'Boomkwekers moeten veel meer hun verantwoordelijkheid nemen' |
|
|
|
|
| 304 sec |
Eduard Pos : 'Alleen met kwaliteit kun je de tegels weer uit de tuin te krijgen
Aan het woord is Eduard Pos, bedrijfsleider bij Hoogveen Plants. Pos is nog geen dertig jaar, maar heeft een meer dan volwassen visie op het wel en wee van de boomkwekerij. Een van zijn stokpaardjes is dat boomkwekers tegenover elkaar verplicht zijn om verantwoordelijkheid te nemen door het leveren van kwaliteit. 'Rommelbedrijven die rotzooi op de markt brengen, verpesten het imago van bepaalde soorten en daarmee de markt voor goedwillende collega-kwekers.Dit is de enige mogelijke manier om de tegels weer uit de tuin te krijgen.'
|
Eduard Pos is serieus in zijn kritiek op collega-kwekers. Er zijn volgens hem nog steeds rommelaars die een bepaald product er maar gauw bij doen en daardoor slechte producten leveren. Het resultaat is planten die niet groeien of bloeien en als ze bij de klant thuis aankomen meteen de geest geven. Clematis is een van de belangrijke producten van Hoogeveen, maar helaas ook een goed voorbeeld van het bovenstaande .'Consumenten willen planten hebben die gemakkelijk te onderhouden zijn, niet vaak gesnoeid hoeven te worden en niet dood gaan. Bij clematis komen er helaas steeds nog nieuwe soorten op de markt die één week per jaar een mooie bloem geven en daarna niet meer. Zulke soorten groeien vaak meters per jaar wat betekent dat je ze op het goede moment moet snoeien. En vaak gaan zulke soorten bij de consument in de tuin alsnog dood. Waardoor de consumenten teleurgesteld raken in het tuinieren en er geen aandacht meer aan besteden. Een van de problemen is volgens Eduard Pos dat nieuwe soorten te snel op de markt worden gebracht. Hoogeveen Plants zal dat nooit doen en zegt alle nieuwe soorten eerst zelf te testen. De soorten worden gedurende een seizoen onder consumentencondities uitgeplant. Dat betekent ook dat er niet gespoten wordt. Hier worden eigen soorten maar ook soorten van andere telers neergezet. Als de plant hier uitblinkt wordt de plant vaak bij iemand in de achtertuin gezet en wordt tegelijkertijd de plant in de productie getest. Ook hier wordt niet gespoten om te kijken of de planten genetisch sterk zijn. Het resultaat daarvan is dat Hoogeveen Plants niet altijd de snelste is met nieuwe soorten, maar wel alleen de beste planten op de markt brengt.
Hoogeveen Plants is een van de giganten in de boomkwekerijwereld. Het bedrijf kweekt op twaalf verschillende locaties, waaronder één in Portugal, waar het samen met het Duitse Stauden Peters een kwekerij van grassen heeft. Voor deze grassen doet Stauden Peters vooral de actiehandel, dus grote partijen grassen die in één keer bij een retailer worden neergezet. Hoogveen Plants doet de voornamelijk daghandel, dus kleinere gemengde orders, bijvoorbeeld voor tuincentra. In totaal heeft het bedrijf in Nederlands 30 hectare areaal. Het overgrote deel daarvan is onder glas. Ik ontmoet Eduard Pos op de kwekerij in Bleiswijk, die hoofdzakelijk ingeruimd is voor de teelt van Helleborus, maar ook fungeert als ontvangstlocatie voor de grassen die vanuit Portugal verstuurd worden naar Nederland.
Grassen
Bij de grassen is afgelopen jaar een nieuwe patio-lijn geïntroduceerd. Met allemaal droogte resistente soorten. Een van de soorten is de Chlorophytum saunderisiae Starlight, een soort die Plantipp voor Hoogeveen heeft gespot en uniek is door de bloemen die het geeft. Ook Dianella Coolvista is toegevoegd aan deze lijn. Een soort waarmee Plantipp op IPM de nieuwigheidsprijs heeft gewonnen.
Kerstroos
Hoogeveen Plants heeft meerdere specialiteiten, maar de teelt van kerstrozen is een goed voorbeeld van hoe het bedrijf in de markt staat. Pos: 'Kwaliteit is altijd leidend. Je kunt heel veel doen en heel veel verzinnen, maar uiteindelijk kiest de klant altijd voor kwaliteit.' Naast kwaliteit gaat het natuurlijk ook om betaalbaarheid. Voor Hoogveen Plants betekent dit laatste een variëteit die met zaad vermeerderd wordt: Helleborus niger 'Christmas Carol'. Het alternatief is meristeem vermeerdering. Dan kan prima bij Helleborus, maar kost al gauw één euro per plant. Dat is te veel voor planten in de kleinere potmaat en alleen haalbaar voor grotere potmaten. Dit soort planten kweekt Hoogeveen ook wel, bijvoorbeeld een rode kerstroos van Dacaya die tot in maart bloeit en in Nederland wordt vertegenwoordigd door HilverdaKooij. Deze nieuwe soort wordt geïntroduceerd op Plantarium van 2019.
Prijs en kwaliteit zijn belangrijk maar dat geldt ook voor duurzaamheid: 'Samen met Koppert doen we nu al meerdere jaren experimenten om de planten te telen zonder gewasbeschermingsmiddelen. Vorig jaar was het zelfs gelukt om bij de Helleborus de luizen volledig biologisch te bestrijden.'
Syngenta
Helleborus niger 'Christmas Carol' op zijn beurt is een soort waarvan de rechten bij Syngenta Flowers liggen, maar die nog steeds verder wordt ontwikkeld. Een belangrijk aspect daarbij is dat het remmen van planten binnen niet al te lange tijd zal worden verboden. Pos denkt dat het nog maximaal vier jaar gaat duren en dat kwekers het dan zonder remstoffen moeten doen. Een middel als Tilt is al verdwenen. Het verdwijnen van remstoffen is natuurlijk een probleem voor veel kwekers, maar het is duidelijk dat de jonge kweker dit vooral als een uitdaging ziet. Opkweken zonder remstoffen is een van de kwekersdoelen voor de veredeling. Samen met veredelaars wordt daarom heel bewust gezocht naar nieuwe genetica die niet meer geremd hoeven te worden Bij duurzaamheid kijken we echter ook naar het totale plaatje. Voor Helleborus lijkt dat makkelijk. Deze plant heeft weinig nodig en moet eigenlijk zo koud mogelijk staan. Anderzijds heb je wel verwarming nodig om het vocht uit de kas te trekken. Op de locatie in Bleiswijk is het aspect van duurzaamheid al goed ingevuld. In de kas wordt gebruikgemaakt van restwarmte uit de Rotterdamse haven en de kas is voorzien van zonnecollectoren. De kweker is heel content over de samenwerking met Syngenta. Die samenwerking gaat veel verder dan bij de normale verhouding tussen breeder en kweker. De moederplanten van Syngenta staan bij Hoogeveen in de kassen en er wordt intensief samengewerkt.
|
'Clematis was vroeger standaard een teleurstelling. Dat is nu anders: onze clematis bloeit al op het rekje en blijft bloeien'
| |
|
Clematis
Clematis is zoals gezegd de belangrijkste productgroep. Eigenaar Siem Hoogeveen heeft met dit product 30 jaar geleden het bedrijf opgericht. Deze soort werd traditioneel gekenmerkt door veel ziektes. Ook bij het veredelingsprogramma dat Hoogeveen Plants heeft opgezet met veredelaar Evison uit Guernsey, lijkt Pos een zeer concreet doel te hebben: soorten die met 90 procent minder inzet van zware gewasbeschermingsmiddelen toch een goede plant opleveren. Vooral dus een plant die blijft bloeien, die bloeit als hij in het tuincentrum staat, maar ook bij de klant blijft bloeien. Eduards Pos: 'Een clematis was vroeger bijna standaard een teleurstelling. Dat is nu wel anders. Onze clematis bloeit al op het rekje en blijft bloeien. Dat is puur de verdienste van de soort, van de genetica dus.' Daarbij gebruiken we nu 90 procent minder chemische gewasbeschermingsmiddelen waardoor we onlangs de MPS A+ status hebben behaald. Volgens Pos is dat ook verdienste van de teeltmanagers. Elke productgroep heeft een eigen team met een ervaren bedrijfsleider en teeltmanager die zich volledig kunnen richten op de producten binnen hun groep. Tussen de teeltmanagers wisselen we de ervaringen over nieuwe biologische vijanden en plantversterkers. Hiermee houden we elkaar gemotiveerd om net dat stapje extra te zetten.
Samenwerken
Eduard Pos komt er steeds op terug: 'De essentie van een goed veredelingsprogramma ligt voor een belangrijk deel in een goede samenwerking met de veredelaar. Ook met Plantipp bestaat een dergelijke samenwerking. Pos: 'Peter van Rijssen van Plantipp weet wat wij willen en kent onze behoeftes. Hij vormt onze ogen in de rest van de wereld op het gebied van nieuwe soorten. Daardoor is onze samenwerking uitstekend.' Met Plantipp wordt onder andere een vuurdoorn zonder doorn gekweekt: Pyracantha coccinea 'Red Star'. Deze vuurdoorn heeft minder doornen dan andere Pyracantha's en blijft wintergroen. 'Red Star' bloeit in juni met witte bloemen. In augustus verschijnen er groene bessen, die vanaf september rood kleuren. Deze vuurdoorn kreeg op de IPM van 2019 de prijs voor de meest veelbelovende nieuwigheid.
| Pieter van den Dool |
|
|
|
Eduard Pos: 'De kunst is om zo dicht mogelijk tegen een veredelaar aan te staan, zodat die weet wat jij wilt. Maar soms moet je natuurlijk ook geluk hebben.'
| |
|
Met Plantipp kweekt Hoogveen daarnaast ook een aantal Lonicera oftewel klimmende kamperfoelie's . Hierover is bijna hetzelfde verhaal te vertellen als over die andere bekende klimmer, de clematis. Lonicera stond traditioneel bekend vanwege zijn hoge gevoeligheid voor meeldauw. De nieuwe soorten zouden daar geen last meer van hebben.
Fruit
Wat betreft fruit werkt Hoogeveen samen met de veredelaar Lubera. Lubera veredelt op een andere manier dan de traditionele breeders in de fruitsector. Die verdelen meestal voor de professionele fruitteelt en diezelfde soorten worden dan ook ingezet voor de hobbykweker. Veredelaars letten daarbij voornamelijk op de houdbaarheid van de vruchten, waarbij de smaak vaak achteruit gaat. Een hobbykweker heeft juist het tegenovergestelde nodig. Het sortiment dat Hoogeveen aanbiedt voor de consument is sinds het begin van dit jaar volledig biologisch en ook Skal-gecertificeerd. Het team op de fruitlocatie heeft afgelopen jaren keihard gewerkt om de kwekerij biologisch te krijgen. Je moet niet alleen de gewasbescherming biologisch doen maar alles; van de bemesting tot aan de onkruidbeheersing. Na meerdere jaren van testen en experimenten zijn we sinds dit jaar volledig biologisch. Daarmee is Hoogeveen Plants de eerste kweker in Boskoop met een volledig biologische locatie.
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|
|
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
|
|
|
|
| |
Sima 2024
|
zondag 24 november 2024 t/m woensdag 27 november 2024 |
|
|
|
| |
Agribex 2025
|
woensdag 3 december 2025 t/m zondag 7 december 2025 |
|
|
|
|
|
|
|