Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Mogelijk illegale bestrijding buxusmot door particulieren

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guus van Rijswijck, maandag 3 september 2018
85 sec


In stedelijk gebied waar de buxusmot is bestreden, hebben particulieren mogelijk illegale bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dit blijkt uit verkennend onderzoek van CLM Onderzoek en Advies, een onafhankelijk kennis- en adviesbureau op het gebied van landbouw, voedsel, natuur en milieu.


In pimpel- en koolmezen, die werden verzameld in stadswijken waar buxusmotten zijn bestreden, werden 14 verschillende pesticiden gevonden. De onderzoekers vonden in dood gevonden jonge mezen negen middelen tegen insecten, drie tegen schimmels, een biocide en een hulpstof. Het ging in alle gevallen om middelen die voor particulieren zijn toegelaten.

Vergelijkend onderzoek
De dode jonge mezen werden gevonden in vijf steden waar de rups van de buxusmot werd bestreden in Noord-Babant, Gelderland en Zuid-Holland. Deze vondst werd gedaan na een oproep van het programma Vroege Vogels. Als referentie werden vijf dode jonge koolmezen verzameld uit een bosgebied bij Arnhem, waar de buxusmot niet werd bestreden. In het stedelijk gebied werden elf pesticiden gevonden (waarvan acht insecticiden), terwijl in het bosgebied slechts vier stoffen werden gevonden (waarvan één insecticide). Dit wijst er op dat de insecten in stedelijk gebied werden bestreden.

Pesticiden niet toegelaten
De pesticiden die in jonge dode mezen werden gevonden, zijn niet toegelaten voor particulieren om de buxusmot mee te bestrijden. Hoveniers en gemeentelijke groenbeheerders mogen deze stoffen ook niet gebruiken; agrariërs mogen een deel van die stoffen wel gebruiken. Omdat mezen een heel beperkt gebied hebben waar ze voedsel zoeken als ze jongen hebben (circa drieduizend vierkante meter) en de monsters uit de stad komen, is het onwaarschijnlijk dat deze stoffen uit de landbouw komen. Het is daarom het meest waarschijnlijk dat particulieren illegaal middelen gebruiken tegen insecten, in dit geval waarschijnlijk buxusmotrupsen, meent het adviesbureau.

Lage concentraties
De onderzoekers kunnen geen uitspraak doen over de mogelijke dood van jonge mezen in relatie tot buxusmotbestrijding met (chemische) bestrijdingsmiddelen. Gevonden concentraties zijn relatief laag, maar het gaat bij de toxiciteitstudies over andere vogelsoorten en niet jonge mezen. Bovendien kunnen sommige stoffen effect hebben op de vruchtbaarheid en overleving van jongen.

Buxusmotrups dient als voedsel
Buxusmotrupsen kunnen alleen in de jonge mezen terecht komen als ze door mezen worden gegeten. door CLM meldt dat uit voedselproeven op het Nederland Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) blijkt dat koolmezen wel degelijk buxusmotrupsen eten en dat de rupsen ook door de mezen uit takjes buxus worden gehaald.

Onderzoek Vogelbescherming
Eerder werd bekend dat Vogelbescherming Nederland de sterfte onder koolmezen ging onderzoeken. De organisatie wilde weten of de vogels slachtoffer worden van vergiftiging door insecticiden die worden gebruikt om de buxusrups te bestrijden. De uitslag van dat onderzoek is onbekend.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
AANGEBODEN: Kluitenrooier Tractor/Shovel
vrijdag 29 november 2024
AANGEBODEN: Grote Boomrekken
vrijdag 29 november 2024
AANGEBODEN: Compacte Kluitenrooier
vrijdag 29 november 2024
AGENDA
IPM Essen 2025
dinsdag 28 januari 2025
t/m vrijdag 31 januari 2025
PlantariumGroen-Direkt Voorjaarseditie 2025
dinsdag 4 februari 2025
t/m woensdag 5 februari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER