Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Xylella fastidiosa gevonden in Vlaanderen

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Kelly Kuenen, vrijdag 5 oktober 2018
50 sec


In de Belgische provincie West-Vlaanderen is eind september Xylella fastidiosa aangetroffen bij een handelsbedrijf. Dat meldt de AVBS, beroepsvereniging voor de Vlaamse sierteelt en groenvoorziening.


Op het bedrijf werden bij een routinecontrole door FAVV (het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) bij drie olijfbomen 'verdachte symptomen' gezien, meldt de AVBS. Laboratoriumonderzoek bevestigde dat het inderdaad om aantasting door Xylella ging.

Onderzoek moet uitwijzen of de ziekte zich heeft verspreid. Het betreffende bedrijf is gestopt met de handel in olijfbomen en de olijfbomen op het bedrijf worden vernietigd. 'Bijkomend onderzoek op basis van analyses zal de komende weken hopelijk bevestigen dat alle sporen van Xylella fastidiosa met de vernietiging van de betreffende partij verdwenen zijn uit Belgiƫ', meldt de AVBS.

Xylella fastidiosa heeft een uitwerking op de sapstroom van de gastheer. Hoe dit zich uit, is volgens EPPO (European Mediterranean Plant Protection Organization) afhankelijk van de soort drager. Over het algemeen zal besmetting van het xyleem, dat verantwoordelijk is voor de vochthuishouding van de plant, ervoor zorgen dat de plant uitdroogt en afsterft. Dit is onder meer te herkennen aan de bladeren, die door de verstoorde vochtregulering vaak bruin kleuren.

De AVBS raadt bedrijven die olijfbomen hebben gekocht in landen waar de ziekte voorkomt aan alert te zijn op uitdrogingssymptomen. Foto's hiervan zijn te vinden op de site van de vereniging. De AVBS benadrukt dat uitdroging ook kan komen door de droge zomer en dat het in veel gevallen niet om Xylella zal gaan.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER