Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nieuwighedenkeuring op Plantarium

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
donderdag 8 augustus 2019
231 sec


Plantarium staat bekend om de vele nieuwigheden die jaarlijks op de beurs worden gepresenteerd. Het keuren van de nieuwigheden is in handen van de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC). De correctheid en de kwaliteit van de keuringen is hierdoor geborgd.

Vitex 'Bailtexone'
Vitex 'Bailtexone'

Voor het keuren van de nieuwigheden wordt er een indeling in gewasgroepen gemaakt. De vaste planten worden door een andere commissie beoordeeld dan de heesters, coniferen, rozen en klimplanten. Elke keuringscommissie heeft zijn specialiteit. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen worden er meerdere commissies voor een gewasgroep samengesteld. Naast het beoordelen van de plant op eigenschappen en uiterlijk wordt er ook gekeken naar de potentie in de markt.

Voor de nieuwighedenkeuring van Plantarium 2019 zijn 75 planten aangemeld. De verdeling over de gewasgroepen is als volgt:
Coniferen: 1
Heesters: 34
Klimplanten: 4
Rozen: 1
Vaste planten: 35


Hieronder vindt u enkele inzendingen uitgelicht. Het complete overzicht staat op de website van Plantarium: https://www.plantarium.nl/noviteiten-zoeken/

Coniferen:

Thuja occidentalis 'Anna van Vloten' (Anna's Magicball)
Thuja occidentalis 'Anna van Vloten' (Anna's Magicball) is een mooie dwergvormige, okergele Thuja occidentalis. De plant is zeer winterhard en behoudt zijn mooie gele kleur heel goed in de winter. Anna's Magicball geeft zowel in de zomer als in de winter kleur in de tuin. Na meer dan vijf jaar in de tuin is deze dwergconifeer 50 cm hoog; daarom is hij ook geschikt voor kleinere tuinen of in een pot op terras of balkon. Valkplant BV uit Hazerswoude is de inzender en brengt de planten tevens in de handel.



Klimplanten:

Clematis 'Kokonoe'
Clematis 'Kokonoe' is een opvallende klimplant met een bijzondere bloemvorm in een warm paarse kleur. 'Kokonoe' geeft veel bloemen en bloeit van het eind van de lente tot het begin van de herfst. Deze klimplant wordt ca. 2,50 m hoog en 1 m breed en is mooi als solitair op terras of balkon, tegen een muur, schutting of pergola, maar ook in een gemengde container of hanging basket. 'Kokonoe' is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door Shigeaki Ochiai uit Japan. Marco de Wit Boomkwekerij uit Boskoop heeft de plant ingezonden voor de nieuwighedenkeuring. Het management loopt via Plantipp BV uit IJsselstein.


Clematis 'Zo14100' (Little Lemons)

Clematis 'Zo14100' (Little Lemons) werd geselecteerd vanwege de buitengewone dwerghabitus, de lange bloeiperiode en de eindbloemen die zaadpluizen geven die een paar weken blijven zitten. In Nederland trekken de bloemen met name bijen en hommels aan. Clematis Little Lemons maakt stelen van 20-30 cm lang met soms een uitschieter tot 50 cm. Het blad is geveerd en groen gekleurd. De gele bloemen zijn knikkend en mooi klokvormig met een doorsnede van 2-3 cm. Na de bloei verschijnen de glanzende zaadpluizen; de zijbloemen geven gewoonlijk geen zaadpluizen. Clematis Little Lemons bloeit vanaf half mei tot begin september. Deze Clematis is kwekersrechtelijk beschermd en behoort tot de Tangutica-Groep. J. van Zoest BV uit Boskoop heeft de plant ingezonden voor de nieuwighedenkeuring en is tevens de winner. Het management loopt via Plantipp BV uit IJsselstein.



Heesters:

Escallonia 'Lowat21' (Glowing Embers)
Escallonia 'Lowat21' (Glowing Embers) is een opvallende plant met verschillende kleurschakeringen van het blad: oranjerood jong blad in de lente, dat verandert naar goudgeel en vervolgens naar groen. Daarbij komen nog de roze bloemen. Glowing Embers is een compacte plant die ca. 80 tot 100 cm hoog wordt. Deze bladhoudende heester verdient een mooi plekje in de tuin, heesterborder of op balkon of terras. Glowing Embers kan ook goed worden toegepast als lage heg. De winner van deze kwekersrechtelijk beschermde plant is Lowaters Ltd. uit Southampton, Hampshire (VK). Van den Dool Cultures uit Waddinxveen en Firma J.C. Niesing uit Boskoop hebben de plant ingezonden voor de nieuwighedenkeuring. Het management loopt via Plantipp BV uit IJsselstein.


Weigela florida 'Verweig 8' (All Summer Monet)

Weigela florida 'Verweig 8' (All Summer Monet) heeft prachtig contrasterend, driekleurig blad. Deze snelgroeiende Weigela heeft van nature een bossige groei, waardoor er bijna geen snoei nodig is. All Summer Monet heeft een mooie lila-roze bloem, die rond april/mei verschijnt. Mede door zijn compacte groei, contrasterende blad en de prachtige bloemvorming is All Summer Monet geschikt voor de particuliere tuin, openbaar groen of plantsoen en als plant op terras of balkon. Valkplant BV uit Hazerswoude heeft de plant ingezonden voor de nieuwighedenkeuring. All Summer Monet is kwekersrechtelijk beschermd.


Vitex 'Bailtexone' (Flip Side)

Vitex 'Bailtexone' (Flip Side) is een hybride met een brede, spreidende groeiwijze en een veelheid aan lila-blauwe bloemtrossen van juni tot oktober. Het blad is bijzonder aantrekkelijk: donkergroen aan de bovenkant met een donkerpaarse onderzijde, vandaar de naam Flip Side. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen en andere bestuivers. De plant is hitte- en droogtetolerant en heeft een non-stop bloei als gevolg van steriliteit. Cultivaris GmbH uit Heidesheim (Duitsland) is de inzender. De winner van deze kwekersrechtelijk beschermde plant is Michael Dirr uit Wintersville (VS). Bailey Nurseries International uit Newport (VS) brengt hem in de handel.



Rozen:

Rosa 'Poulren030' (Renaissance Marlis)
Rosa 'Poulren030' (Renaissance Marlis) is een uitzonderlijke roos met grote, heerlijk geurende roze bloemen in de vorm van klassieke rozen. Renaissance Marlis is geschikt voor borders en wat grotere plantvakken in de tuin en voor grote potten. Deze kwekersrechtelijk beschermde roos is gewonnen door Poulsen Roser A/S uit Fredensborg (Denemarken). Inzender is Nolina Kwekerijen BV uit Woubrugge, die de roos tevens in de handel brengt.


Vaste planten:

Stokesia laevis 'Mega Mels'
Stokesia laevis 'Mega Mels' heeft enorm grote bloemen van wel 10 tot 12 cm in doorsnede. De bloemkleur is paarsblauw. De bloemstelen worden tussen de 40 tot 60 cm hoog en zijn stevig. De bloeitijd is van juli tot en met oktober. 'Mega Mels' is winterhard. De plant is geschikt als tuin-, balkon- of terrasplant en de bloemen zijn ook goed te gebruiken als snijbloem. Het is een zeer goede vlinder- en bijenplant. A. van Heesbeen uit Rijsbergen is de winner van deze plant. 'Mega Mels' is kwekersrechtelijk beschermd. Asra Plant bvba uit Meer heeft de plant ingezonden en brengt hem tevens in de handel.



Phlox 'Fashionably Early Flamingo'

Phlox 'Fashionably Early Flamingo' heeft dik lederachtig blad, waardoor de plant vrij van meeldauw blijft. Met zijn lavendelroze bloemen, die op ongeveer 80 cm hoogte bloeien van juni tot en met september, bloeit deze plant eerder en langer dan de Phlox paniculata-soorten. Deze plant kan het beste in een border, park of in het publieke domein gebruikt worden. Phlox 'Fashionably Early Flamingo' geeft de gebruiker veel plezier zonder veel onderhoud. Deze Phlox is gewonnen door Hans Hansen uit Zeeland (VS). Rijnbeek and Son perennials export BV uit Boskoop is de inzender en brengt hem tevens in de handel.


Rudbeckia fulgida 'American Gold Rush'

Rudbeckia fulgida 'American Gold Rush' is resistent is tegen de bladvlekkenziekte Septoria. Dankzij de dunnere en harige bladeren vertoont deze rudbeckia geen tekenen van de schimmel, zelfs niet in natte, vochtige omstandigheden. De goudgele bloemen met zwart hart verschijnen van juli tot september. De bloemen houden kleur tot aan de eerste vorst. 'American Gold Rush' is aantrekkelijk voor bijen, vlinders en vogels. De plant is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door Intrinsic Perennial Gardens uit Hebron (VS). Future Plants uit Lisserbroek is de inzender en brengt hem tevens in de handel.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER