Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Green Fits All

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, maandag 19 augustus 2019
199 sec


Vakbeurs Plantarium treedt buiten de borders

Groen past binnen elke levensstijl en sector. Daarom heeft de 37e editie van Plantarium, dé internationale vakbeurs voor de boomkwekerij, als thema Green Fits All. Met dit thema probeert de organisatie deelnemers en bezoekers binnen en buiten de keten te laten zoeken naar mogelijkheden om groen meer kansen te geven.


Duurzaamheidsstreven

Buiten de kaders zoeken biedt de boomkwekerijsector mogelijkheden tot groei. Beursdirecteur Jos van Lint licht dit toe: 'Wij vinden het interessant om de brug te slaan naar andere branches. Woningbouwcorporaties, industrie en tal van sectoren die in eerste instantie niets met groen te maken hebben, zoeken ons steeds vaker op om aan hun duurzaamheidsstreven te kunnen voldoen. Daar zien wij voor onze branche duidelijk groeimogelijkheden. Groen wordt een branche-overschrijdende factor met zowel een belangrijke ecologische als sociale rol.'


Groeiende exposure

Dit jaar zullen zo´n driehonderd exposanten uit verschillende landen de twee hallen in beslag nemen. Dit betekent een overweldigend assortiment boom- en plantenkwekerijproducten voor de eindmarkt. De exposanten komen uit vijftien verschillende landen en de organisatie verwacht vakbezoek uit zo'n veertig landen. Door deze gezamenlijkheid ontstaat groei, die leidt tot het grootste tuinplantenevent van Europa.


Groen wordt een branche-overschrijdende factor met zowel een belangrijke ecologische als sociale rol

Beurslocatie samen met Groen-Direct

Voor het tweede jaar op rij vindt de beurs plaats in twee aangrenzende hallen aan de Denemarkenlaan op hetInternational Trade Centre Hazerswoude-Dorp. In het verre verleden was er al eens een gezamenlijke beursaanpak van Plantarium en Groen-Direct, maar later besloten beide partijen afzonderlijk door te gaan. Om de gemeenschappelijke markt optimaal te bedienen, staken beide partijen drie jaar geleden de koppen weer bij elkaar, wat resulteerde in de gezamenlijke beurs van 2018. Dit jaar maakte de beurs een vervolgstap, die moet dienen als opmaat tot verdere intensivering van de samenwerking, zonder daarbij de identiteit van beide beursactiviteiten te verliezen.


Prijzen

De organisatie van Plantarium kent elk jaar twee prijzen toe: de prijs voor de beste nieuwigheid en de persprijs. Nieuwigheden zijn geïntroduceerde planten van bedrijven uit binnen- en buitenland die op Plantarium worden gekeurd door de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen. De persprijs wordt toegekend in twee categorieën: tuinplanten (geschikt voor tuin, terras en balkon) en concepten. De persprijs wordt toegekend door een jury van binnen- en buitenlandse vakjournalisten en wordt internationaal breed in de publiciteit gebracht.


Dit jaar maakte de beurs een vervolgstap, als opmaat tot verdere intensivering van de samenwerking zonder daarbij de identiteit van beide beursactiviteiten te verliezen

Compact wonen

Klein wonen lijkt de nieuwe trend te zijn. En dat geldt niet alleen voor wonen, maar ook voor recreëren. Dat is deels te verklaren uit een oogpunt van betaalbaarheid, maar ook omdat de hang naar eenvoud bij steeds meer mensen een rol speelt. Gezien de opkomst van onder andere tiny houses en tiny forests lijkt het erop dat mensen steeds vaker hun woning voor de basale functies gebruiken en het groen eromheen meer gaan waarderen en opzoeken. Jos van Lint: 'Wij zien deze stijgende trend en willen daar graag op inspelen. Voor de groene retailsector liggen daar interessante uitdagingen.' In het kader van het thema Green Fits All laat Plantarium samen met de deelnemers in de entreehal een pilot zien van compact wonen/recreëren in combinatie met natuurbeleving.


Plantarium by Night

Op de donderdagavond vindt voor de zesde keer Plantarium by Night plaats. Het thema van deze editie is de relatie tussen groen en gezondheid. Hoveniers, woningbouwcoöperaties, makelaars, horecaondernemers en tuinbouwondernemers worden voor deze avond uitgenodigd. De avond wordt afgesloten met de ecologische route, die de bezoekers bij de hand neemt en stilstaat bij onderdelen van Plantarium die vanuit duurzaamheidsoogpunt interessant zijn. Meer informatie staat op www.plantariumbynight.nl.


Jos van Lint
Jos van Lint

Programma Plantarium 2019


Woensdag

07.30-09.00 Opening Presentatieruimte entreehal
08.00–17.00 Eerste beursdag Beurs
09.30 Ecologische tour (voor de pers) Start Tiny House entreehal
11.00-11.45 Grant Thornton/Sinzer – vraagstuk duurzaamheid Presentatieruimte entreehal
11.00 Ecologische tour Start Tiny House entreehal
15.00 Ecologische tour Start Tiny House entreehal
16.00-17.00 Floriday/FloraExchange – presentatie Presentatieruimte entreehal

Donderdag

08.00–17.00 Tweede beursdag Beurs
09.00-14.00 Ontvangst Intratuin Beurs
09.00 Ecologische tour Start Tiny House entreehal
11.00 Ecologische tour Start Tiny House entreehal
14.00-15.00 Grant Thornton/Sinzer – vraagstuk duurzaamheid Presentatieruimte entreehal
15.00 Ecologische tour Start Tiny House entreehal
16.00-17.00 Floriday/FloraExchange – presentatie Presentatieruimte entreehal
19.00-22.00 Plantarium by Night Beurs

Vrijdag

08.00-16.00 Derde beursdag Beurs
09.00 Ecologische tour Start Tiny House entreehal
11.00 Ecologische tour Start Tiny House entreehal
12.00-13.00 Grant Thornton/Sinzer – vraagstuk duurzaamheid Presentatieruimte entreehal
17.00-23.00 Holygreen Festival Festivalterrein

Praktische gegevens

Plantarium vindt plaats van woensdag 21 t/m vrijdag 23 augustus 2019 op het International Trade Center te Boskoop/Hazerswoude, te bereiken via de parkeerplaats op het Greenpark Boskoop, Denemarkenlaan 9.
De entree is gratis bij gebruikmaking van de verstrekte relatiekaart en/of door digitale voorregistratie via www.plantarium.nl. Openingstijden: van 8.00 tot 17.00 uur, vrijdag tot 16.00 uur.
Vakbeurs Plantarium
Denemarkenlaan 9
2391 PT Hazerswoude Dorp
www.plantarium.nl


Het is nooit saai in onze branche

Een stekje maken is tot kunst verheven. Zaten we vroeger op een rijtje aan de stektafel te pochen wie de grootste hoop had, nu tonen we trots onze nieuwste aanwinst, de stekrobot. Biologisch geteelde eetbare planten, wanneer was daar voor het eerst sprake van? Nu vinden ze hun weg naar de winkel via uitgekiende marketing: 'lekker snoepen uit eigen tuin'. En wat dacht u van hittebestendige planten of, nog beter, planten die verkoeling brengen en hitte kunnen beperken? Want heet krijgen we het, in de toekomst.


Er gebeurt genoeg in onze sector

Duurzaamheid in combinatie met groen ondernemerschap, daarmee kun je het verschil maken. Ambities zijn er te over: CO2-reductie, gewasbeschermingsmiddelenbeleid en reststoffen naar nul. Groen heeft de toekomst en past binnen elke werkwijze en levensstijl: Green Fits All.


Thema Plantarium 2019: Green Fits All

De deelnemers barsten van de ambitie. In de aanloop naar eind augustus was er wekelijks iets nieuws te vinden op onze site of via onze socialmedia-kanalen: ambitieuze deelnemers die alvast vertelden over hun nieuwste ontwikkelingen. Wie deze informatie tot zich heeft genomen, heeft het voorwerk alvast gedaan voor een geslaagd beursbezoek op 21, 22 of 23 augustus a.s. in Boskoop/Hazerswoude.


Nu is het moment om te genieten ...

... want daar zijn deze drie dagen voor bedoeld. Even een moment voor een gesprek, eens rustig rondkijken, indrukken opdoen en vooral ruiken, voelen en proeven. De Plantarium-ambiance leent zich daarvoor: inspirerend, met volop actie en gelegenheid om te genieten. Ik wens u onvergetelijke momenten.


Jos van Lint
Beursmanager Plantarium


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER