Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Flormart worstelt en komt weer bijna boven

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 20 december 2019
105 sec


Italiaanse sierteeltbeurs zet voorzichtig stap naar voren, maar is nog lang geen Grootgroen of IPM

Beurzen hebben het lastig. Dat geldt in Nederland, maar misschien nog wel meer in landen waar boomkwekers minder dik gezaaid zijn, zoals Italië. Boom in Business ging op reis naar Padova om te kijken hoe de Italiaanse beurs Flormart het doet.


Vriend en vijand zijn het erover eens: Flormart komt van ver. Maar de beurs laat bij haar 70e editie ontegenzeggelijk de ambitie zien om minimaal nog eens 70 edities te organiseren. Met 70 jaar is Flormart weliswaar met een paar straatlengtes voorsprong de oudste sierteeltbeurs van Europa, maar allang niet meer de grootste. Beurzen als onze eigen Grootgroenplus en natuurlijk het Duitse IPM zijn Flormart allang voorbijgestreefd. Flormart heeft historisch gezien een mythische naam. De beurs is het best te vergelijken met een beurs als Grootgroenplus. En als je de oude Boskopers mag geloven, was Flormart in vroegere jaren een giga-cashcow. Italiaanse boomkwekers stonden in een lange rij te wachten om hun orders door te geven aan de Boskoopse exposanten. Die tijd is echter voorbij en zal ook nooit meer terugkomen, al was het alleen maar omdat Nederlandse standhouders de beurs helemaal links laten liggen. De enige Nederlandse standhouder die ik heb aangetroffen, is Alwin Ebbens, die met collega-kweker Peter Stolk, tevens zijn agent voor Italië, een stand heeft gehuurd. Ebbens heeft naast Groningse vruchtboomonderstammen ook een meer Boskoops sortiment meegenomen.

De granaatappel

Van 1200 naar 300 standhouders

In de goede oude tijd stonden op de beurs in Padova soms wel 1200 standhouders. Dat aantal wordt al jaren niet meer gehaald, maar in vergelijking met vorig jaar zou een heel klein plusje zijn gemaakt. Het aantal meters standruimte was echter iets minder dan vorig jaar.
Die neergang is aan de ene kant organisch. Beurzen hebben anno 2019 een heel andere rol dan tien of twintig jaar gelden. Daarnaast is de concurrentie op de Italiaanse markt van een beurs als My Plant Milaan klaarblijkelijk moordend.
Flormart gebruikt in die concurrentiestrijd dezelfde wapens als de Italiaanse marktleider in Milaan. De beurs wordt niet, zoals in Nederland, geopend met een overjarig broodje kaas, maar met een avondvullende show met zang, dans, muziek en natuurlijk de nodige vino.
Ook op andere momenten kun je zien dat het nieuwe management gelooft in de bijna honderd jaar oude beurs. Ondergetekende was één van de bijna twintig internationale journalisten die waren uitgenodigd om op kosten van de beurs een bezoek te komen brengen. Behalve met journalisten zat het Sheraton-hotel van Padova ook vol met inkopers van grote retailers, die vanuit alle hoeken van de wereld naar de beurs waren genodigd. Een indrukwekkende, maar vooral ook dure prestatie, waarvan je je kunt afvragen of dit voldoende is. Ik kan me vergissen, maar geloof niet dat deze inkopers een representatieve selectie van de belangrijkste aanbieders kregen gepresenteerd.


Andere markten

Je kunt duidelijk zien dat Flormart aan het experimenteren is. Ooit was het een beurs specifiek voor siertelers, maar de toekomst wordt nu veel breder gezien. Een voorbeeld daarvan is een hal met 'de toekomst van de groene sector': onder meer specialisten op het gebied van dakgroen. Heel leuk, natuurlijk, maar of je daarmee boomkwekers teug naar de beurs krijgt, is maar de vraag.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER