Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Opstrakken en stabiliseren van de productie

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, woensdag 23 december 2020
173 sec


De Buurte is met vier vestigingen en bijna 300 hectare areaal een van de giganten in de Nederlandse boomkwekerijwereld

Boomkwekerij De Buurte is een van de grotere kwekers van Nederland. Als het om de grootschalige teelt van bos- en haagplantsoen en kerstbomen gaat, zal het bedrijf zelfs moeiteloos in de top vijf eindigen. Een aantal jaren geleden ging het wat minder goed met het bedrijf. De Buurte werd toen overgenomen door een investeringsmaatschappij. Het bedrijf is nu bezig met het opstrakken en stabiliseren van de eigen productie.

Henri Nootenboom
Henri Nootenboom

De Buurte is groot en produceert maar liefst op vier verschillende locaties. Op de vestiging in Uddel worden rhodo's, Taxus en Thuja's geteeld, In Heerde uitsluitend vormen, hoofdzakelijk bollen en kegels, onder andere van Buxus, Taxus , Ilex en daarnaast kerstplanten met decoratie. In Twello worden in tuinbouwkassen Prunus en Hedera in pot gekweekt geteeld De hoofdlocatie in Oene, waar ik te gast ben bij Henry Nooteboom, heeft naast containerteelt vooral vollegrondsteelt op een groot aantal percelen in een 12 kilometer grote cirkel rondom Oene. Volgens de website van De Buurte zou het bedrijf ongeveer 275 hectare areaal omvatten; dat maakt het tot een van de grotere kwekerijen van Nederland. Het bedrijf noemt zich op de eigen website zelfs de grootste kwekerij van Nederland. Op elk van de vier vestigingen werken voormannen, die alles op deze locaties regelen en organiseren, samen met een team van ongeveer 45 vaste mensen en 30 à 35 flexwerkers.
Henry Nooteboom: 'Ons belangrijkste specialisme is haagplanten in grotere aantallen in de maten 60 tot 200 centimeter, en dan zowel in de volle grond als in pot gekweekt.'



'In het verleden waren we wat wispelturiger. Als we dachten dat we Rhodo's moesten kweken, gingen we massaal in de Rhodo's'

Opstrakken

Een aantal jaren geleden is De Buurte overgenomen door een investeringsmaatschappij. De ondernemer achter deze maatschappij verdiende zijn geld in een totaal andere business en investeert dat nu in een groot aantal bedrijven overal op de wereld. Zo bezit het bedrijf ook een palmenkwekerij in Florida. Hoewel De Buurte zijn eigen broek moet ophouden, is de eigenaar, waarvan Nooteboom de naam liever niet noemt- wel nauw betrokken bij het bedrijf.
Volgens Nooteboom is er overigens niet zo heel veel veranderd sinds de aandelen zijn overgenomen van de vorige eigenaar, Evert Riphagen. Het enige verschil is - aldus de accountmanager - dat er wat gestructureerder wordt gewerkt en geanticipeerd op ontwikkelingen in de markt. Nooteboom: 'In het verleden waren we misschien wat wispelturiger. Als we dachten dat we rhodo's moesten kweken, gingen we massaal in de rhodo's. Nu kijken we naar de markt, bepalen daar onze ideeën over en verhogen of verlagen de cijfers van het vorige jaar met maximaal tien procent. Op dit moment kweken we jaarlijks ongeveer 30.000 rhodo's. Dat zijn er ook weleens 100.000 geweest. Die raak je dan uiteindelijk wel kwijt, maar dat duurt natuurlijk even en dat is meestal niet goed voor de prijs van het product. We hebben de productie dus wat opgestrakt. Dat houdt in dat we het productieplan voor de komende jaren zo goed als klaar hebben liggen. Daarnaast is de inzet van mechanisatie bij het snoeien, planten en rooien de laatste jaren heel belangrijk geweest om sneller en efficiënter te kunnen werken en zodoende op de arbeidskosten te besparen. De kwaliteit van de planten ligt -aldus Nooteboom daardoor ook op een veel consistenter en hoger niveau dan jaren geleden.'


Taxus

Taxus is naast kerstbomen en rhodo's een van de hoofdteelten van het bedrijf. De Buurte kweekt allereerst Taxus baccata, maar daarnaast ook Taxus media 'Hicksii', Taxus media 'Hillii' en als vierde soort de eigen variëteit Taxus media 'Rising Star'. 'Rising Star' groeit net als de andere T. media-types wat trager dan T. baccata, maar zou beter bestand zijn tegen droogte dan de andere T. media-types. De T. media-types worden vooral voor vormsnoei gebruikt. In totaal worden jaarlijks per soort ongeveer 20.00 taxussen opgezet.


Rising Star wordt gepromoot via Plantipp en is volgens Nooteboom een van de soorten die echt in opmars zijn. De Buurte investeert zelfs in deze eigen soort via een sponsorovereenkomst met De Grote Tuinverbouwing van Rob Verlinden. De sponsordeal is heel overzichtelijk: Verlinden ontvangt planten die worden gebruikt in de tuinen op tv, en in ruil daarvoor krijgt De Buurte de beschikking over het foto- en filmmateriaal.

Rhodo's

Het verhaal rondom rhodo's is ongeveer hetzelfde als dat van Taxus. De Buurte concentreert zich daarbij op een stabiel sortiment van tien cultivars. De onderstammen worden gestekt en daarna wordt de juiste cultivar erop gepikeerd. Als stekmateriaal wordt meestal 'Cunningham White' gebruikt, specifiek deze soort omdat die volgens Nooteboom het beste aanwortelt. Overigens heeft De Buurte de productie van stek- en uitgangsmateriaal helemaal uitbesteed.


De Buurte kweekt op grote schaal Thuja. De Thuja Smaragd en de Thuja Brabant zijn de hoofdmoot. Deze worden zowel in de vollegrond als in de pot gekweekt. Komend jaar wordt ook de Thuja King of Brabant geplant, deze soort is een nieuwe variant van de Thuja Brabant en wordt als primeur gekweekt. Deze soort is onder beheer van Van Vliet Newplants

Aanlegmarkt

De Buurte levert haar producten aan tuincentra, bouwmarkten en aan de aanlegmarkt. 15-25% procent van de productie blijft volgens Nooteboom daarbij bij benadering in Nederland en de rest gaat naar het buitenland. De Kersthandel is 90% voor NL en 10% export.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER