Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Tekort aan personeel verwacht door daling arbeidsmigranten

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guus van Rijswijck, donderdag 13 juni 2019
72 sec


De komende jaren neemt het aantal arbeidsmigranten uit Oost-Europa waarschijnlijk geleidelijk af. Dat betekent dat de druk op de toch al krappe Nederlandse arbeidsmarkt wordt verhoogd, aldus een rapport van het economisch bureau van ABN Amro.


Nu de economie in Oost-Europa een flinke groei doormaakt en de werkloosheid daar lager is dan het Europees gemiddelde, hebben landen in die regio arbeidskrachten zelf hard nodig. Dat betekent volgens ABN Amro dat er steeds minder drijfveren zijn voor bijvoorbeeld Poolse, Tsjechische of Bulgaarse arbeidskrachten om in Nederland te komen werken.

Personeelstekort
Dit zou in Nederland voor problemen kunnen zorgen, zeker gezien de situatie dat er in sommige branches nu al sprake is van een flink personeelstekort. Er zijn niet voor niets nu zoveel Oost-Europese werknemers in ons land werkzaam, met name in de agrarische sector, de industrie en de bouw. In de branches transport en logistiek alleen gaat het om bijna 53.000 werknemers. Deze sectoren zullen alle moeten zoeken naar alternatieven.

Brexit
Econoom Nora Neuteboom van ABN Amro stelt dat er nog wel enkele factoren zijn die de druk enigszins van de ketel kunnen halen. Ze noemt de brexit, die leidt tot een vertrek van veel Oost-Europeanen uit het Verenigd Koninkrijk. Zij zullen zich mogelijk in Nederland vestigen. Daarnaast zou volgens haar extra investeringen in digitalisering en robotisering het effect van het personeelstekort op lange termijn kunnen verzachten.

Krappere markt in groene sector
Eerder bleek al uit een analyse van het UWV dat de arbeidsmarkt steeds krapper wordt. Het aantal moeilijk vervulbare vacatures stijgt al sinds 2013. Dat geldt ook voor de groene sector. Tractorchauffeurs, hoveniers, boomverzorgers en medewerkers in boomkwekerijen zijn hard nodig.

Ondermaatse huisvesting
Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet onlangs in antwoord op vragen over een artikel over ondermaatse huisvesting van arbeidsmigranten weten dat gemeenten, werkgevers en huisvesters samen moeten zoeken naar passende oplossingen voor de huisvesting van werknemers uit het buitenland.

Migrantenpark
Onlangs werd bekend dat Boomkwekerij Ebben buitenlandse werknemers wil huisvesten in een migrantenpark. Ebben heeft grote behoefte aan werknemers uit Oost-Europa. Als de werkzaamheden op de kwekerij snel toenemen, wil hij de arbeidsmigranten fatsoenlijk kunnen huisvesten.

Bron: ANP / de Gelderlander


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER