Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Europese Commissie zet streep door invoerverbod Verenigd Koninkrijk

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sjoerd Rispens, woensdag 8 juli 2020
149 sec


Britten vinden dat Europa te weinig beschermingsmaatregelen treft tegen Xylella

Xylella fastidiosa is een bacterie die schadelijk is voor ruim 300 plantensoorten, waaronder olijfbomen (Zuid-Italië), oleander en lavendel (Corsica, Zuid-Frankrijk) en druiven (Californië). De bacterieziekte is niet gevaarlijk voor mensen. Tot nu toe komt deze bacterie niet voor bij planten in Nederland, maar een uitbraak in Nederland kan grote economische gevolgen hebben voor boomkwekers en kwekers van vaste planten. De bacterie hield de gemoederen onlangs ook behoorlijk bezig in het Verenigd Koninkrijk.


Maatregelen

De symptomen die worden veroorzaakt door de Xylella-bacterie zijn niet gering en variëren per gewas: afstervende takken, bruine bladranden, bruine plekken met afstervend weefsel en bladvergeling. Planten kunnen daarnaast al enige tijd besmet zijn zonder dat de symptomen zichtbaar zijn. Sommige planten zijn zelfs nooit symptomatisch. Landen doen er logischerwijs alles aan om de overlast van de bacterie zo beperkt mogelijk te houden. In april van dit jaar kondigde het Verenigd Koninkrijk aan dat er nieuwe maatregelen zouden gaan gelden voor de handel in een aantal producten naar dat land en dat er een invoerverbod zou komen. Hoewel de Xylella-bacterie niet op het Britse eiland voorkomt, wilden de Engelsen toch extra maatregelen nemen. Het VK is van mening dat er momenteel te weinig beschermingsregels zijn in Europa. De regels waarmee de Britten kwamen, gingen op 21 april in. Er golden nieuwe eisen voor plantmateriaal van Lavandula sp., Nerium oleander en Rosmarinus officinalis, en voor een aantal houtige gewassen en producten, waaronder Platanus en Ulmus. Tevens was het vanaf de 21e niet meer mogelijk om Coffea, Olea europaea, Polygala myrtifolia en Prunus dulcis naar het land te verhandelen. Deze maatregelen golden voor alle EU-lidstaten en derde landen.


Register

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) liet weten samen met de keuringsdiensten te bekijken hoe Nederlandse bedrijven zich aan de maatregelen konden houden. Voor Lavandula sp., Nerium oleander en Rosmarinus officinalis golden strenge eisen vanwege Xylella fastidiosa. Naktuinbouw maakte bekend een register te gaan opstellen van bedrijven die hieraan konden voldoen. Planten afkomstig uit een andere lidstaat mochten naar het VK worden verhandeld als ze een plantenpaspoort (PP) hadden met de aanduiding PZ ('protected zone) voor Xylella fastidiosa.


Plantenpaspoort

Zo stond de situatie er eind april voor. Halverwege de maand juni kwam er een nieuwe wending in de zaak. De Europese Commissie sprak zich uit over de nieuwe regeling. Per 20 juni moest het Verenigd Koninkrijk (VK) van de Europese Commissie de nieuwe maatregelen voor de handel in een aantal producten naar het VK intrekken. Handel is daardoor weer mogelijk. De Europese Commissie besloot dat de eisen van het VK in strijd zijn met de interne markt en dat ze niet in lijn zijn met de afspraken die er in de EU zijn gemaakt. Aangezien het VK tot het eind van dit jaar in ieder geval nog deel uitmaakt van de interne markt, zijn de eisen met ingang van 20 juni 2020 door de Commissie ingetrokken. Het plantenpaspoort met PZ-code XYLEFA of Xylella fastidiosa is vanaf die datum niet meer van toepassing. Registratie van bedrijven is niet meer vereist en de invoerverboden zijn niet meer van kracht. Dit geldt ook voor planten afkomstig uit derde landen. Als deze planten voldoen aan de importeisen van de EU, kunnen ze ook naar het VK.


Module

Als gevolg van het besluit van de Europese Commissie moeten Nederlandse bedrijven sinds 20 juni stoppen met de afgifte van PZ-plantenpaspoorten waarmee wordt aangegeven dat voldaan wordt aan de nieuwe vereisten van het VK. Dit geldt in het bijzonder voor Lavandula sp, Nerium oleander en Rosmarinus officinalis vanwege Xylella fastidiosa, en daarnaast voor planten voor de opplant van Platanus vanwege de schimmel Ceratocystis platani. Eerder heeft de NVWA in samenwerking met Naktuinbouw een register opgesteld van bedrijven die aan deze vereisten kunnen voldoen.


Naktuinbouw houdt het register voorlopig aan omdat er grote kans is dat de eisen alsnog van kracht worden vanaf 1 januari 2021, als de brexit een feit is. Bedrijven die zich hebben laten registreren, kunnen ervoor kiezen om op de lijst te blijven staan. Om in 2021 aan de eisen te voldoen, moeten er in 2020 aanvullende inspecties worden uitgevoerd. De NVWA ontwikkelt hiervoor een module. Alle bedrijven die op de lijst staan, worden hiervoor apart benaderd. Bedrijven kunnen zich eventueel uitschrijven door contact op te nemen met de Teamadministratie Keuringen. Wat de Britten verder gaan doen, moet de toekomst uitwijzen. Het Verenigd Koninkrijk zal echter in beginsel geen andere keuze hebben dan handelaren toe te laten. Wanneer handelaren problemen ervaren, kunnen ze zich beroepen op het EU-besluit.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
AANGEBODEN: Blue Arrow beworteld stek
woensdag 18 december 2024
AANGEBODEN: Kluitenrooier Tractor/Shovel
vrijdag 29 november 2024
AANGEBODEN: Grote Boomrekken
vrijdag 29 november 2024
AANGEBODEN: Compacte Kluitenrooier
vrijdag 29 november 2024
AGENDA
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025
IPM Essen 2025
dinsdag 28 januari 2025
t/m vrijdag 31 januari 2025
PlantariumGroen-Direkt Voorjaarseditie 2025
dinsdag 4 februari 2025
t/m woensdag 5 februari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER