Handel goed, sfeer goed, alles goed op Grootgroenplus |
|
|
|
Sjoerd Rispens,
maandag 7 oktober 2019 |
|
| 451 sec |
Zundertse beurs verstevigt positie als leidende boomkwekersbeurs
Vakbeurzen hebben het over het algemeen moeilijk. Wat betreft Grootgroenplus lijkt er echter geen vuiltje aan de lucht. Standhouders en bezoekers waren positief over de beurs en - belangrijker nog - het sentiment in de sector.
Laxsjon op Beurs Grootgroenplus 2019 |
De regen klettert tegen het dak van de paviljoentent in Zundert waar Grootgroenplus plaatsvindt. Het lijkt de vele bezoekers, die droog binnen zijn gekomen, niet op te vallen. De sfeer is gezellig, veel mensen schudden elkaar de hand. Er lopen mensen van alle leeftijden rond. Dat Grootgroenplus een internationale beurs is, merk je al snel aan de vele talen die te horen zijn: Engels, Frans, Nederlands, Duits. Honderden stands in drie verschillende hallen zijn via gebaande paden te bezoeken: de rode, blauwe en grijze route. Alle deelnemers hebben planten of machines uitgestald en een cardboard met de naam van hun bedrijf opgesteld.
| Buxus sempervirens SELEKT |
|
|
Potentiële klanten
Het is een drukke bedoeling bij de dubbele stand van Laxsjon Plants. "We hebben gezamenlijk de beslissing genomen om op de beurs te gaan staan. Je ziet hier namelijk veel bestaande klanten en zakelijke relaties, maar komt ook potentiële nieuwe klanten tegen", vertelt Daniëlla Adriaensen, verkoper bij Laxsjon Plants. "We bestaan nu ruim twee jaar, nu we gevestigd zijn willen we ons wat meer laten zien en promoten, dus dan is onze aanwezigheid op de beurs een logische stap." Daniëlla is, samen met Joost van Iersel, in juli bij Laxsjon Plants komen werken na de overname van Expertrees eerder dit jaar.
Tussen de planten op de kratten staat onder andere een Buxus sempervirens 'Select'. Deze heeft Laxsjon Plants als eigen selectie. "Dit is een sterk opgaand type en zeer uniform van vorm. Van Engelse klanten horen wij vaak dat ze niet meer met een andere willen werken als ze deze cultivar hebben gehad", zegt Adriaensen terwijl ze naar de plant kijkt. Directeur Henk Huijsman voegt daar nog aan toe: "Deze soort is wellicht niet honderd procent resistent tegen de gevreesde buxusschimmel Cylindrocladium, maar tot op heden toont de soort zich wel zeer resistent. We verhandelen hiernaast nog veel Ilex crenata-soorten als buxusvervanger, maar die presteert niet onder alle omstandigheden even goed. Op kleigrond is deze bijvoorbeeld minder toepasbaar, dan is de B. sempervirens 'Select' een veel beter alternatief".
Ondertussen staat Joost van Iersel, ook een verkoopmedewerker van Laxsjon Plants, alweer te praten met de volgende geïnteresseerde. "Ik denk dat de beurs voor ons wel geslaagd is. De eerste dag was gelijk heel druk. We hebben heel veel mensen gezien en gesproken en dat was ook het doel. En natuurlijk hopen we er weer nieuwe handel uit te halen, maar dat merk je pas achteraf". Laxsjon Plants maakt op dit moment een grote groei door. Na de bedrijfsovername van Expertrees in juli dit jaar, maakte Laxsjon Plants begin oktober bekend dat ze vijf nieuwe medewerkers heeft aangenomen op de vestigingen in Otterlo en Zundert.
| Didier Hermans Met nieuw Better Buxus CV's |
|
|
Better Buxus
Herplant kwam dit jaar met het langverwachte antwoord op de bekende buxusziekte. Didier en Alex Hermans gaven eerder dit jaar een interview aan Boom in Business, waarin zij uitlegden hoe ze ongeveer twaalf jaar geleden gestart waren met het ontwikkelen van een aantal honderd procent buxusziekte-resistente cultivars. De 'wereldprimeur' van deze vier cultivars was nu op Grootgroenplus. Helaas koos Herplant er niet voor om zijn planten aan te brengen voor de nieuwighedenkeuring. Didier Hermans rechtvaardigde dat door erop te wijzen dat deze nieuwighedenkeuring vooral visueel is ingesteld, en een resistente buxus hoeft qua uiterlijk geen verbetering te zijn. Opvallend is dat de nieuwe buxusvariëteiten niet allemaal volledig beantwoorden aan het traditionele beeld van een buxus. Herplant wil de Better Buxus-cultivars de komende jaren vooral bij zichzelf houden. In ieder exportland moet een ambassadeur worden aangesteld, die het verhaal moet gaan vertellen. Volgens Hermans zijn met name de grote kasteeltuinen in Frankrijk en Duitsland zeer geïnteresseerd. In Amerika is een vergelijkbare ontwikkeling waar te nemen: Saunders Brothers zal daar in 2010 Newgen-buxus op de markt brengen en belooft daarbij ook betere bescherming tegen de buxusmot en de schimmel.
Treehug
'Wij staan hier omdat het goed is om zakelijke relaties en klanten voor het seizoen nog even te spreken', zegt Wilhelm Vervat, marketingmanager van Agro de Arend. 'Het is ook gezellig; je bent veel bezig om handen te schudden. Het is qua aanloop gemiddeld druk, maar je hebt altijd een paar pieken waarbij het heel druk is.' Het bedrijf heeft de Treehug meegenomen. 'Dat is een nieuw apparaat waarmee je digitaal de omtrek van bomen kunt meten', legt Vervat uit. 'De gegevens worden vervolgens opgeslagen in een tablet. Dat heeft een paar grote voordelen: het voorkomt fouten en het meten gaat veel sneller en nauwkeuriger. Je kunt alles in één handeling doen. Daar is deze beurs ook goed voor; we kunnen klanten nu laten zien hoe het werkt.' Agro de Arend heeft ook een nieuwe, milieuvriendelijke bindbuis meegenomen. 'Die gaat jaren mee', zegt Vervat. 'Het is lastig om die dingen te produceren zonder niet-biologisch afbreekbaar materiaal. We zijn lang bezig geweest om de zware metalen en chemische troep eruit te krijgen. Na lang testen is dat nu gelukt.'
Stikstof
Paul van Kempen is namens ICL Specialty Fertilizers op Grootgroenplus aanwezig. 'Een van de nieuwe noviteiten die wij hebben meegenomen, is Osmocote Preplant, plantgatbemesting', zegt hij, terwijl hij op een zak Preplant wijst. 'Het voordeel daarvan is dat je in de vollegrondboomkwekerij minimaal twee groeiseizoenen de juiste bemesting voor de plant hebt. In de winter draai je dan geen verlies. Bovendien hoef je 25 tot 40 procent minder stikstof per hectare per jaar te gebruiken - ook een hot topic op het moment.' De adviseur ziet tevens een positief punt als hij naar de bezoekers kijkt. 'Er lopen hier heel veel jongeren rond, waaronder scholieren uit Nederland en België. Zij moeten allemaal opdrachten doen. Het is goed dat ze al op jonge leeftijd kennismaken met de groene wereld. Ook boomkwekers hebben personeelstekorten. Hopelijk worden zij gestimuleerd om in de groene branche te gaan werken.'
| Grasskiller met 1.000 bar koud water |
|
|
Eyecatcher
Mantis ULV bevindt zich op de B-route. Marco Cornelisse van de salesafdeling is tevreden met de plaats die ze gekregen hebben. 'We zitten precies om de hoek; daardoor zijn we een eyecatcher', zegt hij. Mantis heeft de Biomant meegenomen naar de beurs. 'De machine bestaat al drie jaar, maar we hebben hem onlangs uitgebreid met een nieuw detectiesysteem', zegt Cornelisse. 'Met de Biomant kun je bij bomen onkruid bestrijden bij de stam.' Cornelisse merkt dat er steeds meer interesse komt voor alternatieve onkruidbestrijding. 'Dat is een goede ontwikkeling, want die stap moet in 2024 gezet zijn', zegt hij. 'Maar dat gaat niet zomaar. Daar valt nog een wereld te winnen.'
Grasskiller met koud water van 1.000 bar
Een primeur voor Mantis is de Grasskiller, door sommigen misschien al gezien op de beurs Baumschultechnik. Mantis heeft recent het importeurschap van deze innovatieve machine gekregen. Wat gebeurt er met onkruid als je er koud water op spuit met een druk van ongeveer 1.000 bar? Dat wordt vernietigd. Het water bereikt de wortels tussen de 3 en 6 cm onder de grond. Tussen de bomen draait de kop automatisch weg, dankzij elektrohydrostatische besturing. De Grasskiller verbruikt 0,33 liter water per meter; omdat er alleen koud water wordt gebruikt, zijn er geen extra energiekosten voor het opwarmen van het water. In de watertank kan maximaal 2.000 liter water.
| Multi E Wagen SPK02 |
|
|
Multi E Wagen SPK02
Ook Jan Ezendam, van Gebr. Ezendam uit Borne, is op de beurs aanwezig. 'Een van de dingen die wij hebben meegenomen is de Multi-E-Wagen SPK02', zeggen Ezendam en zijn collega Hens Hinloopen. 'Dat is een elektrisch aangedreven kruiwagen, een werktuigdrager waar je werktuigen als schoofels en spuiten kunt bevestigen. Je kan deze voor allerlei werkzaamheden gebruiken: voor mechanische onkruidbestrijding, hij is ook als kunstmeststrooier te gebruiken. De spuitkap heeft een breedte tot 120 centimeter. Je kan er ook een extra wiel aan toevoegen, waardoor het voertuigje een constante snelheid rijdt.'
| Easy Fertil doseren van meststoffen |
|
|
Doseren van meststoffen
Engrow kwam op de beurs met een doseringsmachine voor meststoffen in een uitvoering voor hoveniers. Engrow verkocht al langer een ruggedragen versie, waarbij een voorraad van 20 kilo op de rug wordt meegedragen. De kleinere versie die Erwin van Florestein laat zien, wordt in de hand gedragen en heeft een capaciteit van ongeveer 1 kg. Ideaal voor bijvoorbeeld hoveniers en tuinlieden, maar wellicht ook interessant voor kleinere kwekers. De Fertil Easy van Engrow werkt feitelijk als de ouderwetse suikerdispenser, die vroeger bij oma op tafel stond: één kleer klikken en er komt een precies afgemeten hoeveelheid meststof in de pot.
| Susanne Blom met Prunus laur. 'Sofia' PBR wint een GOUDEN MEDAILLE op Groot Groenplus 2019 |
|
|
Goud
Het goud in de nieuwighedenkeuring ging dit jaar naar Susanne Blom en Bart Bollaart van Bens Young Plants. Zij verdienden de prijs met hun laurierkers, die er vooral niet uitziet als een laurierkers, vanwege het slankere blad en de opgaande groei: Prunus laurocerasus 'Sofia'. Deze nieuwe laurierkers zou volgens Susanne Blom bestand zijn tegen warmte én kou en getest van +38 tot -25 graden Celsius. 'Sofia' PBR is veredeld door Péter Németh Gábor en gepatenteerd door Breederplants VOF.
| Hortensia paniculata Skyfall' ('Frenne' PBR) van Guido Rouwette en Plantipp |
|
|
Plantipp
Een andere winnaar was Hortensia paniculata Skyfall' ('Frenne' PBR) van Guido Rouwette en Plantipp. Deze hortensia lijkt op 'Limelight', maar heeft hyacintachtige schijnbloemen. De bloemen zijn eerst wit en worden later lichtroze. Deze nieuwe paniculata is winterhard tot -30 °C, niet kieskeurig wat betreft bodem en tolereert zon en halfschaduw. Met een hoogte van 1,20 m en een breedte van 70 cm is deze hortensia breed inzetbaar, zowel in gemengde plantenbakken als borders en zelfs voor massabeplanting.
Moerbei
Een andere winnaar van Plantipp bij de nieuwighedenkeuring is Morus rotundiloba 'BonBonBerry Mojo Berry' ('Matsunaga' PBR). Deze moerbei wordt niet groter dan ongeveer 1,5 m, in plaats van de gebruikelijke 6 m van Morus-cultivars. Daarnaast draagt hij ook bessen op nieuw hout, zodat men vanaf het eerste jaar kan oogsten in plaats van pas na vijf of zes jaar. De bessen rijpen tussen mei en september, niet alleen in de gebruikelijke periode van drie weken. 'Mojo Berry' houdt van een vruchtbare, goed gedraineerde plek in de zon. Hij kan in het voorjaar worden gesnoeid en is winterhard tot -10 °C. Ook goud won Plantipp in samenwerking met Hoogeveen Plants met Pyracantha coccinea 'Red Star' PBR. Deze groenblijvende vuurdoorn draagt in juni witte bloesems aan de twee jaar oude takken, die bijen en vlinders aantrekken. De bessen verschijnen in augustus, worden rood in september en blijven tot na kerstmis aan de struik. De met goud bekroonde vuurdoorn heeft minder doornen dan zijn broertjes en is daarom zeer geschikt voor decoratie, maar deze heester is ook geschikt als haag of als solitair in de border. De plant wordt ca. 2 m hoog en 1 m breed en is zeer winterhard, tot -30 °C.
| Rolph Markvoort met Dutch Green Roof Cassette |
|
|
Dutch Green Roof
Iedereen kent de verschillende cassettesystemen waarmee je groene daken kunt aanplanten. Het bedrijf Dutch Green Roof kwam op de beurs met een nieuw concept dat uitblinkt in eenvoud. De wanden van deze cassettes worden niet van kunststof gemaakt, maar van watervast karton, dat je net voor het aanplanten op het dak dient te verwijderen. Rolph Markvoort van Dutch Green Roof vertelt dat dit systeem uit Amerika komt. Markvoort wil niets zeggen over de prijs, maar meldt wel dat die concurrerend is ten opzichte van andere cassettesystemen. Verder is het een voordeel volgens Markvoort dat je geen storende randen meer ziet op het aangeplante dak.
Vruchtenbomen
Jan Frijns staat op de beurs namens Boomkwekerijen Jos Frijns & Zonen B.V. en is uit Margraten naar Zundert gekomen. Op het cardboard bij hun stand staat een afbeelding van het Burgemeester Van Grunsvenplein in Heerlen. In 2016 richtte het bedrijf dat plein vol met boombakken, waar vruchtenbomen en fruitstruiken in waren geplant. Het idee was dat mensen die daar langskwamen een appeltje konden plukken. De actie was een succes te noemen, totdat omwonenden na drie maanden klaagden over de vele blaadjes die op de balkons terecht kwamen. De gemeente besloot daarna de bakken weg te halen.
| Concept Greenest Planet van Jan Mouws |
|
|
Pesticidevrij
De planten die kweker Jan Mouws bij zijn stand heeft uitgestald zijn volgens hem honderd procent biologisch gekweekt en pesticidevrij. Het zijn planten van het concept Greenest Planet, dat door Mouws zelf is ontwikkeld. Het label wordt gekenmerkt door de filosofie van Mouws om de planten zonder chemische bestrijdingsmiddelen te kweken.
| Veelenturf Corylus avellana 'Twister'. Kleinblijvende kronkel hazelaar |
|
|
Captan
Boomkwekerij Leo Veelenturf is gespecialiseerd in het vermeerderen en kweken van een breed sortiment sierheesters geënt op diverse stamhoogtes. Een bekend nadeel daarbij kan zijn dat wanneer je gebruik maar van een sterk groeiende ent op een zwakkere onderstam je wordt opgezadeld met een lelijke bolle entplek. Dat is een bekend verschijnsel waarover al in de vorige eeuw uitgebreide studies zijn verricht door de universiteit van Wageningen. Leo Veelenturf heeft dat voor het eigen bedrijf opgelost door het aanbrengen van captan op de entplek. Op de stand liet Veelenturf een aantal kronkelhazelaars zien, die zo behandeld waren
| Brinkman komt met lijn biologische producten voor de boomkwekerij |
|
|
Nieuw in boomkwekerij
Royal Brinkman, nieuw in de boomkwekerij, stond op de beurs met biologische gewasbeschermingsmiddelen. Deze middelen bieden mogelijkheid om ziektes en plagen op een biologische manier te bestrijden.
| Delphy QMS Boomteelt |
|
|
Kennisoverdracht
Delphy Boomteelt, aanwezig op de R-route, houdt zich onder meer bezig met kennisoverdracht, en kennisimplementatie. Ze doen op diverse gebieden onderzoek, waaronder akkerbouw en gewasbescherming. Een van de zaken die Delphy liet zien is het systeem QMS Boomteelt. QMS Boomteelt voorspelt op basis van klimaatmetingen wanneer een bepaalde plaag actief wordt. Op deze manier kan tijdig worden ingegrepen
| Maxx Rack |
|
|
Maxx Rack
Het Hazeldonkse bedrijf Maxx Rack stond op de beurs met een idee om de opslagcapaciteit te verhogen. Het idee is volgens directeur Alphons Lourier heel eenvoudig: een cassette die je over een bestaande palletplaats heen zet, zodat de capaciteit van de opslag verdubbeld kan worden zonder dat de onderste pallet of Deense kar te lijden heeft.
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|
|
| |
Agribex 2025
|
woensdag 3 december 2025 t/m zondag 7 december 2025 |
|
|
|
|
|
|
|