Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Plantarium en Groen-Direkt gaan voortaan samen door één deur

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, zaterdag 18 augustus 2018
207 sec


Beide beurzen slaan de handen ineen

Een primeurtje voor Plantarium dit jaar. Voor het eerst vindt de beurs onder één dak plaats met de najaarsbeurs van Groen-Direkt. Daarmee wordt het thema Growing Together direct door de organisatie in de praktijk gebracht én ontstaat het grootste internationale tuinplantenevenement van het jaar, waar het boomkwekerijaanbod en alles voor in de tuin samenkomen. Groen-Direkt en Plantarium hebben 22 jaar naast elkaar bestaan; waarom is juist dit jaar besloten om samen onder één dak verder te gaan?



Volgens Taaf Rosbergen van Groen-Direkt is de groothandel voor tuinplanten te omschrijven als een soort groene marktplaats: ‘Vraag en aanbod komen bij ons samen middels de beurzen en de virtuele beurs in onze webshop.’ Groen-Direkt organiseert jaarlijks dertig beurzen, waar veel verschillende organisaties op afkomen, van kleine bloemenwinkels tot grote ketens. Groen-Direkt verkoopt alles wat in het tuincentrum te krijgen is. Rosbergen: ‘We kopen van 500 verschillende kwekers planten in en er komen klanten uit heel Europa naar onze beurzen. Het mooie daarvan is dat we samen met onze klanten kunnen rondlopen. Ze kunnen de producten bekijken en feedback geven.’ In augustus vindt jaarlijks de najaarsbeurs plaats, waar een overzicht te zien is van alles wat het komende seizoen te bieden heeft. Tevens start de voorverkoop van kerstbomen tijdens de najaarsbeurs.

Van concurrent naar partner
De samenwerking tussen Groen-Direkt en Plantarium is niet uit de lucht komen vallen. Al 22 jaar lang vindt de najaarsbeurs van Groen-Direkt gelijktijdig met Plantarium plaats. Daardoor was er in de beginjaren wel degelijk sprake van enige concurrentie. Rosbergen: ‘Het is niet altijd even gemakkelijk geweest, maar vier jaar geleden hebben we besloten om de handen ineen te slaan onder de noemer Ticket2Boskoop. Er reden pendelbusjes heen en weer tussen de beurzen om het publiek van Plantarium ook naar ons te halen en andersom.’ Dit jaar vinden de beurzen voor het eerst onder één dak plaats. Het was belangrijk om naar de toekomst van Plantarium te kijken, te blijven vernieuwen. Zo kwamen de twee partijen met elkaar om de tafel te zitten. ‘De beurzen zijn heel verschillend en we trekken verschillende doelgroepen aan. Toch zijn er genoeg redenen om de banden aan te halen. Het is voor de omgeving Boskoop belangrijk dat we nog vele jaren voortbestaan. Daarvoor is het nodig om de koers te bepalen, de inhoud te veranderen als dat nodig is. Tijdens deze besprekingen ontstond het gemeenschappelijke idee om de beurzen dichter bij elkaar te brengen. Groen-Direkt denkt graag mee.’

Veel media-aandacht
Verder zijn er volgens Rosbergen alleen maar voordelen aan de samenwerking. ‘Er was altijd al een gedeelte van de bezoekers dat beide beurzen bezocht en dat aantal wordt dit jaar alleen maar groter. De fysieke afstand tussen beide is geen obstakel meer. We zitten samen onder één dak en de gezamenlijke entree moet er dit jaar voor zorgen dat 90 procent van de bezoekers naar beide beurzen gaat. Ook kunnen we gezamenlijk klanten en de media benaderen.’ Door het internationale karakter van de beurzen komt er veel pers uit het buitenland naar Hazerswoude-Dorp om het spektakel mee te maken. Ruim 70 internationale journalisten van vakbladen worden verwacht om verslag te doen, afkomstig uit België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Zwitserland, Oekraïne, Polen, Rusland, Spanje en Tsjechië. Daarnaast zijn er altijd Nederlandse journalisten aanwezig van Nederlandse consumenten- en lifestylebladen en er worden opnames gemaakt voor tv-programma’s.

Nieuwe inspiratie opdoen
Ondanks het samengaan houden de beurzen beide vast aan hun eigen identiteit. Groen-Direkt is volledig groengerelateerd, Plantarium richt zich op boomkwekers. Tijdens Plantarium presenteren 300 exposanten uit verschillende landen een uitgebreid assortiment boomkwekerijproducten in pot en container en als vollegrondsproduct voor de consumentenmarkt. Bedrijven introduceren hun nieuwste ontwikkelingen tijdens de beurs. Ook speelt techniek een rol tijdens Plantarium. De deelnemende bedrijven demonstreren de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mechanisatie, teeltsystemen en gewasbescherming.

Het mooie aan het samengaan van twee beurzen die inhoudelijk niet overeenkomen, is het brede scala aan producten. Rosbergen: ‘De bezoeker die jaarlijks Plantarium bezoekt, doet inspiratie op bij Groen-Direkt. Boomkwekers en leveranciers die elkaar anders nooit waren tegengekomen, komen met elkaar in contact. Dat kan de basis zijn voor mooie nieuwe samenwerkingen. En dat werkt natuurlijk beide kanten op. Vaste klanten van ons komen in contact met bedrijven die op Plantarium staan. Eigenlijk zijn de beurzen interessant voor iedereen die iets met planten heeft.’ Natuurlijk gaan daardoor de bezoekersaantallen van beide beurzen omhoog. Rosbergen: ‘Wij hebben jaarlijks zo’n 4.000 tot 6.000 bezoekers, waaronder 1.500 actieve klanten. En veel bedrijven komen met meerdere personen. Plantarium heeft ook een groot aantal bezoekers. Dat is voor beide beurzen positief. Al leidt meer bezoek niet per se tot meer verkoop.’


‘Vraag en aanbod komen bij Groen-Direkt samen middels de beurzen en de virtuele beurs in onze webshop’

Voor ieder wat wils
Dus wat valt er dit jaar allemaal te beleven tijdens de najaarsbeurs van Groen-Direkt? ‘Het staat alle deelnemers vrij om te laten zien wat ze willen. Wij hebben daar als organisatie geen invloed op’, zegt Rosbergen. ‘Tijdens de najaarsbeurs krijgen bezoekers een compleet overzicht van wat het komende seizoen te bieden heeft.’ Er zijn meer dan 5000 producten te zien en er is het Product Promotieplein, waar zo’n 150 standhouders staan. Klanten kunnen het volledige assortiment aanschaffen bij de kwekers die op het PP-plein staan. De beurs is tevens het startsein voor de verkoop van kerstbomen. Op 1.000 vierkante meter worden diverse soorten en kwaliteiten kerstbomen gepresenteerd.

In samenwerking met Plantarium worden gedurende alle drie de beursdagen extra activiteiten georganiseerd. ‘Op de woensdagavond is er een gemeenschappelijke deelnemersbijeenkomst, die interessant is voor iedereen. Op de donderdagavond hebben we Plantarium By Night, gericht op iedereen die politiek betrokken is bij Boskoop. Zij kunnen tijdens deze avond een goed beeld krijgen van de producten en de ondernemers die erachter staan. Op de vrijdag kunnen bezoekers bij beide beurzen verschillende workshops volgen’, legt Rosbergen uit.

Praktische informatie
Plantarium vindt plaats van 22 tot en met 24 augustus 2018, samen met Groen-Direkt onder één dak. Locatie: Denemarkenlaan 9, Hazerswoude-Dorp. De beurs is te bereiken via de vertrouwde parkeerplaats op het Greenpark Boskoop. De entree is gratis door gebruik te maken van de verstrekte relatiekaart en/of door digitale voorregistratie via www.plantarium.nl. Openingstijden: woensdag en donderdag 8.00 uur tot 18.00 uur, vrijdag tot 16.00 uur.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER