Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Fake-news

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
dinsdag 24 november 2020
87 sec


Vorige week interviewde ik in Midden-Limburg vier kwekers in het kader van onze rubriek Regio-In-Beeld. Er wordt wel eens gezegd dat de sector lijdt onder vergrijzing en een gebrek aan instroom van jonge enthousiaste jonge ondernemers. Ik neem dergelijke verhalen altijd met een korrel zout, maar nu kan ik inmiddels volmonding ex-president Trump naroepen en melden dat dit fake-news is. Het tegengestelde lijkt zelfs waar te zijn. Deze sector is bij uitstek rijk aan veelbelovend jong talent. Ik trof bij alle vier de interviews, jonge enthousiaste boomkwekers aan. Allemaal onder de veertig jaar en inmiddels allemaal bovenop de troon of de bedoeling om daar binnenkort op te zitten. Laat mij eens één sector zien waar dat ook het geval is?


Deze sector is bij uitstek rijk aan veelbelovend jong talent. Laat mij eens één sector zien waar dat ook het geval is?

Dat is natuurlijk goed nieuws en misschien wel het beste bewijs dat de huidige hausse in de sector niet gebaseerd is op 'toevallige' conjunctuur cijfers, maar door een langjarig geloof in een groene en duurzame toekomst van de sector. De sector is daarmee een witte raaf in de agrarische sector als geheel. Daar hoor je boomkwekers soms ook wel eens over klagen. Brancheorganisaties als bijvoorbeeld de LTO besteden het grootste deel van hun lobby om de overheid te overtuigen dat het allemaal niet zo erg gesteld is met de impact van agrarische wereld. Ik ben zeker geen specialist, maar het is redelijk veilig te veronderstellen dat de agrarische sector op sommige moment in de defensie mode staat. Even veilig lijkt mij de conclusie dat een aantal van de gevechten die gevoerd worden in feite achterhoede gevechten zijn. De positie van de landbouw als geheel zal de komende jaren essentieel veranderen, maar boomkwekers zouden best wel eens de uitzondering kunnen zijn. En dn met name door hun actieve betrokkenheid bij de groene stad.

Biologisch is lastig en duur, omschakelen is een kriem, administratief omslachtig en daarnaast zijn planten vanuit het oogpunt van kwaliteit meestal ook niet beter

Natuurlijk mag in het kamp van de boomkwekers ook nog wel het nodige gebeuren. Ik begrijp bijvoorbeeld al jaren niets van het feit dat er zo weinig kwekers biologisch gaan. Ik weet het. Biologisch is lastig en duur, omschakelen is een kriem, administratief omslachtig en daarnaast zijn planten vanuit het oogpunt van kwaliteit meestal ook niet beter, maar biologisch is wel waar op dit moment vraag naar is. U hoort mij overigens niet zeggen dat we allemaal biologisch moeten gaan. IK verbaas mij alleen over het feit dat zo weinige dat doen terwijl er wel een duidelijke markt voor is.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER