Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Bijvriendelijke boomkweker in het zonnetje gezet

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, woensdag 7 oktober 2020
59 sec


Boomkweker Gerard van den Akker uit Hazerswoude is in het zonnetje gezet als dank voor de bijvriendelijke bloemenstrook die hij al vele jaren zaait langs zijn kwekerij aan de Dijkgraafweg in Hazerswoude. Hij ontving een taart uit handen van wethouder Kees van Velzen en Michiel Gerritsen voorzitter van Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop (SBGB).


Gerard van den Akker zaait de bloemenstrook al sinds 2015. In dat jaar sloten de gemeente Alphen aan den Rijn, boomkwekers in Greenport Boskoop en enkele andere partijen een 'Bee Deal' om zich samen in te zetten voor bijvriendelijke maatregelen om zo de leefomgeving voor wilde bijen en honingbijen te verbeteren. Eén van die maatregelen was het inzaaien van bijvriendelijke mengsels op perceelsranden, braakgronden maar ook als omlijsting van waterbassins.

Leuke reacties

Hoewel Van den Akker niet de enige boomkweker is die bloemen zaait voor de bijen, is hij wel de kweker die trouw ieder jaar zaait en het grootste stuk. De bloemenstrook langs de Dijkgraafweg trekt ieder jaar niet alleen veel bijen en andere insecten. Ook voorbijgangers stoppen enthousiast om de bloemen te bewonderen. 'Als ik op mijn kwekerij aan het werk ben, is het leuk om al die reacties van mensen te horen', vertelt Gerard van den Akker.


Demoproeven

Boomkwekers in Greenport Boskoop en dragen al jaren actief bij aan betere leefomstandigheden voor bijen en andere bestuivers. Naast het inzaaien van bijvriendelijke bloemenmengsels wordt er steeds meer biologische bestrijding toegepast. Dit jaar zijn in Greenport Boskoop twee demoproeven uitgevoerd door kwekers samen met Delphy en Koppert om nieuwe vormen van biologische bestrijding breder te testen in de boomkwekerij. Dit is gebeurd met financiering van Tuinbranche Nederland, Koppert Biological Systems en gemeente Alphen aan den Rijn, in het kader van project de Bee Deals van CLM Onderzoek en Advies.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER