Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Ilex aquifolium in Duitsland uitgeroepen tot Boom van het Jaar 2021

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 13 november 2020
50 sec


De Silvius Wodarz Stichting heeft de hulst Ilex aquifolium uitgeroepen tot Boom van het Jaar 2021. Hulst is een zeer veelzijdige boom. Bij de meeste mensen is hij alleen bekend als struik in de tuin of bessenleverancier in kerststukjes, maar het is daarnaast ook een inheemse bosboom met een hoge ecologische waarde.


In veel landen is hulst vooral bekend en gevraagd als kerstversiering, maar als boom is de plant nu door de Silvius Wodarz Stichting uitgeroepen tot Boom van het Jaar 2021. In Duitsland is zo'n uitverkiezing klaarblijkelijk niet compleet zonder dat daarbij ook een 'bomenkoning' wordt benoemd. Op de website van de stichting staat bomenkoning Nikolaus Fröhlich helemaal verkleed als een soort middeleeuwse koning. Het is zijn taak om het komende jaar als ambassadeur van de hulst op pad te gaan.

Hulst komt vooral als struik voor, maar kan onder bepaalde omstandigheden ook uitgroeien tot een boom met een maximale omtrek van 20 centimeter en een hoogte van 6 tot 8 meter. Ilex aquifolium voelt zich prima thuis in het Nederlandse en West-Europese klimaat met zachte winters en relatief veel neerslag. Hulst zou daarnaast een echte klimaatboom kunnen zijn. Ecologisch gezien is hulst zowel in de zomer als de winter belangrijk. De witte bloemen zijn belangrijk voor bijen; de bessen zijn in de winter een voedselbron voor vogels. De laatste jaren wordt hulst ook gepropageerd en gebruikt als vervanger voor buxus, omdat de plant groenblijvend is en ongevoelig is voor de buxusmot.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER