Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Een overzicht: dit zijn de belangrijke wijzigingen voor 2020

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sjoerd Rispens, donderdag 13 februari 2020
233 sec


Overzicht van de regels voor de boomsector die sinds de jaarwisseling veranderd zijn

Een nieuw jaar betekent nieuwe kansen, maar wordt vaak ook aangegrepen om andere regels te laten ingaan. Dat is in de wereld van de boomkwekerij niet anders. In dit artikel worden enkele belangrijke veranderingen voor kwekers uitgelicht en op een rijtje gezet.


Plantgezondheidsverordening

We beginnen met de nieuwe regelgeving die de Plantgezondheidsverordening met zich meebrengt. Iedere EU-lidstaat moet vanaf 14 december 2019 aan de nieuwe regels uit die verordening voldoen. Deze Plantgezondheidsverordening heeft nummer 2016/2031/EU en vervangt de huidige Europese Fytorichtlijn 2000/29/EG. Nog niet alle details van de Plantgezondheidsverordening zijn volledig uitgewerkt; dat gaat de komende jaren gebeuren. Voor het nieuwe jaar zijn er al wel enkele wijzigingen waarmee men rekening moet houden.


Fytosanitaire risico's

De vernieuwing van deze regelgeving is bedoeld om de huidige Europese fytosanitaire regels te moderniseren en harmoniseren. Door toenemende handelsstromen en klimaatveranderingen wordt Europa in steeds grotere mate blootgesteld aan nieuwe fytosanitaire risico's. De nieuwe EU-regelgeving beschermt de EU beter tegen de introductie van schadelijke organismen en stelt lidstaten beter in staat maatregelen te nemen bij een uitbraak. De drie voornaamste veranderingen (registratie van bedrijven, inspecties van de productieplaatsen en de introductie van het nieuwe plantenpaspoort) dragen bij aan een effectievere bescherming van de plantgezondheid in de Europese lidstaten.


De drie voornaamste veranderingen dragen bij aan een effectievere bescherming van de plantgezondheid in de Europese lidstaten.

Vertraging

Nederland moet de nieuwe regels met de Plantgezondheidswet gaan controleren. De wet is in Nederland nog niet volledig geïmplementeerd, omdat de parlementaire behandeling vertraging opliep. Daarom kon de wet niet per 14 december 2019 ingaan en zouden inspecties moeten plaatsvinden op basis van de oude wet. Om dit te voorkomen, heeft het ministerie van LVS de 'Regeling houdende tijdelijke maatregelen Plantenziektenwet' vastgesteld. Deze regeling is ingegaan per 14 december 2019 en vervalt op 14 april 2020.


Plantenpaspoortplicht

Een andere verandering is de uitbreiding van de plantenpaspoortplicht met de categorie 'voor opplant bestemde planten'. Volgens de definitie van de EU is dat het volgende: planten die volledige planten kunnen voortbrengen en daarvoor bestemd zijn. Deze planten moeten worden uitgeplant, opnieuw worden geplant of geplant blijven. Ook alles wat we teeltmateriaal noemen, hoort daarbij, evenals alle 'consumptieve' pot-, perk- en kuipplanten. Er komen wel uitzonderingen voor de meeste groente- en bloemzaden en voor directe verkoop aan de niet-commerciële eindgebruiker.


Registratieplicht

De registratieplicht gaat ook veranderen. Naktuinbouw heeft nu om en nabij de drieduizend geregistreerde bedrijven; 2300 daarvan geven zelf plantenpaspoorten af, gebaseerd op een autorisatieregeling. Met de nieuwe regelgeving moeten alle geregistreerde bedrijven een plantenpaspoort afgeven. Ook alle pot-, perk- en kuipplantentelers krijgen met deze plicht te maken. Nederland telt naar schatting 750 van dergelijke bedrijven. Ook handelsbedrijven krijgen door de wetswijziging te maken met plantenpaspoorten. Met het KCB en de NVWA is afgesproken dat Naktuinbouw de teeltbedrijven met eindproducten gaat registreren en controleren, en het KCB de handelsbedrijven die alleen eindproducten verhandelen.


Met de nieuwe regelgeving moeten alle geregistreerde bedrijven een plantenpaspoort afgeven.

Format

Voor het plantenpaspoort komt er een uniform format. Voorheen was alleen de inhoud voorgeschreven en konden men zelf een lay-out uitkiezen. Sinds vorige maand is dit niet meer toegestaan. Het betreffende format is vastgelegd in uitvoeringsverordening 2017/2313/EU. Het bestaat uit de volgende elementen: in de linkerbovenhoek staat een EU-vlag, in zwart-wit of in kleur. In de rechterbovenhoek staat het woord 'Plantenpaspoort' of 'Plant Passport'. Bij de letter 'A' staat de botanische naam en bij de letter 'B' staat de ISO-code van de lidstaat. Bij de letter 'C' staat de traceerbaarheidscode en bij de letter 'D' de ISO-code van het land van oorsprong. Met de Plantgezondheidsverordening geldt er ook een verbod op alle typen plantmateriaal van Ullucus tuberosus, vruchten van Momordica waarin Thrips palmi voorkomt en hout van Ulmus.


Om de drift verder te reduceren is vanaf 2020 in een aantal gevallen een drukregistratievoorziening op spuitmachines verplicht

Codering

Wat betreft de indeling van schadelijke organismen, zijn er aanpassingen gekomen van de coderingen op het plantenpaspoort voor planten die naar beschermde gebieden gaan, en wijzigingen in de eisen voor export naar beschermde gebieden. Een zeer belangrijke wijziging in dat opzicht is de status van Phytophtora ramorum (EU-isolaten). Deze schimmelziekte staat nu op de lijst met quarantaine-organismen voor beschermde gebieden. Het land Frankrijk is voor deze ziekte een 'beschermd gebied', met uitzondering van het departement Finistère. Dit houdt in dat u voor export naar Frankrijk van de waardplanten Camellia spp. en Rhododendron spp. L., andere dan Rhododendron simsii Planch en Viburnum spp. L., aan de eisen moet voldoen die voor het beschermde gebied gelden. Houd hiermee rekening bij het maken van afspraken met Naktuinbouw over de keuringen in het komende teeltseizoen. Planten die zijn geteeld in het teeltseizoen 2019 voldoen al aan de eisen. De codering op het plantenpaspoort voor de aanduiding van beschermde gebieden wijzigt van ZP (Zone Protecta) naar PZ (Protected Zone). Voor Phytophthora ramorum gebruikt u de code PHYTRA. Let erop dat u deze aanduiding nu al moet aangeven op het plantenpaspoort.


Eikenhandel

Eind december vorig jaar werd bekend dat er geen handel in eiken meer kon plaatsvinden naar het Verenigd Koninkrijk. De Britten namen deze maatregel in de strijd tegen de eikenprocessierups. De eisen golden voor verhandeling van eiken naar alle gebieden waarvoor in de EU voor de eikenprocessierups een Protected Zone is ingesteld. Dit betrof het Verenigd Koninkrijk (inclusief de Kanaaleilanden) en Ierland. De eisen gelden voor eiken met een omtrek groter dan 8 cm, gemeten op 1,20 m hoogte. Nederland kan daar niet aan voldoen. Dit betekent dat vanaf 14 december 2019 handel naar ZP-gebieden van eiken met een omtrek groter dan 8 cm gemeten op 1,20 m hoogte niet meer mogelijk is.
In januari kwam hier een kleine verandering in. Eiken dunner dan 8 cm mogen namelijk wel naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd worden. Nederlandse eiken mogen worden verstuurd naar beschermde EU-gebieden voor Cryphonectria parasitica, waarbij ook het VK hoort. Het verbod op eiken met een stamomvang van 8 cm blijft wel van kracht.
Cryphonectria parasitica is een schimmel die kastanjekanker veroorzaakt. Er zijn een aantal landen die gelden als Protected Zone (PZ). Tsjechië, Ierland, Zweden en het VK vallen onder dit gebied. Handel met die gebieden is tot 1 juni 2020 alleen mogelijk vanuit landen of gebieden waar de schimmel niet voorkomt. Omdat Nederland daar niet aan voldeed, was handel niet mogelijk. Naktuinbouw heeft echter onderzoek uitgevoerd en heeft in 2019 geen sporen van de schimmel gevonden. En dus mogen eiken die dunner dan 8 cm zijn wel naar het Verenigd Koninkrijk.


Drukregistratievoorziening

Ook op het gebied van drift bij gewasbeschermingsmiddelen hebben veranderingen plaatsgevonden. Om de drift verder te reduceren, is vanaf 2020 in een aantal gevallen een drukregistratievoorziening op spuitmachines verplicht en mogen spuitdoppen met een spuitdruk tot 2 bar niet meer gebruikt worden. Bij neerwaartse spuittechnieken geldt het volgende: de verplichting van een drukregistratievoorziening vervalt als gebruikgemaakt wordt van driftarme doppen met een spuitdruk vanaf 3 bar, en bij gebruik van spuitapparatuur met een aanvullende driftreducerende voorziening.
Voor op- en zijwaartse spuiten met een axiaal- of dwarsstroomspuit is een drukregistratievoorziening verplicht als spuitdoppen worden gebruikt die driftarm zijn bij een spuitdruk lager dan 5 bar.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
AANGEBODEN: Blue Arrow beworteld stek
woensdag 18 december 2024
AANGEBODEN: Kluitenrooier Tractor/Shovel
vrijdag 29 november 2024
AANGEBODEN: Grote Boomrekken
vrijdag 29 november 2024
AANGEBODEN: Compacte Kluitenrooier
vrijdag 29 november 2024
AGENDA
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025
IPM Essen 2025
dinsdag 28 januari 2025
t/m vrijdag 31 januari 2025
PlantariumGroen-Direkt Voorjaarseditie 2025
dinsdag 4 februari 2025
t/m woensdag 5 februari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER