Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Een kruidentuin aanleggen?

INGEZONDEN MEDEDELING
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Arno Peeters, maandag 10 maart 2025
200 sec


7 onmisbare tips voor hoveniers en tuinliefhebbers

Voor veel tuinliefhebbers en professionals is een kruidentuin een waardevolle toevoeging aan de tuin. Verse kruiden zoals bieslook, laurier en peterselie zijn niet alleen smaakvol, maar ook eenvoudig zelf te kweken. Waarom afhankelijk zijn van dure supermarktverpakkingen als je ze rechtstreeks uit de tuin kunt plukken? Maar hoe begin je in de vroege lente? Met deze 7 praktische tips leg je een sterke basis voor een succesvolle kruidentuin.


Er zijn genoeg redenen om een eigen kruidentuin te beginnen. Een goed aangelegde kruidentuin biedt niet alleen verse en onbespoten kruiden, maar verhoogt ook de biodiversiteit in de tuin. Klanten zullen het waarderen dat ze jaarrond toegang hebben tot geurige en smaakvolle kruiden, rechtstreeks uit hun eigen buitenruimte. Of je nou een grote moestuin, een kruidenborder of een verhoogde bak creëert, met de juiste aanpak ontstaat er een functionele én mooie kruidentuin.

Zelfs in de wintermaanden kun je al voorbereidingen treffen om straks een rijke oogst te garanderen. De tuinarchitecten van ADEZZ adviseren om nu de basis te leggen, zodat kruiden optimaal kunnen groeien zodra de temperaturen stijgen. Met hun 7 slimme tips zorg jij ervoor dat jouw kruidentuin of die van je klant klaar is voor een productief seizoen!

1. De juiste grond voor je kruiden
Veel kruiden kunnen goed samen groeien. Toch zijn er enkele combinaties die minder succesvol zijn omdat ze elkaar in de weg zitten qua groei, voedingsstoffen of ruimte.

Basilicum, peterselie, koriander, bieslook, dille en kervel zijn wintervaste kruiden omdat zij juist een vochtige grond nodig hebben. Kies hierbij grond met compost of veenmos. Deze grondsoorten houden het water goed vast.

Kruiden die goed groeien in de zomerperiode, omdat ze droge grond en minder water nodig hebben, zijn: rozemarijn, tijm, salie, oregano, lavendel, marjolein, laurier, hyssop en citroentijm. Mix zand of grind door de aarde van deze kruiden voor een betere waterafvoer en plaats ze in de volle zon.

2. Geef kruiden hun eigen plek
Niet alle kruiden groeien goed samen in de volle grond. Bijvoorbeeld munt, citroenmelisse en dragon groeien extreem snel. Ze verspreiden zich razendsnel en kunnen daardoor andere kruiden overwoekeren.

Ook venkel plaats je beter in een aparte plantenbak of pot. Dit kruid scheidt namelijk een stof uit die de groei van veel andere kruiden remt. Datzelfde geldt voor laurier. Deze plant wordt uiteindelijk een struik of boom en kan daardoor andere kruiden in de weg zitten.

3. Kies voor een plantenbak
Een plantenbak geeft je een betere controle over de groeiomstandigheden van kruiden. Je kunt bijvoorbeeld zelf bepalen welke aarde je gebruikt. Zo hebben rozemarijn en tijm goed doorlatende grond nodig die water goed afvoert, terwijl basilicum vochtige en voedzame aarde nodig heeft. Je kunt ook kleikorrels of grind toevoegen om overtollig water tegen te gaan. Daarmee voorkom je wortelrot. Bovendien heb je in een plantenbak veel minder onkruid en is de omgeving hygiënischer. Je hebt hierdoor minder kans op ziekten en plagen uit de grond. Alleen in een cortenstalen plantenbak gebruik je geen kleikorrels, omdat het daar juist de afwatering belemmert.

Met een plantenbak op wielen kun je de kruiden eenvoudig verplaatsen. In de zomer naar een plek met veel zon en in de winter naar een beschutte plek. Ten slotte kun je kruiden die niet goed samengaan van elkaar scheiden. Een plantenbak past ook overal, zelfs op een balkon. Adezz adviseert om ronde plantenbakken op een speelse manier te gebruiken of als centraal punt in de tuin. Vierkante bakken zijn perfect voor strakke en moderne tuinen en kunnen structuur bieden langs paden of muren. Vierkante bakken passen goed bij strakke, moderne lijnen en zijn ideaal voor het benadrukken van structuur, zoals langs een pad of muur.

4. Bepaal de ideale grootte en gewicht van je plantenbak
Kies een bak van minimaal 60-80 centimeter breed en 30 centimeter diep. Op die manier hebben de wortels van je kruiden voldoende ruimte om zich goed te ontwikkelen. Vul de bak met een laag van 10 cm drainagemateriaal, zoals kleikorrels of grind. Zo voer je overtollig water goed af en voorkom je wortelrot. Plaats daarover een waterdoorlatende anti-worteldoek. Daarmee voorkom je dat aarde de waterafvoer verstopt.

Houd ook rekening met het gewicht van de bak, vooral als je deze op een balkon of terras plaatst. Controleer of de ondergrond stevig genoeg is om het gewicht van een goed gevulde plantenbak te dragen. Tot slot kun je overwegen om een bak met wieltjes te kiezen. Dat maakt het gemakkelijker om deze naar een zonnige of beschutte plek te verplaatsen.

5. Combineer kruiden met verschillende lengtes
Kruiden hebben veel zonlicht nodig. Combineer daarom kruiden van verschillende lengtes, zodat ze elkaars zonlicht niet blokkeren. Dit ziet er mooier uit dan wanneer alle kruiden dezelfde hoogte hebben. Bijvoorbeeld: hogere kruiden zoals dille of rozemarijn achteraan, salie in het midden en lagere kruiden zoals tijm en oregano vooraan.

6. Start binnenshuis
Wil je al in februari of maart starten met je kruidentuin? Dan is het verstandig binnenshuis te beginnen. Kruiden zoals basilicum, peterselie, koriander, bieslook en munt groeien goed in potten op een zonnige vensterbank. Tegen de tijd dat het buiten warmer wordt, hebben de planten al een voorsprong.

Kruiden zoals rozemarijn, tijm, oregano, salie en laurier zijn winterhard. Als de grond niet bevroren is, kun je ze in februari of maart alsnog buiten in een plantenbak of pot zetten. Deze kruiden hebben namelijk een natuurlijke weerstand tegen kou en groeien weer door in het voorjaar.

7. Label de kruiden
Zeker als kruiden nog jong zijn, kunnen ze erg op elkaar lijken. Het is daarom handig om ze van duidelijke labels te voorzien. Gebruik wel waterbestendige labels of stiften die bestand zijn tegen regen en zonlicht. Zo blijven de namen van je kruiden duidelijk zichtbaar, het hele jaar door.

Met zelfgemaakte labels kun je bovendien jouw kruidentuin een uniek en persoonlijk tintje geven. Denk bijvoorbeeld aan houten stokjes, beschilderde stenen, kleine krijtbordjes of zelfs oude lepels.

Met deze tips creëer je in de winter al een mooie basis voor een kruidentuin, zodat je in het voorjaar van verse kruiden kunt genieten.


Deze ingezonden mededeling valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van vakblad De Hovenier

DB-online marketing
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Chelsea Flower Show 2025
dinsdag 20 mei 2025
t/m zondag 25 mei 2025
De tuinbeurs Gartenträume
vrijdag 23 mei 2025
t/m zondag 25 mei 2025
De tuinbeurs Garden Dream
donderdag 29 mei 2025
t/m zondag 1 juni 2025
Cruydt-Hoeck Kennisdag
woensdag 4 juni 2025
Appeltern Plantenfestijn samen met Groei&Bloei op 14 en 15 juni 2025
zaterdag 14 juni 2025
t/m zondag 15 juni 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
School abonnement
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Cursussen
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER