Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Samenwerken

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 7 januari 2020
79 sec


Misschien op varkenshouders na is de boomkwekerij op dit moment de meest succesvolle sector van de agrarische wereld. Maar waar varkensboeren geplaagd worden door dreigende restricties op de emissie van stikstof, lijken boomkwekers hier allemaal geen last van te hebben.


Alle boeren hebben de gunfactor van de gemiddelde Nederlander, maar boomkwekers hebben daarnaast nog eens het ijzersterke argument in de poten dat zij aan het stuur zitten van het meest krachtige instrument om de klimaatcisis aan te pakken. En dan heb ik het natuurlijk over het vergroenen van steden.

boomkwekers zitten aan het stuur van het meest krachtige instrument op de klimaatcisis aan te pakken

Tegelijk zijn boomkwekers een pain in the ass als het gaat om samenwerken. Ik heb aan wat laanbomenkwekers eens het voorstel gedaan om gezamenlijk sortimentsartikelen te plaatsen in onze bladen. Opmerkelijk hoe snel de toon van het gesprek dan verandert. Het ene moment staan alle ballen nog op een beter stedelijk milieu. Dat verandert in een een split second in een enorme angst dat die gewaardeerde collega één boom meer verkoopt dan de eigen kwekerij.

Ik belde gisteren nog een rozenkweker. Die vertelde over de al jaren durende neergang van deze sector. Ieder jaar vijf of meer procent minder omzet in deze koningin der bloemen. De oplossing ligt in samenwerken en gezamenlijkheid, wist hij verder stellig te melden. Maar hij had de ironie niet door toen ik hem vroeg waarom hij zich dan niet aansloot bij het samenwerkingsverband Roses4gardens. Dat samenwerking gold voor iedereen, behalve natuurlijk voor de eigen portemonnee. Boomkwekers zijn, als het puntje bij het paaltje komt, dus ook gewoon calculerende burgers die vinden dat er overal in de stad bomen geplant moeten worden. Maar niet op de eigen parkeerplaats, want bomen geven toch echt hardnekkige vlekken op je carrosserie.

Boomkwekers zijn als het puntje bij het paaltje komt dus ook gewoon calculerende burgers.

Natuurlijk wordt er wel samengewerkt in de boomkwekerij. Ik noemde Roses4gardens al. Een andere voorbeeld is Perennial Power. En nu moet ik voorzichtig zijn. Heel veel voorstellen doet dat allemaal niet. De vakbladen van NWST ontvingen anderhalf jaar geleden exact één persbericht van Roses4garden en misschien twee of drie van Perennial Power. Nu is het ook allemaal niet zo makkelijk. Je doet niet zo heel veel met een paar duizend euro en de markt waar de Nederlandse boomkwekers zich op richten bestaat uit honderden miljoenen Europerse burgers.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER