Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Onkruid te lijf ....... met lucht

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 6 oktober 2020
96 sec


Boomkwekerij J. van Roessel gebruikt op de eigen kwekerij een mechanische schoffel met luchtondersteuning voor het onkruid in de rij te bestrijden.

Er zijn op dit moment nog voldoende chemie om onkruid te bestrijden. Dat is mooi, maar vaak wordt daarbij vergeten dat chemie niet altijd bruikbaar in verband met schade aan de boom. Boomkwekerij J van Roessel heeft een schoffelmachine ontwikkeld waarbij het onkruid in de rij wordt verwijderd met een luchtlans.

Joost van Roessel
Joost van Roessel

Boomkwekerij J. van Roessel is een bekende naam op het gebied van het kweken van spillen en jonge laanbomen voornamelijk voor de laanboomteelt. Het bedrijf stekt laanboom cultivars en kweekt deze dan twee tot drie jaar door tot spillen in de maat 6-8 of 8-10. Grote uitdaging daarbij is een goed onkruidbeheer en met name in het eerste groeijaar. Joost van Roessel: 'Tussen de rij cultivatoren doen wij al heel lang. Grote probleem was altijd het onkruid dat in de rij staat. Dat bleef altijd handwerk en daar ben je vele uren mee bezig. Het tweede jaar is het probleem minder ernstig. Allereerst kun je dan op tegen de stam spuiten zonder schade aan de boom. Maar dat wordt met het huidige middelenpakket steeds lastiger. Daarnaast wordt onkruid dan ook beter onderdrukt door de boom zelf.

GPS

Sinds ongeveer anderhalf jaar heeft Van Roessel GPS RTK besturing op zijn Fendt smalspoor. Dat schept de mogelijkheid om kaarsrecht te planten, maar ook kaarsrecht te schoffelen. Bleef nog de uitdaging om het onkruid dat in de rij staat en waar je dus met een cultivator nooit bij kunt te bestrijden. Dat gebeurt dus nu met een luchtlans.


Joost van Roessel legt uit: 'De machine bestaat allereerst uit een drietal ganzenvoeten die de grond oppervlakkig losmaken en zo het onkruid aanpakken. Daarachter komt een aantal vingerwieders, die het onkruid losmaken tot twee centimeter van de jonge boom. De derde stap is een luchtlans die het kleine walletje grond dat in de rij overblijft wegblaast. Deze luchtlans wordt aangedreven door een zware compressor die voor op de tractor is gemonteerd en ongeveer acht bar druk geeft. Relatief weinig lucht, maar wel met een hoge druk. Kunst is wel dat je dit op tijd doet. Als het onkruid echt is opgekomen kun je op deze manier niet succesvol bestrijden. Je moet het onkruid aanpakken in de kiemperiode en zorgen dat de kiemdraden van het onkruid bloot komen te liggen en uitdrogen door zon en wind. Deze manier werkt alleen als het op tijd doet. Je moet deze machine inzetten op het moment dat je nog maar amper onkruid ziet. Wacht je dan nog een paar dagen dan ben je al gauw te laat'
Bijzonder aan de machine is verder dat de rijbreedte instelbaar is. Op deze manier kun je verschillende rijafstanden hanteren met dezelfde machine. Het idee voor van de machine en dan met name het werken met luchtdruk komt van Joost van Roessel, maar de technische realisatie komt van Stefan Baaijens van CSB in Haaren.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER