Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Een hoveniersbedrijf: hoe kom je eraan? En, ook belangrijk: hoe kom je ervanaf?

ARTIKEL
PRODUCTNIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 17 april 2025
209 sec


Terugblik hovenierscafé Bedrijfsovername

Met de komst van externe investeerders, private equity en vergrijzing in de hovenierssector is bedrijfsovername een actueel thema. Dat bewees de massale opkomst voor het hovenierscafé Bedrijfsovername van Koninklijke VHG en vakblad De Hovenier. Met bijna 30 aanmeldingen was het een volle zaal in Bloemenpark Appeltern.


Een hoveniersbedrijf is zo gestart: een bus, een schop, een flinke dosis ambitie ... en daar ga je. Er is immers werk voldoende. Maar je bedrijf verkopen, dat is een stuk moeilijker. Je bedrijf loslaten in een tijd van personeelsschaarste ook. Eind oktober vorig jaar gingen hoveniers in verschillende bedrijfsovernamefases met elkaar in gesprek: investeerders, ondernemers voor wie het pensioen lonkte, ondernemers die alvast nadachten over de toekomst, maar ook dochters en voormannen die nadachten over bedrijfsopvolging. Er was versterking in de vorm van twee specialisten op het gebied van bedrijfsovername: Anne-Marie Nijman van BDO en Guus van Hout van Bol Adviseurs. Want een bedrijf verkopen of kopen doe je niet zonder gedegen advies. Verschillende onderwerpen passeerden de revue, zoals de waarde van een bedrijf, ruimte geven aan de volgende generatie, de stappen die je moet zetten voor een overname en de vraag hoe je je bedrijf interessant maakt voor investeerders.

Communicatie is cruciaal

Volgens Nijman van BDO is gebrekkige communicatie de belangrijkste oorzaak waardoor bedrijfsovernames vaak mislukken. Uit een ouder onderzoek van BDO blijkt dat de kans op succes bij de overdracht van tweedegeneratie-familiebedrijven slechts 30 procent is. Dit betekent dat het vaker fout gaat dan goed. Bovendien neemt de kans op een succesvolle overname af naarmate het familiebedrijf langer bestaat. Het is daarom essentieel om goed te communiceren over verwachtingen en toekomstdromen. Dit onderzoek richtte zich weliswaar specifiek op familiebedrijven, maar effectieve communicatie is cruciaal bij alle soorten overnames, of het nu gaat om een overdracht binnen de familie, van een eigenaar aan een voorman of -vrouw of aan een externe partij, zoals een investeerder.


Familiestatuten

Marc Wichman van Koninklijke VHG vraagt hoe BDO aankijkt tegen familiestatuten om te borgen dat er voldoende is gecommuniceerd. Een familiestatuut is een document met afspraken voor een familiebedrijf. Hierin staat hoe familieleden samenwerken en wie beslissingen neemt. Nijman laat weten dat BDO met familiestatuten werkt, misschien zelfs wel de uitvinder is van het fenomeen. Dat dit van belang is, bewijzen geluiden uit de zaal. Zo vertelt iemand dat zijn familie sinds de overdracht van het familiebedrijf uit elkaar is gevallen. Hij drukt de aanwezige vertegenwoordigers van familiebedrijven dan ook op het hart om zaken écht goed uit te spreken en te regelen, om problemen achteraf te voorkomen.
Ben van Ooijen van Bloemenpark Appeltern vraagt zich af of je een bedrijfsovername wel helemaal 'zonder gedoe' kunt regelen. Alle aanwezigen lachen; een bedrijfsovername gaat wellicht nooit van een leien dakje, maar het gedoe is wel degelijk in te perken.
Een opvolger van een familiehoveniersbedrijf vraagt zich af of het mogelijk is om vast te leggen dat familieleden zich later niet kunnen bedenken, of zich opnieuw gaan bemoeien met de totstandkoming van de deal met betrekking tot het familiebedrijf. Van Hout van Bol Adviseurs: 'In principe kun je alles vormvrij vastleggen, maar het is belangrijker om ervoor te zorgen dat alles transparant verloopt en er goed over wordt gecommuniceerd. Het gaat vaak ook om emotie; dat regel je niet met een document.'


Bedrijfswaarde hangt samen met vakbekwame personeelsleden

En wat is nu precies de waarde van een hoveniersbedrijf? Zoals zoveel dingen in het leven, wordt die waarde bepaald door wat de gek ervoor geeft. De waarde van een hoveniersbedrijf wordt tegenwoordig ook vaak bepaald door de aanwezigheid van vakbekwaam personeel in het bedrijf. Wichman: 'We zagen de afgelopen jaren bij VHG dat ondernemers die wilden groeien er soms voor kozen om collega-bedrijven over te nemen. Niet vanwege de klantenportefeuille, het werkgebied of het machinepark, maar voornamelijk vanwege het personeel.' Investeerder Erik Schuckink Kool kan zich hierin niet vinden. 'De waarde van een bedrijf wordt bepaald op basis van harde cijfers: EBITDA vermenigvuldigd met een winstfactor, gecorrigeerd voor het aanwezige werkkapitaal. Dat levert een bedrag op dat de waarde van het bedrijf aangeeft. Natuurlijk is personeel cruciaal voor de dagelijkse operatie en speelt ook de vraag of medewerkers blijven na een overname een rol, maar strikt genomen is dit minder van belang bij de waardebepaling op het moment van overdracht.' Jonnie Michelbrink: 'In principe zijn personeel en een klantenkring natuurlijk weinig waard. Toen er bij mij in de buurt een hoveniersbedrijf failliet ging, belde de curator of ik iets wilde overnemen. Dat aanbod heb ik aan mij voorbij laten gaan. Personeel en klanten bellen immers vanzelf wel als ze een nieuwe werkgever of hovenier zoeken.' Wichman van VHG bevestigt dat er in de huidige markt maar weinig hoveniersbedrijven zijn die op zoek zijn naar nieuwe klanten.


Financiering?

De waarde van een bedrijf vaststellen is één ding, vervolgens moet er uiteraard nog wel betaald worden. Als er jarenlang is gebouwd aan een hoveniersbedrijf waarin veel fte's werken, met een grote klantenkring, vastgoed en een uitgebreid machinepark, kom je uit op bedragen die de meeste mensen niet zomaar hebben liggen.
Erik Bolt en Hans Willem Brusse van De Groene Vingers herkennen deze problematiek. 'De bank is er niet toeschietelijker op geworden. Hoe krijgt de nieuwe generatie zoiets gefinancierd?' Van Hout merkt op: 'Let erop dat de waarde van een bedrijf niet gelijk is aan de verkoopprijs.' Investeerder Schuckink Kool: 'Die terughoudendheid richting banken snap ik nooit zo goed. Of je nu leent bij de bank of bij de oud-eigenaar, het is en blijft een schuld die je gewoon moet terugbetalen.'


Wie waren er aanwezig bij het hovenierscafé Bedrijfsovername?

Marc Wichman, Koninklijke VHG
Guus van Hout, Bol Adviseurs
Frank Ruinard, Ruinard Hoveniers
Anne-Marie Nijman, BDO
Bert Keurhorst, BK Tuinen
Jonnie Michelbrink, Hoveniersbedrijf Jonnie Michelbrink
Rik Michelbrink, Hoveniersbedrijf Jonnie Michelbrink
Bas Gijsbers, Elementen groep
Stef Went, Hoveniersbedrijf De Tuin
Bas Dijkshoorn, Hoveniersbedrijf De Tuin
Edwin van Kampen, Hoveniersbedrijf Ron van Kampen
Jeroen Stam, Stam Hoveniers
Leonie van der Valk, Leo van der Valk Boomverzorging & Hoveniersbedrijf
Erik Schuckink Kool, investeerder hoveniersbedrijven
Cees de Glopper, Braber Groenvoorziening
Bram Lips, LipsGroen Hoveniers
Matt van Duifhuizen, Schraven Hoveniers
René Schraven, Schraven HoveniersErik Bolt,
De Groene Vingers Arnhem

Hans Willem Brusse, De Groene Vingers Arnhem
Bart van Ooijen, Bloemenpark Appeltern
Ben van Ooijen, Bloemenpark Appeltern
Willemijn van Iersel, uitgeverij NWST, vakblad De Hovenier

Koninklijke VHG
Bol Adviseurs
Ruinard Hoveniers
BK Tuinen
Hoveniersbedrijf Jonnie M...
Stam Hoveniers
Braber Groenvoorziening
Lips Groen
SCHRAVEN HOVENIERS BV
De Groene Vingers
Bloemenpark Appeltern
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Chelsea Flower Show 2025
dinsdag 20 mei 2025
t/m zondag 25 mei 2025
De tuinbeurs Gartenträume
vrijdag 23 mei 2025
t/m zondag 25 mei 2025
De tuinbeurs Garden Dream
donderdag 29 mei 2025
t/m zondag 1 juni 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
School abonnement
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Cursussen
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER