Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Dit zie je op Plantarium 2019

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, vrijdag 9 augustus 2019
500 sec


Standhouders blikken vooruit op de internationale vakbeurs

Deze editie van Boom in Business staat helemaal in het teken van vakbeurs Plantarium. In onze vooruitblik lichten we uiteraard ook standhouders uit die vertellen over hun nieuwigheden. In dit artikel komt een aantal van hen aan het woord. Meer weten? Op Plantarium.nl vind je het volledige overzicht van alle standhouders die op de beurs staan.


Pilot in de entreehal

In het kader van het thema Green Fits All laat Plantarium samen met deelnemers in de entreehal een pilot zien van compact wonen/recreëren in combinatie met natuurbeleving. Klein lijkt de nieuwe standaard voor ontwikkelingen bij stadsvernieuwing en plattelandsontwikkeling, getuige de opkomst van onder andere tiny houses en tiny forests. Bij de ontwikkelingen op dit gebied is veel aandacht voor duurzaamheid en speelt de circulaire gedachte een rol. Als bouwmateriaal wordt veelal gekozen voor hout. Groendaken, gevelbeplanting en siergewassen complementeren de natuurlijke uitstraling. De entreehal is tevens het startpunt voor de Ecologische route die Plantarium de bezoekers aanbiedt. Deze route voert bezoekers langs deelnemers die op het gebied van duurzaamheid en gezondheid interessante producten en/of diensten presenteren. Bezoekers kunnen de route zelfstandig lopen aan de hand van een plattegrond. Ze kunnen echter ook aansluiten bij een van de rondleidingen die op gezette tijden in diverse talen worden aangeboden.


Agriware integrale software voor de tuinbouw
Agriware integrale software voor de tuinbouw

Agriware: integrale software voor de tuinbouw

Mprise is software waarmee ondernemers in één oogopslag de productie- en ruimteplanning, materialen, arbeid en machinecapaciteit kunnen inzien. Mprise Agriware (stand 201) laat tijdens de beurs de verbinding tussen de verschillende processen in de software zien, bijvoorbeeld hoe een order die binnenkomt verbonden is aan de productieplanning. Alle gegevens worden overgenomen vanuit de order. Daardoor is in één oogopslag duidelijk welke ruimte, materialen, arbeid en machinecapaciteit er nodig zijn. Hiermee kan de gebruiker exact de kostprijs berekenen en zien welk product het meeste oplevert. Binnen de software is het mogelijk om zowel de productie- als de ruimteplanning te koppelen. Hiermee kan de gebruiker de beschikbare ruimte binnen het bedrijf optimaal plannen. Doordat alles in één systeem zichtbaar is, wordt de kennis geborgd en is het gemakkelijk om analyses te doen op basis van de beschikbare data uit de software.


Plantarium en Varb slaan de handen ineen
Plantarium en Varb slaan de handen ineen

Plantarium en Varb slaan de handen ineen

Plantarium en Varb slaan de handen ineen. Samen willen ze bedrijven de mogelijkheid bieden om hun netwerk te vergroten en hun handel te bevorderen, Plantarium als fysieke vakbeurs, Varb als online platform voor al het buitengroen. Waar Plantarium een inspirerende omgeving biedt voor kwekers, handelaren en andere beursbezoekers om elkaar te treffen, is Varb online hét platform voor buitengroen. Op Varb treffen 800 (handels)kwekers en handelaren elkaar om producten aan te bieden of te kopen. Het aantal op het platform aangesloten bedrijven groeit dagelijks en daarmee ook het assortiment en de omvang van het aanbod op Varb. Het is kortom een logische keuze voor beide organisaties om deze samenwerking aan te gaan. Varb is aanwezig in standnummer 117.


Plantarium by Night

Wederom op initiatief van de gemeente Alphen aan den Rijn wordt op de donderdagavond voor de zesde keer Plantarium by Night georganiseerd. Dit keer wordt aandacht gevraagd voor groen en gezondheid. Met stimulerende maatregelen rondom groen en gezondheid denkt de gemeente de aanspraak op zorg een halt toe te kunnen roepen. Hoveniers, woningbouwcoöperaties, makelaars, horecaondernemers en tuinbouwondernemers worden voor deze avond uitgenodigd. Op het programma staat een drietal korte lezingen en de avond wordt afgesloten met de Ecologische route. Meer informatie is te vinden op www.plantariumbynight.nl.


Empho focus op kwalitatieve productontwikkeling
Empho focus op kwalitatieve productontwikkeling

Empho: focus op kwalitatieve productontwikkeling

Empho, producent van hoogwaardige siergrassen, kweekt een uitgebreid assortiment met ruimte voor de bekende soorten én voor zelf ontwikkelde grassen. Empho (stand 158) maakt selecties uit bestaande soorten en innoveert met nieuwe soorten. Een aantal voorbeelden van innovaties zijn Miscanthus sinensis 'red cloud' en Miscanthus sinensis 'pink cloud', beide prijswinnende soorten. Miscanthus 'red cloud' springt eruit vanwege de opvallende rode bloempluimen; Miscanthus 'pink cloud' is een siergras met prachtige roze bloempluimen. Ze hebben ook gemeenschappelijke kenmerken. De planten zijn compact en onderhoudsvriendelijk. Ze staan graag in de zon of halfschaduw en ze zijn niet veeleisend qua grondsoort. Beide Miscanthus-soorten zijn veelzijdig en prima toe te passen als haag, borderbeplanting en solitair op terras of patio. Al met al vormen deze twee siergrassen bijzondere eindresultaten van de kwalitatieve productontwikkeling van Empho.


Fruithof toont nieuwe verkoopconcepten
Fruithof toont nieuwe verkoopconcepten

Fruithof toont nieuwe verkoopconcepten

Fruithof toont op Plantarium (stand 217) twee nieuwe verkoopconcepten: Wonder Tree en City Gardening. Wonder Tree is een fruitbomenlijn ontwikkeld door eigenaar Wim Kersten. Dit assortiment bestaat uit compacte, sterke bomen die op een nieuwe manier gekweekt zijn. Het innovatieve aan deze bomen is de manier van enten in combinatie met de speciale traag groeiende onderstammen. In tegenstelling tot reguliere fruitbomen heeft de Wonder Tree een lange onderstam van zo'n 60 cm tot aan de ent. Het assortiment omvat zelfbestuivende rassen appel, peer, pruim en kers. City Gardening is een presentatielijn die bestaat uit patio- en zuilbomen, dwergfruit en diverse soorten compact blijvend kleinfruit. Van fruitbomen en -planten wordt vaak gedacht dat deze alleen geschikt zijn voor een grote tuin. Om te benadrukken dat ze ook in een kleine tuin passen, heeft Fruithof een exclusieve City Gardening-lijn ontwikkeld voor de stadstuin, het terras en het balkon.


Kleur en fleur in het najaar
Kleur en fleur in het najaar

Kleur en fleur in het najaar

De Hebe van Addenda is een groenblijvende plant die tot ver in het najaar bloeit en ook wel struikveronica wordt genoemd. #Hebe 'Addenda' is er in vier varianten, variërend qua pluimgrootte, bloem- en bladkleur (Hebe Donna, Granda, Classica en Petita). Binnen het brede assortiment zijn er verschillende specialties, zoals Hebe Duo, Trio & Quattro. Bij deze variëteiten worden er twee, drie of zelfs vier verschillende soorten stek in één pot gepot. Zeer verspreid door de plant heen zijn de verschillende pluimen én bladeren zichtbaar. Nieuw in het assortiment van Addenda is Hebe 'Petita' in jardinière-uitvoering. Komende zomer wordt de Hebe van Addenda niet alleen voorzien van nieuw label (100% afbreekbaar), ook de potten krijgen een nieuwe uitstraling. Waar de potten voorheen taupekleurig waren, worden ze nu donkergroen. De potten worden gemaakt van +95% gerecycled materiaal. Benieuwd naar het totale assortiment? Addenda bevindt zich in stand 228.


Kweeksmakelijk met Plantport
Kweeksmakelijk met Plantport

Kweeksmakelijk met Plantport

Plantport Boskoop Kweeksmakelijk (stand 154) wil mensen laten genieten van zelf gekweekte groenten en exotische vruchten uit eigen tuin. Het concept Kweeksmakelijk is uitgebreid met een lijn exotische soorten die onder de naam Exotic Sensation's wordt verhandeld. Jan Kalkman van Plantport Kweeksmakelijk: 'De nieuwigheden waar wij ons op richten, zijn exoten als de avocado, papaya, twee soorten passievrucht, de guave en de boomtomaat. Onze lijn vormt een aanvulling op de bestaande soorten die al in de markt zijn zoals vijgen, bananen, olijven en kiwi.' Onder de naam Exotic Sensation's worden avocado, papaya en granadilla (passievrucht), guave en boomtomaat op de markt gezet. Alle variëteiten zijn geschikt als terras- of patioplant en produceren in het derde of vierde groeiseizoen vruchten.


Lily Company gaat voor duurzame teelt
Lily Company gaat voor duurzame teelt

Lily Company gaat voor duurzame teelt

Lily Company (stand 159) biedt een selectie uit zijn assortiment bloembollen aan onder het PlanetProof-label. Met deze PlanetProof-bloembollen werkt Lily Company aan een duurzame teelt. De bloembollen worden geteeld volgens de door de Stichting Milieukeur vastgestelde PlanetProof-eisen. Deze eisen betreffen niet alleen het minimaliseren van de milieueffecten van het productieproces, maar ook het actief stimuleren van de biodiversiteit op en rond het bedrijf en de productiepercelen. Lily Company is Global G.A.P.-gecertificeerd, waarmee naast de zorg voor het milieu ook alle overige facetten van het productieproces traceerbaar maatschappelijk verantwoord zijn gegarandeerd.


Allplant werkt op natuurlijke basis
Allplant werkt op natuurlijke basis

Allplant werkt op natuurlijke basis

Allplant (stand 153) is gespecialiseerd in de opkweek en verkoop van jonge planten uit weefselkweek. Onder steriele omstandigheden worden planten vermeerderd in een laboratorium en vervolgens opgekweekt in de kas. Het assortiment omvat meer dan 500 soorten, veelal vaste planten, waaronder de winterharde Geranium Rozanne, Anemone Fantasy Series, Heuchera Indian Summer Series en Echinacea SunSeekers. Door natuurlijke preparaten aan de grond toe te voegen, worden de planten sterker gemaakt tegen ziektes en schimmels. Hoe gezonder de plant, hoe minder gewasbescherming nodig is. Allplant heeft als doel om volledig op natuurlijke basis te kweken zonder gebruik van chemicaliën. Met het MPS-A-certificaat wordt de milieubewuste teelt van bloemen, planten en boomkwekerijproducten gestimuleerd. Allplant voldoet aan deze eisen en heeft een A-kwalificatie, die staat voor de meest milieuvriendelijke teelt.


Hortensia’s op compacte groeiwijze
Hortensia’s op compacte groeiwijze

Hortensia met compacte groeiwijze

Van der Peijl Tuinplanten presenteert op de beurs (stand 232) een bijzondere selectie hortensia's met een compacte groeiwijze. Hydrangea macr. 'Little' XS is uitermate geschikt voor de kleine tuin en lage borders. Het bedrijf geeft hiermee aan dat groen ook in de kleine tuin past. Met een maximale hoogte van 60 cm behoort deze groep tot de dwerghortensia's. Met een display kunnen de planten op het verkooppunt onder de aandacht worden gebracht. Op dit moment bestaat de serie Little XS-hortensia's uit vier kleuren: paars, roze, wit en blauw. De in pot gekweekte Little Hortensia's kunnen het hele jaar door geplant worden. Snoeien is vrijwel niet nodig, want als de hortensia in de zon of halfschaduw staat, wordt hij meestal niet hoger dan 60 cm na vijf jaar. Achter de schermen wordt nog volop getest met nieuwe variëteiten, om in de toekomst te kunnen blijven verrassen met deze serie.


Dwergconiferen voor onderhoudsvrije tuinen
Dwergconiferen voor onderhoudsvrije tuinen

Dwergconiferen voor onderhoudsvrije tuinen

Green Fits All: dwergconiferen op hoge onderstam voor onderhoudsvrije tuinen. De gArt-collection van Bremmer Boomkwekerijen (stand 127) speelt in op de behoefte van de consument aan een onderhoudsvriendelijke tuin. Een traag groeiende conifeer, zoals Thuja plicata Whipcord, is geënt op een hoge stam. De stammen variëren van 1,80 tot wel 2,5 meter hoogte. Door de langzame groei hebben deze bomen een lange teeltduur achter de rug en zijn de meeste exemplaren al meer dan tien jaar oud. Hierdoor is een plant gevormd die niet of nauwelijks gesnoeid hoeft te worden. Daarnaast zijn de bomen wintergroen (op Ginkgo na) en winterhard. De consument hoeft de bomen in de winter dus niet in te pakken ter bescherming tegen vorst.


Twee nieuwe Encore-planten bij Plantipp
Twee nieuwe Encore-planten bij Plantipp

Twee nieuwe Encore-planten bij Plantipp

Op Plantarium introduceert Plantipp (stand 116) twee nieuwe planten binnen de serie Encore. Met een compacte en groenblijvende Rhododendron die niet alleen in de lente, maar ook in de herfst bloeit, is dit een ideale plant voor borders en potten in iedere tuin. De twee nieuwe planten zijn Rhododendron Encore Fire ('Roblez') en Encore Sunburst ('Roblet'). Beide rassen zijn compact en groenblijvend met glossy, donker blad. Encore Fire heeft vuurrode bloemen; Encore Sunburst heeft een frisse uitstraling met zalmroze bloemen met een wit randje. Het is een ideale plant voor borders, potten en bijvriendelijke tuinen, makkelijk in het onderhoud en met de lange bloei van Encore.


Duurzaamheid als uitgangspunt bij Designstar
Duurzaamheid als uitgangspunt bij Designstar

Aandacht voor PLM BIO bij Designstar

In het kader van het thema Green Fits All brengt Designstar (stand 170) duurzame etiketten, potcovers en complete kar-aankleding vervaardigd van PLM BIO onder de aandacht. PLM BIO is een volledig biologisch afbreekbaar materiaal en is speciaal ontwikkeld voor de sierteeltsector. Het combineert unieke eigenschappen met een aantrekkelijke prijs. Daarmee is de volgende stap richting een meer duurzame afzet eenvoudig te maken en wordt de sierteeltsector groener: Green Fits All. PLM BIO is een Nederlands product dat FSC-gecertificeerd is en daarnaast voldoet aan de normering NEN 13432. Door de speciale samenstelling is het materiaal vochtwerend en voor legio toepassingen te gebruiken.


Wilma's Lawn & Garden breidt uit

Ook dit jaar is Wilma's Lawn & Garden aanwezig op Plantarium om haar merken en producten te presenteren, want vloeibare plantenvoeding, stimulatoren en substraten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het leven van tuinders en kwekers. Wilma's Lawn & Garden is altijd bezig met het samenstellen, testen en verbeteren van haar producten. Het assortiment is recentelijk uitgebreid met een aantal gevestigde merken: Atami, B'Cuzz, ATA en ATA NRG. Ook heeft Wilma's Lawn & Garden diverse kwaliteitssubstraten voor verschillende kweekmethodes. De tuinder of kweker kan zelf bij zijn voeding het juiste substraat kiezen. Voor het kweken op hydrocultuur is er het speciale 'Wilma System' met automatisch bewateringssysteem. Benieuwd naar het grote productaanbod of op zoek naar meer informatie? Wilma's Lawn & Garden heet bezoekers welkom in stand 193.


Geen kunstmest meer bij Jos Frijns en Zonen
Geen kunstmest meer bij Jos Frijns en Zonen

Geen kunstmest meer bij Jos Frijns en Zonen

Bij Boomkwekerij Jos Frijns en Zonen BV (stand 143) staat milieu hoog in het vaandel. Elk jaar worden er nieuwe verbeteringen en ontwikkelingen doorgevoerd om nog milieuvriendelijker te kweken. Dit seizoen is ervoor gekozen om geen kunstmest meer te gebruiken. Hiervoor zijn de middelen OPF (organic plant feed-granulaat) en Biovin in de plaats gekomen. Boomkwekerij Jos Frijns en Zonen kweekt verschillende licentierassen, van heesters, coniferen en vaste planten tot fruitbomen, leibomen en planten voor bosplantsoen. Een aantal soorten uitgelicht: Malus Santana (allergievrij appelras), Malus Rosette (zoete zomerappel met rood vruchtvlees), Malus Karneval (artevos), Malus Apistar (artevos), Malus mini cox (dwergsoort cox), Prunus Mirabelle Ruby (zuilpruim) en Prunus Revita (perzik).


Nieuwe kleuren in de tuin
Nieuwe kleuren in de tuin

Nieuwe kleuren in de tuin

Hortensiakwekers introduceren de Magical Amethyst Red van Magical Four Seasons (stand 128). Deze nieuwe tuinhortensia heeft groene bloemen met rode details, maar laat tijdens de bloeiperiode verschillende kleuren zien. Daarnaast is Amethyst Red sterk, bloeit zes maanden en vraagt geen groene vingers. De nieuwe Magical-hortensia is sinds eind april 2019 verkrijgbaar bij tuincentra, bloemisten en webshops. De planten tonen hun bloemen vanaf het voorjaar tot diep in het najaar. De tuinhortensia's hebben de bijzondere eigenschap dat ze meerdere keren van kleur veranderen. De nieuwe Amethyst Red verandert van groen naar helderrood en eindigt dieprood.


Nieuwe aanwinst Lily Looks
Nieuwe aanwinst Lily Looks

Nieuwe aanwinst Lily Looks

Wetering Potlilium (stand 246) presenteert een groot deel van de collectie Lily Looks op Plantarium. Het gaat volgens Wetering Potlilium om 'prachtige lelies voor in iedere tuin: Green Fits All. De nieuwste aanwinst in de collectie is Miracle, een longiflorum die van nature kort is en daarom zeer geschikt is als potlelie, met zijn prachtige grote witte bloemen en vol groen gewas tot onderaan de steel een echte eyecatcher.'


Corinne’s Choice een persoonlijke en unieke roos
Corinne’s Choice een persoonlijke en unieke roos

Corinne's Choice: persoonlijke en unieke roos

Arie Bouman Tuinplanten (stand 221) presenteert de nieuwe rozenlijn Corinne's Choice. Het bedrijf liet het grote publiek vorig jaar tijdens zijn najaarsbeurs en op Plantarium kennismaken met deze unieke rozenlijn, en met succes. 'Wat hebben we een fantastische en lovende reacties gekregen uit zowel binnen- als buitenland.' In 2019 wordt de rozenlijn verder ontwikkeld voor de consument en gepresenteerd op Plantarium. Corinne's Choice is samengesteld door Corinne Schrijver en bestaat uit struik-, klim- en stamrozen. Om het aanbod overzichtelijk te houden, heeft Corinne's Choice de focus verlegd naar de consument, wat moet bijdragen aan de ultieme tuinbeleving. Samen met duurzaamheid staat dit hoog in het vaandel van de kwekerij.


Rhodohypoxis in het zonnetje
Rhodohypoxis in het zonnetje

Rhodohypoxis in het zonnetje

Hogendoorn Holland (stand 160) zet tijdens Plantarium de rijkbloeiende Rhodohypoxis in het zonnetje. Hogendoorn Holland is al veertig jaar producent van young plants. Het assortiment bestaat uit zes hoofdgroepen: grassen, heesters, kruiden, varens, vaste planten en waterplanten. De producten zijn beschikbaar in drie maten: gewortelde stek, landplanten en 9 cm-potten. In het assortiment ligt de nadruk op vaste planten en siergrassen, maar dit jaar besteedt Hogendoorn extra aandacht aan Rhodohypoxis. 'Het is een uniek, rijkbloeiend product, dat uitstekend geschikt is voor mailorder- en tuincentrumverkoop. Met een korte teelt van tien weken en de in het oog springende kleuren (van wit tot donkerroze) heeft deze plant alles in zich om verliefd op te worden.' Tijdens Plantarium kunnen in de stand van Hogendoorn verschillende nieuwe Rhodohypoxis-soorten bewonderd worden.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER