Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Telers zijn eruit: de keuze is gevallen op de kleur grijs

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sjoerd Rispens, maandag 3 februari 2020
108 sec


Aangezien P9-producenten veel potten met elkaar uitwisselen, is het natuurlijk wel zo handig als die een uniforme kleur hebben. Maar welke kleur moesten die potten in de toekomst krijgen? Die vraag stond centraal bij het overleg dat de cultuurgroep Vaste planten en zomerbloemen van LTO halverwege januari organiseerde.


Een P9-pot heeft afmetingen van 9 bij 9 centimeter. Het grote voordeel van deze potten is dat je de planten nagenoeg het hele jaar door kunt planten.

Carbonvrij

De bijeenkomst vond plaats in Lisse. De huidige zwarte potten bestaan dan wel volledig uit gerecycled materiaal, maar de aanwezige kwekers waren het met elkaar eens dat in de toekomst de potten die aan eindconsumenten worden geleverd, bij de afvalscheiding gescheiden moeten worden. In de toekomst moeten de potten dan ook carbonvrij zijn. Het voordeel daarvan is dat de potten dan geschikt zijn om te recyclen. Carbonvrij materiaal kan namelijk wel ruim vijfhonderd keer opnieuw gebruikt worden. Daarnaast waren de telers het er ook wel over eens dat het goed is om potten te gebruiken waarvan het kunststofgedeelte voor honderd procent uit afvalplastic van consumenten bestaat.


Kleuren

'Het was over het algemeen een prima discussie', zegt Aad Vollebregt, de voorzitter van de cultuurgroep, over de bijeenkomst. 'Er is wat discussie geweest over drie kleuren: taupe, lichtgrijs en donkergrijs. Bij taupe valt vuil sneller op; daar waren sommige aanwezigen niet zo'n voorstander van. Anderen vonden donkergrijs niet zo'n goed idee. Zij vonden dat je beter voor lichtgrijs kunt gaan, omdat het contrast met zwart groter is. Je zit natuurlijk wel met een overgangsperiode. Donkergrijs vond een andere groep juist veel beter, omdat die kleur niet zoveel licht doorlaat. Kleuren als blauw, geel en groen zijn verder niet aan de orde geweest.'


Bij taupe zie je vuil sneller; daar waren sommige aanwezigen niet zo'n voorstander van

Detecteerbaarheid

De cultuurgroep wil ook graag dat alle potten daadwerkelijk gerecycled kunnen worden. Plastic kan weliswaar een mooi product zijn, maar moet uiteraard wel gerecycled worden en niet in de natuur of in een verbrandingsoven eindigen. Daarnaast kunnen afnemers ook eisen stellen aan een pot. Ze willen bijvoorbeeld dat de pot niet zwart is of carbonvrij. De detecteerbaarheid wordt gegarandeerd als een pot bijvoorbeeld Cyklos-gecertificeerd is. Er zijn ook keurmerken die aangeven dat een pot voor honderd procent uit PCR-plastic bestaat.


Lichtdichtheid

De aanwezige telers waren het erover eens dat lichtdichtheid een belangrijk punt is bij P9-potten. Dat heeft ermee te maken dat bij sommige gewassen de wortelontwikkeling kan tegenvallen als er licht in de pot valt. 'Uiteindelijk zijn we tot consensus gekomen: we gaan nu overstappen naar donkergrijze potten', zegt Vollebregt. 'Mocht dat toch tegenvallen, dan kunnen we altijd nog de stap maken naar lichtgrijs.'


Anderen vonden donkergrijs beter, omdat die kleur niet zoveel licht doorlaat

Prijsverhoging

Het blijft natuurlijk van belang om contact te houden met de afnemer van de planten over de kleur van de potten. De cultuurgroep verwacht wel een kleine prijsverhoging van de gecertificeerde detecteerbare pot. Die kostenverhoging moet natuurlijk doorberekend worden aan de afnemers.


De cultuurgroep verwacht een kleine prijsverhoging van de gecertificeerde detecteerbare pot

Oppotseizoen

Wanneer zullen we de eerste grijze potten zien? 'Het oppotseizoen begint binnenkort', zegt Vollebregt. 'Dan zullen de eerste fabrikanten al wel grijze potten hebben. Dat zal dus begin mei of juni zijn.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER