Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Plannen dit jaar noodzakelijker dan ooit voor Plantarium

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guy Oldenkotte, dinsdag 7 augustus 2018
277 sec


Editie van 2018 kent meer exposanten en is één dag korter, maar wel dagelijks langer toegankelijk

Plantarium 2018 is één dag korter dan u gewend was. Het aantal deelnemende exposanten zal echter hoger zijn dan voorheen, mede omdat Plantarium dit jaar de fysieke aansluiting met Groen-Direkt heeft gezocht. U moet dus slim omgaan met de beperkte tijd. Boom in Business inventariseerde alvast bij een aantal exposanten wat ze u straks te bieden hebben.



Plantarium vindt dit jaar plaats van 22 tot en met 24 augustus. Dat is een dag minder dan voorheen. ‘We hebben besloten om de zaterdag te laten vervallen. Het bleek dat we op die dag traditioneel vooral particuliere bezoekers krijgen. De exposanten hebben vorig jaar in een enquête aangegeven dat ze drie dagen lang genoeg vinden en dat wat hen betreft de zaterdag mag komen te vervallen. Plantarium blijft toch vooral een evenement voor de vakbezoeker’, zo motiveert Sandra van Tol namens Plantarium de keuze. De afgelopen jaren is Plantarium uitgegroeid tot één van Nederlands grootste vakbeurzen voor de boomkwekerij. Vorig jaar bezochten bijna 16.000 bezoekers het evenement. ‘Hoewel de editie dit jaar een dag korter is, hebben wij de openingstijden uitgebreid. De deuren gaan nu al om acht uur ’s ochtends open. De sluitingstijd blijft zes uur ‘s avonds.’ Van Tol wijst erop dat op vrijdag de sluiting eerder is dan voorheen. ‘Op vrijdag kan men van acht uur ’s ochtends tot vier uur ’s middags terecht.’
Naast de openingstijden is ook de locatie van Plantarium veranderd. Plantarium vindt dit jaar plaats in de hal die grenst aan de Najaarsbeurs van Groen-Direkt. Twee beurzen onder één dak dus. ‘De beurs is te bereiken via de vertrouwde parkeerplaats op het Greenpark Boskoop aan de Denemarkenlaan 9 te Hazerswoude-Boskoop.’ De hal zelf ligt aan de Denemarkenlaan 11.
Net als bij voorgaande edities verwacht Plantarium 2018 bezoekers uit vele landen te verwelkomen.
In 2017 kwamen die vooral uit Nederland, Duitsland, België, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, maar er werden ook veel bezoekers uit Polen, Denemarken, Zweden, Ierland, China en de VS geregistreerd. Het merendeel van die bezoekers was eigenaar van een boomkwekerij of aanverwant bedrijf. ‘We zetten dit jaar groot in op de verduurzaming van de buitenruimte. Daarnaast willen we de sector beter bedienen met betrekking tot operatie Steenbreek.’ Dit initiatief van de overheid moet iedereen in Nederland enthousiasmeren om de tuin te vergroenen. ‘Dat is zeker in het belang van de groene sector en het is iets waaraan iedereen zijn steentje kan bijdragen’, zo merkt Van Tol op, al moeten de stenen eigenlijk worden ‘weggedragen’ om plaats te maken voor groen.


Jan Hardeman
Meer dan 300 exposanten
Ook dit jaar zal Plantarium vele tientallen exposanten samenbrengen. ‘We zijn volop bezig met de voorbereidingen; alles verloopt naar wens’, stelt Van Tol. Dat betekent dat u ook dit jaar door meer dan 300 bedrijven uit zo’n 15 landen kunt worden ontvangen om u te laten informeren over de laatste trends en ontwikkelingen. De sluitingstijd van vier uur ’s middags op de laatste dag mag misschien wat vroeg zijn, maar wanneer u zowel op woensdag als donderdag tussen acht en zes de mogelijkheid hebt om u in het aanbod te verdiepen, voorkomen die twee uurtjes op vrijdag misschien dat het u gaat duizelen van alle opgedane informatie, kennis en contacten. Om u bij te staan, helpt Boom in Business u alvast op weg.

Thuiswedstrijd
Plantarium is onlosmakelijk verbonden met Boskoop. Alles en iedereen uit Boskoop zal dus op Plantarium aanwezig zijn, inclusief de vele toeleveranciers voor de kwekerijen in de omgeving en daarbuiten. Daaronder bevindt zich ook VDH Foliekassen. ‘Het is voor ons een heel belangrijk evenement om onze contacten en relaties weer eens te zien en nieuwe contacten op te doen’, zo omschrijft Bernardus van der Heide het evenement. Het familiebedrijf is al sinds jaar en dag in de omgeving gevestigd. ‘Wij tonen een model van onze cabriokas, terwijl een grote foto op de achterwand van de stand een indruk geeft van hoe het er in werkelijkheid uitziet.’ Cabriokassen lenen zich uitstekend voor energiezuinig telen en kweken in situaties waarbij de ventilatiecapaciteit ontoereikend is. De hoge temperaturen die veel kwekers en telers deze zomer hebben mogen ervaren, zouden een goede aanleiding kunnen zijn om zich eens (opnieuw) in dit soort kassen te verdiepen. Ook voor het bedrijf Voets is Plantarium een thuiswedstrijd. ‘Wij tonen daar een nieuwe New Holland- trekker en brengen snoei-apparatuur mee die specifiek voor de boomkwekerij bedoeld is’, zegt Jaap van Waaij van Voets. Van Waaij krijgt een Mayer-potmachine in de stand, waarvan hij de werking kan demonstreren. ‘Het is belangrijk dat wij hier staan, alleen al omdat Plantarium letterlijk bij ons om de hoek is.’ Hij kijkt uit naar het evenement. ‘De boomkwekerijen hebben dit jaar goed gedraaid en weer geld verdiend, dat ze hopelijk willen investeren.’ Behalve de New Holland-trekker en snoei-apparatuur toont Voets daarom ook een Empas-spuitmachine en een spuitmachine voor aan de heftruck. ‘Wij bouwen speciale spuitmachines die aan één kant spuiten’, zo legt Van Waaij uit. Hij wil in de stand verder een impressie geven wat er zoal bij Voets aan speciaalbouw wordt gedaan. Zo worden er ook schoffelmachines gemaakt.


Slimmer spuiten en bemesten
Voor de medewerkers van Voets en VDH Foliekassen zal het bovenal een weerzien met (oude) bekenden zijn. Ook bij Eurofins Agro kijkt men ernaar uit om bestaande en nieuwe klanten te ontvangen, maar ze doen dat voor het eerst tijdens Plantarium. ‘De boomkwekerij is voor ons een belangrijke doelgroep. Vandaar dat we besloten hebben om op Plantarium aanwezig te zijn, om antwoord te kunnen geven op teelttechnische vragen’, zo zegt Jan Hardeman, accountmanager tuinbouw bij Eurofins Agro. Eurofins Agro is gespecialiseerd in grond-, water- en gewasonderzoek en levert een compleet pakket monstername en innovatieve analyses. Hardeman: ‘Met advies op maat kunnen boom- en plantenkwekers zorgen dat hun gewassen exact krijgen wat ze nodig hebben, en zijn zij verzekerd van een zo hoog mogelijke opbrengst en kwaliteit tegen zo laag mogelijk kosten. Bovendien verzorgen wij voor substraatleveranciers de kwaliteitscontrole van potgronden en de grondstoffen daarvan ten behoeve van het RHP-keurmerk.’ Eurofins Agro zal in de stand ook toelichten hoe zij grondonderzoek uitvoeren om de voedingstoestand van de bodem in kaart te brengen, en hoe zij die informatie beschikbaar stellen aan de opdrachtgever. ‘Daarnaast presenteren we ook het werk van onze Plantdoctors.’ De Plantdoctors van Eurofins Agro kunnen bij afwijkende groei een diagnose stellen. ‘Gaat het om een schimmel- of bacterie-aantasting of is er sprake van een voedingsgebrek? Met DNA-technieken kunnen we tegenwoordig binnen enkele dagen water, grond en plantmateriaal screenen op ruim 100 ziekteverwekkers. Voor boomkwekers hebben we een specifiek DNA-analysepakket voor houtige gewassen. Het is een service met vele voordelen, die er bovenal toe kan bijdragen dat kwekers in een vroeg stadium kunnen ingrijpen bij ziektes en zo de juiste maatregelen nemen, waardoor er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn’, aldus Hardeman.

De service die Eurofins Agro biedt, zal zeker ook Haifa bekend in de oren klinken. De Haifa Group is vooral bekend als wereldwijde leverancier van kaliumnitraat voor landbouw- en industriële doeleinden. Ook levert het bedrijf speciale tuinbouwmeststoffen en allerlei andere gespecialiseerde meststoffen. ‘Alles om ervoor te zorgen dat de plant zo gezond en sterk mogelijk blijft en zo min mogelijk afhankelijk is van gewasbeschermingsmiddelen’, stelt Dorien Geentjens van Haifa. Met als standplaats België zijn Geentjens en haar collega’s een voorbeeld van buitenlandse deelnemers die in Boskoop aanwezig zullen zijn. ‘Boskoop is natuurlijk één van de centra in de kwekerijsector. Het is belangrijk dat wij in het hart aanwezig zijn.’ Met dat ‘hart’ bedoelt Geentjens het hart van de sector, maar laat u vooral verrassen door de stand te bezoeken om te kijken hoe Haifa ook op u een blijvende indruk kan maken. ‘Het seizoen mag misschien afgelopen zijn, dat neemt niet weg dat het voor ons erg belangrijk is om gezien te worden en te netwerken’, zo benadrukt Geentjens. ‘Daardoor kunnen we ook in 2019 beter bijdragen aan een goede en uniforme gewaskwaliteit.’


Plantarium 2018 vindt plaats in het hart van het kwekersgebied rondom Boskoop. De locatie mag dit jaar anders zijn en ook met de openingstijden is wat geschoven, maar met ruim 300 exposanten mag gesteld worden dat het evenement staat als een huis. Behalve binnen kunt u ook buiten terecht. Zo zullen Broere Beregening en Agricom van de gelegenheid gebruikmaken om buiten apparaten en technieken te demonstreren die ze binnen niet kunnen tonen

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER