Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Noviteiten Garden Trials and Trade 2019 - deel 1

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guus van Rijswijk, donderdag 6 juni 2019
181 sec


Garden Trials and Trade maakte vorig jaar naam als hét event waar de nieuwste veredelingen op het gebied van houtige gewassen en vaste planten worden getoond. Veredelaars en gespecialiseerde licentiebureaus brengen er actuele innovaties in het sortiment onder de aandacht. Jos van Lint heeft nog geen idee welke nieuwigheden er dit jaar te zien zullen zijn: 'Deelnemers houden die doorgaans lang onder de pet.' Toch zijn er al enkele te melden.


Net als vorig jaar kunnen bedrijven die deelnemen aan Garden Trials and Trade planten inzenden voor de nieuwighedenkeuring. De jurering van de nieuwigheden is in handen van een deskundige keuringscommissie van de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC). De beste nieuwigheid wordt op dinsdagochtend bekendgemaakt. Alle gekeurde planten worden in het verlengde van de entree gepresenteerd, zodat de bezoekers direct kennis kunnen nemen van de nieuwigheden van dit jaar. Het moment dat Garden Trials and Trade plaatsvindt - midden in het tuinseizoen - biedt alle internationale brancheprofessionals de unieke kans om deze noviteiten in volle bloei te bewonderen. Onderstaande nieuwigheden zijn al bekend.

'Het lichtgekleurde blad van Lomandra longifolia zorgt voor een geweldig contrast in de tuin'

Lomandra longifolia 'Roma 13' (White Sands)

Lomandra longifolia 'Roma 13' (White Sands) is een prachtige Lomandra met zacht bont blad en gele bloemen van april tot oktober. Belangrijkste kenmerken: het lichtgekleurde blad zorgt voor een geweldig contrast in de tuin. De plant is zeer onderhoudsvriendelijk en winterhard. White Sands is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door Robert Harrison uit Tynong (Australië). Hoogeveen Plants uit Hazerswoude-Dorp brengt de plant in de handel en heeft hem ingezonden voor de nieuwighedenkeuring.


Lomandra longifolia 'Roma 13' (White Sands)
Lomandra longifolia 'Roma 13' (White Sands)

Schizophragma hydrangeoides 'Minsnow3' (Snow Sensation)

Schizophragma hydrangeoides 'Minsnow3' (Snow Sensation) is een uitstekende verbetering van de soort, krachtiger, gemakkelijk te kweken en van jongs af aan zeer rijk bloeiend. De jonge scheuten zijn paars van kleur. In juni-juli is de plant bedekt met bloemen. Schizophragma heeft grote bloeiwijzen in tuilen van 15 tot 20 cm, bestaande uit hartvormige crèmewitte schutbladen van 3 tot 4 cm groot. De ovale en getande bladeren van 6 tot 12 cm zijn puntig of afgerond. Ze zijn donkergroen met een blauwachtig groene onderzijde en hebben rode bladstelen. Ook de scheuten zijn rood getint en vormen kleine steunwortels waarmee de plant zich bevestigt. Ideaal om op een boomstam te klimmen. Schizophragma kan ook groeien tegen muren, schuttingen, hekjes of hekken. Snow Sensation is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door Pépinières Minier uit Beaufort-en-Vallée (Frankrijk). Hoogeveen Plants uit Hazerswoude-Dorp heeft de plant ingezonden voor de nieuwighedenkeuring en brengt hem tevens in de handel.


Schizophragma hydrangeoides 'Minsnow3' (Snow Sensation)
Schizophragma hydrangeoides 'Minsnow3' (Snow Sensation)

Clematis 'ST17333' (Multi Pink)

Clematis 'ST17333' (Multi Pink) is een mutant die is ontstaan uit de sterke Clematis 'Hagley Hybrid'. De plant is zeer gezond en geeft al op jonge leeftijd een overvloed aan unieke half- tot geheel gevulde lichtroze bloemen. Multi Pink is zowel voor de tuin als in een pot op het balkon een aanwinst. De winner is Van der Starre BV uit Boskoop, die de plant ook heeft ingezonden voor de nieuwighedenkering.
#S 'Hydrangea serrata 'HSOPR014' bloeit lang en rijk op eenjarig hout en is winterhard'


Clematis 'ST17333' (Multi Pink)
Clematis 'ST17333' (Multi Pink)

Hydrangea serrata 'HSOPR014' (White on White)

Hydrangea serrata 'HSOPR014' (White on White) bloeit lang en rijk van juni tot en met september op eenjarig hout en is winterhard. White on White heeft trossen met volledig gevulde steriele witte bloemen. Aan het einde van de zomer krijgen de bloemen een lichtpaarse rand. De plant is als potplant een aanwinst voor het terras, maar is ook goed te gebruiken als vakbeplanting. White on White blijft betrekkelijk klein; de plant wordt 70 cm hoog en breed. Deze bijzondere Hydrangea is gewonnen door Oprins Plant uit Rijkevorsel (België) en is kwekersrechtelijk beschermd. Van Vliet New Plants uit Stroe heeft de plant ingezonden voor de nieuwighedenkeuring en brengt hem tevens in de handel.


'Het goudgele blad van Spirea japonica steekt in het voorjaar mooi af tegen de jonge vuurrode scheuten'

Hydrangea serrate 'HSOPR014' (WHITE ON WHITE)
Hydrangea serrate 'HSOPR014' (WHITE ON WHITE)

Spiraea japonica 'DAVCOP04' (Merlo Gold)

Spiraea japonica 'DAVCOP04' (Merlo Gold) is een nieuwe introductie uit de serie compacte, rijkbloeiende en bijzonder verkleurende Spiraea Merlo. Het goudgele blad steekt in het voorjaar mooi af tegen de jonge vuurrode scheuten. In de zomer is het blad goudgeel. In juni verschijnt een paarse bloemenzee, die helder afsteekt tegen het goudgele blad. Het blad verkleurt in de herfst langzaam naar rood. Merlo Gold is resistent tegen meeldauw en goed toe te passen als vakbeplanting of solitaire plant. Merlo Gold is kwekersrechtelijk beschermd en is gewonnen door Jean-Paul Davasse uit Angers (Frankrijk). Van Vliet New Plants uit Stroe heeft de plant ingezonden voor de nieuwighedenkeuring en brengt hem tevens in de handel.


'Ook als solitaire plant komt Weigela florida 'BRS1' goed tot zijn recht'

Spirea japonica 'DAVCOP04' (Merlo Gold)
Spirea japonica 'DAVCOP04' (Merlo Gold)

Weigela florida 'BRS1' (Lime Monster)

Weigela florida 'BRS1' (Lime Monster) is een zaailing van Weigela florida. Het lichtgroene blad van deze cultivar kan wel 25 cm lang worden! De plant wordt ongeveer 1,5 meter hoog. Lime Monster is goed winterhard en kan het best worden toegepast in vakbeplantingen, maar ook als solitaire plant komt Weigela florida 'BRS1' (Lime Monster) goed tot zijn recht. De plant is gewonnen door Bronislaw Szmit uit Ciechanow (Polen) en is kwekersrechtelijk beschermd. Van Vliet New Plants uit Stroe heeft de plant ingezonden voor de noviteitenkeuring en brengt hem tevens in de handel.


Weigela florida 'BRS1' (Lime Monster)
Weigela florida 'BRS1' (Lime Monster)
Bovenstaande tekst is geschreven op basis van de door de inzenders verstrekte gegevens. Garden Trials and Trade is niet aansprakelijk voor eventuele fouten en/of onvolledigheden in deze beschrijvingen.

Foto's van de noviteiten zijn te verkrijgen door een e-mail te sturen naar Sandra van Tol via sandra@bizzcommunications.nl.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER