Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Er zit nog een berg aan mogelijkheden in Hydrangea serrata

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 6 oktober 2020
147 sec


Peter Kroes van Van Vliet New Plants; een oproep om aan de slag te gaan met de Berghortensia

Als we het over Hortensia hebben, zijn meest bekende soorten macrophylla en paniculata, respectievelijk de boeren- en de pluimhortensia. Ook veredelingsactiviteiten hebben zich met name op deze twee soorten gericht. Sinds de jaren zestig is een stortvloed nieuwe H. macrophylla's op de markt gekomen en eind jaren negentig startte met de introductie van H. Paniculata 'Limelight' de veredeling van de pluimhortensia. Volgens Peter Kroes, directeur en mede-eigenaar van Van Vliet New Plants in Boskoop verdient ook de berghortensia ofwel Hydrangea serrata veel meer aandacht. Zijn bedrijf heeft nu vijf cv's in het portfolio die meer aandacht verdienen, maar komende jaren komt daar nog een aantal nieuwe soorten bij.


Alle, of eigenlijk bijna alle hortensia's komen uit het relatief kleine Centraal-Honshu-gebied in Japan. De Hydrangea serrata daarentegen komt uit een veel bergachtiger gebied en dankt daaraan zijn bijzondere eigenschappen. De Hydrangea serrata lijkt op het eerste gezicht veel op de lacecap macrophylla-Hortensia's. Serrata beschikt immers over dezelfde schermvormige bloemen, maar H. serrata scoort duidelijk beter dan H. marcophylla op een aantal aspecten die door het veranderende klimaat steeds belangrijk worden: namelijk droogteresistentie en gevoeligheid voor hoge temperaturen.

De berghortensia scoort duidelijk beter dan de boerenhortensia op een aantal aspecten die door het veranderende klimaat steeds belangrijk worden: droogteresistentie en gevoeligheid voor hoge temperaturen

Peter Kroes van Van Vliet New Plants: 'Vroeger werd wel eens gezegd dat de serrata wat saaier oogt dan een H. macroplhylla. Dat bestrijd ik natuurlijk. Volgens mij is er nog heel veel mogelijk op het gebied van veredelen van deze soort.' Van Vliet New Plants is vijf jaar geleden begonnen met de opbouw van een serie serrata's. Dit jaar gaan de eerste planten naar de kweker. De serie bestaat vooralsnog uit vijf cultivars. In 2021 en 2022 jaar volgen er nog drie of vier.

Geduld is een schone zaak

Jesper Mathot is een van de kwekers die sinds vorig jaar aan de slag is met de nieuwe cv's van Van Vliet. Mathot heeft voorlopig alleen 'Daredevil' in wat hogere aantallen opgezet en was tevreden met het resultaat. '"Magic Pillow" had ik ook op willen zetten, maar daar kon ik geen aantallen van krijgen.' Jesper Mathot: 'We willen allemaal snel in dit soort gevallen, maar ik ben van mening dat je de tijd moet nemen. Je moet de soort leren kennen, maar je moet ook goed fotomateriaal verzamelen.' Serrata past prima in de manier van werken van Mathot. 'Wij zijn groot in paniculata en serrata past prima in onze manier van werken. Wij kopen stek in en kweken deze één jaar door in de vollegrond om een mooi zware plant te krijgen met veel bloemknoppen.
Deze planten worden daarna in een grote pot en als visuele handel verkocht.
Ook kopen wij plantgoed in 1,5 literse potten om deze als visuele handel te verkopen.


Deze soorten zijn

<i>Hydrangea serr.</i> 'HSOPR014' 'White on White' (pbr)
Hydrangea serr. 'HSOPR014' 'White on White' (pbr)

Hydrangea serr. 'HSOPR014' 'White on White' (pbr)

Bloeit redelijk goed op eenjarig hout, is winterhard en bloeit rijkelijk van juni tot en met september. De 'White on White' is een cultivar met witte bloemtrossen die einde zomer verkleuren naar een lichtpaarse rand toe. De plant is goed te gebruiken voor vakbeplantingen, maar ook als potplant. De 'White on White' blijft betrekkelijk klein; wordt 70 cm hoog en breed.


Hydrangea serr. 'HSOPR015' (pbr) 'Magic Pillow'

Bloeit redelijk goed op eenjarig hout, is winterhard en bloeit rijkelijk van juni tot en met september. 'Magic Pillow' is een rijkbloeiende bodembedekker die, naar gelang de ondergrond, blauw tot roze bloeit. De plant is zeer geschikt voor vakbeplantingen, wordt niet hoger dan 50 à 60 cm en kan een doorsnede bereiken van 120 cm. 'Magic Pillow' is met name geschikt in het openbaar groen.


<i>Hydrangea serr.</i> 'JPD 01' (pbr) 'Daredevil'
Hydrangea serr. 'JPD 01' (pbr) 'Daredevil'

Hydrangea serr. 'JPD 01' (pbr) 'Daredevil'

'Daredevil' loopt in het voorjaar uit met zeer donkerrode scheuten waaraan zich in de zomer helderroze schermbloemen vormen. In tegenstelling tot andere donkerbladige serrata-soorten blijft het blad van 'Daredevil' ook in de volle zon zeer donkerrood. Een volwassen plant wordt niet hoger dan 50 à 60 cm, de doorsnede is dan maximaal 120 cm. 'Daredevil' bloeit redelijk goed op eenjarig hout en is zeer winterhard. De plant heeft weinig tot geen moeite met een late nachtvorst.


<i>Hydrangea serrata</i> 'HSOPR016' (pbr) 'Summer Glow'
Hydrangea serrata 'HSOPR016' (pbr) 'Summer Glow'

Hydrangea serrata 'HSOPR016' (pbr) 'Summer Glow'

'Summer Glow' bloeit rijk op eenjarig hout. De bloemen van 'Summer Glow' komen ruim boven de plant uit; dit maakt de plant visueel aantrekkelijk. De plant is zeer goed winterhard en kan een late nachtvorst prima verdragen. In de herfst kleurt het blad diep donkerrood.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER