Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Xylella update: nog geen remedie, snelle controlemaatregelen cruciaal

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guus van Rijswijck, woensdag 19 juni 2019
52 sec


De European Food Safety Association (EFSA) heeft in een update laten weten dat er voor zover bekend nog steeds geen effectieve remedie is tegen Xylella fastidiosa. De organisatie onderschrijft het belang van implementatie van controlemaatregelen en het controleren van de insecten waarvan bekend is dat ze de plantenbacterie overbrengen.

Aantasting in het blad door Xylella fastidiosa in Coffea (foto Maria Bergsma-Vlami NVWA)
Aantasting in het blad door Xylella fastidiosa in Coffea (foto Maria Bergsma-Vlami NVWA)

Het Plant Health Panel (PLH) van de EFSA heeft met computermodellen gesimuleerd hoe Xylella zich onder verschillende omstandigheden over korte en lange afstanden verspreidt. Het model toonde het belang aan van door de Europese Commissie gespecificeerde controlemaatregelen om verspreiding te voorkomen en zelfs uitbraken van de ziekte uit te roeien. De simulatie toonde tevens de relatieve effectiviteit van bufferzones van verschillende grootte aan om een geïnfecteerd gebied te besturen.

Controleren insecten
De computersimulaties toonden ook het belang aan van het controleren van insecten - zoals de Philaenus spumarius - waarvan bekend is dat ze de ziekteverwekker in Europa overbrengen. Daarnaast blijkt het belangrijk om na detectie zo snel mogelijk controlemaatregelen te nemen, zoals het verwijderen van geïnfecteerde planten en het vaststellen van afgebakende gebieden.

Chemische en biologische bestrijding
De beoordeling bevestigt dat er nog steeds geen bekende manier is om de bacterie uit een zieke plant te elimineren in veldomstandigheden. De effectiviteit van chemische en biologische bestrijdingsmaatregelen is in recente experimenten beoordeeld, aldus de EFSA. Volgens de organisatie laten de resultaten zien dat ze in bepaalde situaties de ernst van de ziekte tijdelijk kunnen verminderen. Er is echter geen bewijs dat ze Xylella fastidiosa in veldomstandigheden gedurende een lange periode zouden kunnen elimineren, aldus de EFSA.

Bron: EFSA


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER