Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Tips voor een slimme inzet van groenbemesters

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 13 juli 2020
140 sec


Groenbemesters zijn van grote meerwaarde in de moderne Nederlandse boomkwekerij. Zeker nu bemestingsnormen en chemische gewasbescherming almaar verder onder druk staan, is een slimme inzet van groenbemesting nodig voor een gezonde bodem en geslaagde teelt. In dit artikel een aantal tips.

LG Doublet bladrammenas
LG Doublet bladrammenas

Een slimme inzet van groenbemesters brengt organische stof in de bodem, zorgt voor structuurverbetering via intensieve beworteling, binding en nalevering van nutriënten, voorkomt bodemerosie, onderdrukt onkruiden en helpt schadelijke bodempathogenen te beheersen. Boven én onder de grond zorgen groenbemesters ervoor dat de biodiversiteit wordt vergroot en het natuurlijk evenwicht versterkt.

Het aanbod van groenbemesters en mengsels daarvan is groter dan ooit. Voor het uiteindelijke effect van groenbemesting is een weloverwogen keuze hieruit bepalend. Elke groenbemester is namelijk anders; zeker als het gaat om schadelijke aaltjes in de bodem zijn er grote verschillen. Een verkeerd gekozen groenbemester kan zelfs zorgen voor toename van aaltjesproblemen!

Groenbemester kiezen

Hoe kies je nu de beste groenbemesting voor je perceel en bouwplan? Dat start met inzicht in de bodem: analyseer de bodem op structuur, organische stof en aanwezigheid van schadelijke aaltjes. Daarop baseer je het primaire doel van je groenbemester: aaltjesbeheersing of aanvoer van organische stof.


Schadelijke aaltjes beheersen

Bij (mogelijke) aanwezigheid van schadelijke aaltjes in de bodem is de bestrijding daarvan een taak van de groenbemester. De juiste keuze is hier extra belangrijk: groenbemesters kunnen de hoeveelheid aaltjes verminderen, maar ook sterk vermeerderen! Dat geldt zeker ook voor groenbemestermengsels, waarin slechts één waardplant het aantal schadelijke aaltjes sterk kan vermeerderen.


In de boomkwekerij kunnen vooral wortellesie-aaltjes (Pratylenchus) en wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne) schade in de bodem veroorzaken. Pratylenchus komt veel voor op lichte gronden, vermeerdert zich op vele waardplanten en onkruiden en kan voor ernstige groeiremming en kwaliteitsderving zorgen. Japanse haver, zoals LG Silke, zorgt voor natuurlijke afname van dit aaltje, net als zwarte braak. Silke Japanse haver heeft daarbij een zeer hoge slagingskans, goede onkruidonderdrukking en een hoge organischestofproductie. Bij een ernstige besmetting is een geslaagde teelt Tagetes de beste remedie: een lastigere teelt dan Japanse haver, maar afname tot 99 procent is mogelijk. Dit geldt alleen voor de variant Tagetes patula! Pratylenchus vermeerdert sterk op onder andere Italiaans raaigras en soedangras. Vermijd deze groenbemesters dus bij aanwezigheid van wortellesieaaltjes in de grond.

Silke Japanse haver is een veelgebruikte groenbemester in de boomkwekerij
Silke Japanse haver is een veelgebruikte groenbemester in de boomkwekerij
Meloidogyne-aaltjes veroorzaken groeiremming. Bij export geldt daarbij dat plantmateriaal vrij moet zijn van Meloidogyne chitwoodi en M. fallax. Japanse haver is bij dit aaltje een slechte keuze. Resistente bladrammenas, zoals LG Doublet, is de meest effectieve bestrijder van deze wortelknobbelaaltjes.

Organische stof aanvoeren

Wanneer er geen sprake is van schadelijke aaltjes, wil je vooral veel organische stof produceren, nutriënten binden en de bodemstructuur verbeteren. Langjarig gebruik van groenbemesters kan de waterinfiltratie van de bodem verdubbelen en beregening twee tot drie weken uitstellen. Ook hier is Silke Japanse haver een goede keuze. Een groenbemestermengsel, zoals LG Orgamax met gele mosterd, zonnebloemen en Japanse haver, kan ook heel veel organische stof leveren en de bodem intensief bewortelen.


Groenbemestermengsel LG Orgamax
Groenbemestermengsel LG Orgamax
Silke Japanse haver 1.150
Italiaans raaigras 1.150
LG Orgamax 1.400
Tagetes patula 850
Bladrammenas 875


Biodiversiteit stimuleren

Naast de genoemde groenbemesters is de toepassing van bloem- en kruidenmengsels in opkomst. Nu gewasbescherming zwaar onder druk staat, schenken steeds meer telers aandacht aan het natuurlijk evenwicht. Natuurlijke vijanden van bijvoorbeeld bladluizen kunnen in een evenwichtig ecosysteem helpen de plaagdruk te beheersen. Bloem- en kruidenstroken bieden voeding en een leefomgeving voor nuttige insecten en dragen ook nog eens sterk bij aan het imago van de sector.


LG Graslandkruiden tussen de coniferen van kwekerij Vreugdenhil in Eldersloo
LG Graslandkruiden tussen de coniferen van kwekerij Vreugdenhil in Eldersloo

Groenbemesters voor de boomkwekerij

LG SILKE JAPANSE HAVER
Zeer stressbestendig, hoge slagingskans, veel organische stof, vrij vorstgevoelig, vermeerdert Pratylenchus penetrans niet.
LG TAGETES PATULA
Actieve doding van Pratylenchus penetrans, rijke bloei, intensieve beworteling.
LG ORGAMAX
Zeer veel organische stof tegen de laagste zaaizaadkosten, rijk bloeiende gele mosterd en zonnebloemen geven de biodiversiteit een boost.
LG DOUBLET
De beste bestrijder van Meloidogyne-aaltjes. Wortelt zeer diep en breekt storende lagen. Komt laat in bloei, weinig risico op zaadopslag.
LG NEMAREDUX
Biodivers mengsel met 70% Doublet bladrammenas, aangevuld met facelia en zwaardherik. Aantrekkelijk voor bestuivende insecten, zonder risico op vermeerdering van wortelknobbelaaltjes.
LG AKKERRAND BLOEMRIJK
Een- of meerjarige bloemrijke mengsels voor perceelranden, teeltvrije zones en paden. Hoge slagingskans, langdurige bloei en goed voor natuurlijke plaagbestrijders.
LG GRASLANDKRUIDEN
Mengsel van 16 inheemse kruidensoorten, in te zaaien samen met gras in rijpaden en grasstroken voor meer biodiversiteit.
ADVANTA STAYGREEN 1
Laagblijvende graskruidenvegetatie, voor grasstroken met meer biodiversiteit.

Meer informatie: www.lgseeds.nl en www.advantaseeds.nl

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER