Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Neem voorzorgsmaatregelen brexit'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Kelly Kuenen, woensdag 10 oktober 2018
88 sec


De douane maakt zich zorgen over de voorbereiding van bedrijven op de brexit. Duizenden bedrijven zullen door de brexit voor de eerste keer in aanraking komen met de douane, vertelt algemeen directeur Nanette van Schelven vrijdag tegen de Telegraaf. Gisteren deed de organisatie een persbericht de deur uit, waarin ze ondernemers oproept een EORI-nummer aan te vragen en een Brexit Impact Scan te doen.


De brexit kan vooral voor midden- en kleinbedrijven tot ernstige financiële consequenties leiden, stelt de douane. Ondernemers die niet de juiste papieren hebben, kunnen letterlijk voor een dichte slagboom komen te staan. Ruim 35.000 ondernemers, vooral mkb'ers, komen door brexit voor het eerst in aanraking met de douane door het exporteren uit of importeren naar de EU. Het is belangrijk dat deze bedrijven de benodigde voorbereidingen te treffen.

Ruim 35.000 ondernemers komen door brexit voor het eerst in aanraking met de douane

Nanette van Schelven, algemeen directeur van de Nederlandse douane, roept ondernemers met klem op zich zo snel mogelijk te melden: 'Op het moment dat het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uitmaakt van de Europese interne markt en de douaneunie, eindigt het vrije verkeer van goederen. Dit zorgt voor extra administratieve verplichtingen. Waar je als ondernemer nu met een contract en btw-aangifte zaken kan doen met het Verenigd Koninkrijk, moet je na brexit rekening houden met minimaal zeven extra formaliteiten. Heb je niet alle documenten op orde, dan sta je stil bij de grens. Dat kan al op 30 maart 2019 het geval zijn. Om dit te voorkomen, is het belangrijk nu te starten met de voorbereidingen voor de douane.'

EORI-nummer en brexit-scan
De douane roept ondernemers aan een EORI-nummer aan te vragen. Het betreft een identificatienummer dat nodig is bij handel over de grens en bijvoorbeeld gebruikt wordt als er aangifte wordt gedaan. Met het nummer kunnen gegevens sneller worden uitgewisseld. Het EORI-nummer is aan te vragen op de site van de douane. Daarnaast adviseert de douane ondernemers een Brexit Impact Scan te doen, zodat zij weten welke voorbereidingen nodig zijn voor hun specifieke situatie.

De boomkwekerij
Naktuinbouw vertelde boomkwekers eerder zich moeten voorbereiden op een harde brexit. Redacteur Guus inventariseerde onlangs hoe boomkwekers tegen dit onderwerp aankijken. Meer daarover lees je hier.

Meer informatie
MKB-Nederland, VNO-NCW en de Rijksoverheid startten begin dit jaar in samenwerking met banken ING, Rabobank, ABN-Amro met de campagne Hulbijbrexit.nl. Doel van de campagne en bijbehorende website www.hulpbijbrexit.nl is ondernemers te informeren hoe ze kunnen starten met hun voorbereiding op de brexit. Ook worden antwoorden gegeven op de belangrijkste vragen. Aandacht is er onder meer voor de brexit-bijeenkomst voor de agro-sector, die 28 juni plaatsvond. Ook is informatie te vinden op www.brexitloket.nl.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedagen boomkwekerij Compas Agro
woensdag 4 september 2024
t/m woensdag 25 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024
Vooraankondiging Velddag demobedrijf Vaste Plantenkwekerij maatschap Lucassen
vrijdag 6 september 2024
t/m vrijdag 6 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER