Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Boosheid en verbazing over verdwijnen biologisch middel tegen taxuskever

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 2 juni 2020
147 sec


Licentiehouder Bayer is teleurgesteld, maar legt de verantwoordelijkheid bij Novozymes, die stopt met de productie.

Hij is eigenlijk een beetje boos, boomkweker Joost Sterke uit Haaren. 'Hebben we eindelijk een middel tegen de taxuskever dat goed werkt en duurzaam is, wordt dit door de producent van de markt gehaald. Dat snap ik niet. Wij hebben voorraad genomen voor de maximale houdbaarheid van het product. Dat is twee jaar. Maar het zou gewoon op de markt moeten blijven.'

JOOST STERKE
JOOST STERKE

Sterke heeft het natuurlijk over Bio-1020, een middel dat door Bayer op de markt wordt gebracht en dat een perfect voorbeeld is van een biologisch middel dat ingezet kan worden als insecticide. Bayer verkoopt het middel in Nederland en België, maar doet dit namens Novozymes, die de registratie en de productie van het product in handen heeft.

Registratiehouder Novozymes heeft aangekondigd te stoppen met de productie van Bio-1020

Jolanda Wijsmuller van Bayer
Jolanda Wijsmuller van Bayer
Jolanda Wijsmuller van Bayer over deze situatie: 'Wij zijn hier als Bayer ook niet blij mee. Bio 1020 is nooit een groot product geweest met een grote omzet, maar is wel een stabiel onderdeel van ons leveringspakket van biologische middelen. Dit pakket willen we als Bayer juist graag uitbreiden, om de teler van gereedschap te voorzien om de gewasbescherming verder te verduurzamen. Sinds wij het product ongeveer tien jaar geleden in ons assortiment kregen, hebben we steeds aan de uitbreiding van het etiket gewerkt. Maar door de beslissing van Novozymes staan we nu met lege handen. Het product zal ook in Amerika van de markt verdwijnen. Bayer distribueert het product alleen in Nederland en België; in andere Europese landen gebeurt dat door andere bedrijven. Daar is op zich niks mis mee, maar in dit geval is het een nadeel, omdat wij geen vuist kunnen maken tegen Novozymes. Het is ontzettend jammer dat we dit product gaan verliezen. Samen met de sector hebben we sinds het eind van de jaren tachtig gewerkt aan de ontwikkeling en registratie. Dit is een groot verlies, zowel voor de sector als voor ons pakket biologische gewasbeschermingsmiddelen.'

Rijstkorrels

Bij gebruik van Bio-1020 vindt biologische bestrijding plaats met de schimmel Metarhizium anisopliae. Bio-1020 grijpt op de larven van de taxuskever in, maar werkt ook op de poppen van trips en andere bodeminsecten die zich in het substraat bevinden. In alle gevallen is de schimmel Metarhizium anisopliae geënt op gekookte rijstkorrels die daarna weer gedroogd zijn. De rijstkorrels worden door het substraat gemengd, zodat de schimmel weer tot leven komt en in het substraat op zoek gaat naar taxuskevers. Er zijn ook manieren om het middel met beregening toe te dienen.


Hebben we eindelijk een veilig en duurzaam product voor de bestrijding van de taxuskever dan verdwijnt dit van de markt

Bij de introductie van het middel was er ook sprake van een vloeibare versie van BIO1020, maar dit middel is in Nederland nooit op de markt geweest. Het zou via de beregening toegepast kunnen worden, via druppelirrigatie. Bij wat rondbellen in de markt horen we herhaaldelijk dat Bayer al eerder leveringsproblemen voorzag vanwege problemen bij de productie van de vloeibare formulering. Dat ook de korrel van de markt zou verdwijnen, kwam geheel onverwacht. Nu verdwijnen deze schimmels dus volledig van de markt.
Bayer heeft haar complete voorraad voor Nederland inmiddels uitverkocht.


Wereldwijd

De distributie van Metarhizium anisopliae in Duitsland verloopt niet via Bayer, maar via meststoffenfabrikant ICL. Alain Chaumier van de Duitse vestiging van ICL bevestigt het verhaal en kan alleen maar gokken waarom Novozymes dit product wereldwijd van de markt heeft genomen. Hij speculeert dat Novozymes niet voldoende kon verdienen aan het product. Met-52 of Bio-1020 is een lastig te produceren product. Daarbij komt nog dat de kosten om het product te registreren torenhoog zijn. Allereerst moet het product op een Europese Annex 1 lijst geplaats worden en dan moet er per land nog een toelating geregeld worden. Daarbij geldt dat het om een relatief klein product gaat.


REACTIE NOVOZYMES:

Het duurde lang voordat er een reactie van Novozymes kwam op het uit de markt halen van Bio 1020/ MET 52. Pas na veel aandringen van onze kant kwam er een verklaring van het Deense Novozymes. Novozymes meldt in deze reactie dat het trots is op de doeltreffendheid van het product, maar geeft aan dat het bedrijf door de complexe productiewijze van dit product issues heeft met betrekking tot de winstgevendheid en de supply chain. Bijzonder gezien het feit dat Novozymes het product gedurende meer dan tien jaar wel heeft kunnen produceren.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
M. de Cooker
Monday 15 June 2020
Ik ben enkele jaren geleden in de gelegenheid geweest om dit middel als particulier te testen. Het werkt naar mijn ervaring fantastisch. Voor mij was het een soort 'wondermiddel'.
Jammer genoeg is het nooit op wat kleinere schaal voor particulieren ter beschikking gesteld.
Dat het nu ook voor de professionele bedrijven niet meer beschikbaar is, is een gemiste kans.
Meer dan dat: het lijkt mij een ramp voor de beestrijding van de taxuskever!

aloys de Kok
Monday 18 January 2021
Ooit kon ik bio1020 kopen in kleine zakjes die ik aan potgrond kon toevoegen. Heel kilo was veel te veel. (genoeg voor 25 jaar).
ze moeten dit middel ter beschikking stellen voor tuincentra/particulier gebruik.
Middel werkte perfect. Jammer als dit verdwijnt van de markt.
W Keijman
Tuesday 27 July 2021
Ben nu al 3 jaar bezig de kever in onze tuin te bestrijden met aaltjes. Dit heeft ons al honderden euro’s gekost en nog zijn wij er niet van af!. Komende jaren maar door gaan met iets wat eigenlijk geen zoden aan de dijk zet!..?

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025
IPM Essen 2025
dinsdag 28 januari 2025
t/m vrijdag 31 januari 2025
PlantariumGroen-Direkt Voorjaarseditie 2025
dinsdag 4 februari 2025
t/m woensdag 5 februari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER