Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Biologische tuinplanten: 'Ik wil wel, maar het kan niet ...'?!

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hans van Hage, maandag 24 augustus 2020
66 sec


Sinds 1999 produceren wij gecertificeerde biologische tuinrozen - met het Europese bio-logo dus, dat groene blaadje. Al geruime tijd geleden hebben wij samen met andere biologische kwekers de Stichting Biologische Boomkwekers en Pure Organic opgericht.

Hans van Hage
Hans van Hage

Biologische afkomst

Samen bereik je immers meer. In eerste instantie, begin jaren 2000, was er veelbelovend nieuws voor de biologische sector: volgens de toenmalige minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Gerda Verburg, moest in 2010 minstens 10 procent van het door de overheid ingekochte plantmateriaal van gecertificeerde biologische afkomst zijn. In 2010 kregen we echter een andere minister, en er was niemand die de opvolger herinnerde aan zijn ministeriële verantwoordelijkheid.


Begin 2000 zou 10% van de overheidsinkopen biologisch moeten zijn, toen we een andere minister kregen was iedereen dat vergeten

Aanjager

Sinds die tijd is het tot in den treure geïnventariseerd en onderzocht: wil de klant bio, wat mag het kosten, hoe moet het eruitzien? Zo was er een enquête onder bezoekers van Intratuin, uitgevoerd door studenten van de HAS. De uitkomst: ja, consumenten willen graag bioplanten die er ongeveer hetzelfde uitzien als de gangbare, en zijn bereid daar iets meer voor te betalen. Intratuin heeft een aantal jaren als aanjager van bio gefungeerd, met - dat moet gezegd - de vestiging in Amsterdam als koploper. Zonder die vestiging zou de biologische afzet naar tuincentra praktisch nihil zijn.


Afgelopen voorjaar lieten consumenten zien dat ze echt bio willen. Waarom staan er dan niet in elk tuincentrum minstens een paar tafels met biologische lavendel, hortensia's, vlinderstruiken, coniferen en clematis? Het bedroevende antwoord is dat de voorlieden in de sector er zelf niet in geloven: 'De markt is er nog niet klaar voor.' Ook de inkopers van tuincentra zijn nog niet zover. De kwekers worden niet gestimuleerd, de biologische kwekers worden ontmoedigd. En de consument dan? De klant is koning, toch?

En de consument dan? De klant is koning, toch?

Over de auteur

Hans van Hage is biologisch rozenkweker in Zeeland

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER