Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Phyllostachys spec. 'Shanghai 3' verkozen tot bamboe van het jaar

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 7 januari 2021
103 sec


Een echte reus: tot 10 meter hoog en stammen van acht tot tien centimeter

Aan het fenomeen Boom van het Jaar zijn we allemaal al gewend, maar er schijnt in Duitsland ook een heuse Bamboe van het Jaar-verkiezing te bestaan. En dat al achttien jaar. Een cultivar van de Nederlandse kwekerij van Jos van der Palen, Kimmei in Valkenswaard, is voor 2021 uitgekozen als de winnaar.

<i>Phyllostachys</i> sp. 'Shanghai 3' (Foto: Jos van der Palen)
Phyllostachys sp. 'Shanghai 3' (Foto: Jos van der Palen)

De winnaar van 2021, Phyllostachys spec. 'Shanghai 3', is echt de bamboe die je verwacht in een uitgestrekt Oost-Chinees bamboebos. Een echte reuzenbamboe, dus, en zeker niet geschikt voor het achtertuintje van je oma. De winnaar van 2021 kan volgens Van der Palen makkelijk 10 meter hoog worden, en dat met een stamomvang van acht tot tien centimeter.

Een echte reuzenbamboe, dus, en zeker niet geschikt voor het achtertuintje van je oma

Botanische tuin

In 1995 haalden de bamboekwekers Hans Prins en Jos van der Palen de plant naar Europa. Beide kwekers hadden connecties bij de botanische tuin van Shanghai en hadden daar gevraagd om diverse planten van Phyllostachys propinqua, maar kregen een mix van verschillende Phyllostachys-soorten.


Deze planten werden vervolgens in Nederland aangeplant en genummerd met 'Shanghai 1, 2en 3'. 'Shanghai 1' bleek bij nader inzien Phyllostachys lithophila te zijn, 'Shanghai 2' werd als Phyllostachys dulcis 'ontmaskerd'. Voor de snelgroeiende 'Shanghai 3', daarentegen, die al gauw indrukwekkende proporties aannam en daarom verspreid werd onder de klanten van Jos van der Palen, lag de zaak iets ingewikkelder. De plant lijkt eigenschappen te hebben van verschillende bamboesoorten en is naar alle waarschijnlijkheid een bijzondere selectie van Phyllostachys dulcis. Phyllostachys dulcis wordt in China veel geteeld om zijn zoete scheuten. Gespeculeerd wordt daarom dat het om een selectie gaat uit een regio waarin deze specifieke bamboe wordt gebruikt voor de productie van kiemgroenten.

Phyllostachys dulcis wordt met name gekweekt in de aan Shanghai grenzende provincie Zhejiang. Het daar heersende klimaat is, net als in Shanghai, erg vochtig en warm. Ondanks het feit dat Shanghai 3 zeer goed winterhard is, mag je dus aannemen dat de plant het ook bijzonder goed zal doen in een subtropisch klimaat. Hoewel de plant dus winterhard is, wat al twintig jaar bewezen is, verdraagt deze Phyllostachys-soort weinig vorst als hij in een pot staat - een eigenschap die de plant deelt met andere Phyllostachys-soorten.

Jos van der Palen
Jos van der Palen
Het blad van de 'Shanghai 3'-bamboe is met een lengte van tot 9 tot 18 centimeter en een breedte van 2,5 centimeter relatief groot, maar kleiner dan dat van andere reuzenbamboes. De nog groter wordende reus Phyllostachys vivax heeft een nog groter blad Het oppervlak van het blad is niet helemaal glad, maar licht golvend. Dit helpt om de plant te identificeren als er vanwege het seizoen geen nieuwe scheuten te zien zijn.

Reus

Zoals in het begin al vermeld, is 'Shanghai 3' een van de reuzen onder de bamboes. De plant kan 10 meter hoog worden met een diameter van 8 tot 10 centimeter. Als de plant met rust wordt gelaten en niet wordt uitgedund, vormt zich al snel een ondoordringbaar bos. Wil je de plant intomen en op zijn plaats houden heeft het de voorkeur om een vorm van wortelbegrenzing toe te passen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER