 'Goede planning, wij hadden toch al vakantie gepland en volgend jaar zien we wel weer.' Geen blinde paniek of diepe bezorgdheid: niets van dat alles. Zijn boomkwekers zo cool dat ze door een dergelijk dreigend fiasco niet meer uit hun rol te halen zijn? Misschien wel, maar misschien gaat het in het algemeen op het moment ook wel zo goed dat corona een welkome koude douche is. Ik sprak vanmiddag een grote fabrikant van tractoren. Hij wist mij te melden dat hij bij de inkoop van motoren rekening houdt met een wachttijd van acht maanden of meer. Zonder corona zou dat ongetwijfeld nog veel langer zijn. Zijn verklaring was dat de wereld nu net uit een crisis is gerold en de schaarste van de afgelopen jaren aan het inhalen is.


De wereld is net uit een crisis is gerold en de schaarste van de afgelopen jaren aan het inhalen

In dat opzicht is corona economisch gezien misschien wel handig als instrument, omdat anders de boel oververhit raakt. Een gevaarlijke opmerking natuurlijk, en ik durf hem alleen te maken omdat we deze opmerking onder ons houden. In veel sectoren is corona bijna dodelijker vanwege zijn economische impact dan vanwege de ziekteverwekkende eigenschappen van het virus. Is dat een verdienste van al die kwekers? Nee, natuurlijk niet. Dat heet gewoon geluk hebben. Nu hangt deze sector toevallig aan de juiste mem en over een paar jaar zijn de rollen omgedraaid. C'est la vie. Blijft natuurlijk dat de sector totaal is veranderd in de laatste jaren. Het karakter van de Nederlandse boomkwekerijen is totaal anders geworden. Veel kleine bedrijven zijn verdwenen of opgeslokt door een grote broer en een aantal bedrijven groeit tegen de hel en de klippen op.

Veel van de kleine bedrijven zijn verdwenen of opgeslokt door een grote broer en een aantal bedrijven groeit tegen de hel en de klippen op

In Regio in beeld Gelderse Vallei in deze editie komen bijvoorbeeld Hoogenraad en De Buurte aan het woord. De Buurte was al langer groot en Hoogenraad heeft zich in een toptijd in het linkerrijtje van de plantgoedbedrijven geplaatst. Beide bedrijven zijn een goed voorbeeld van de veerkracht en innovatie van de sector.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER