Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Discussie preventie Xylella laait op na vondst in Spanje

woensdag 13 juni 2018

Een vondst van Xylella fastidiosa in drie Polygala myrtifolia (vleugeltjesbloem) in Spanje heeft de discussie rond de preventie van Xylella weer doen oplaaien.

De besmette planten stonden in een afgesloten kas in Almeria en waren afkomstig uit een andere EU-lidstaat. De besmetting werd vastgesteld als onderdeel van de nieuwe toetsverplichting. Voor zes plantensoorten werd eerder dit jaar een toetsverplichting ingesteld. Het gaat om soorten met een hoger risico om besmet te raken met Xylella. Polygala myrtifolia is een van deze planten, samen met Coffea, Lavandula dentata, Nerium oleander, Olea europea en Prunus dulcis.

De discussie draait om de vraag of dit voldoende is. 'Een (tijdelijk) verbod op het verhandelen van Polygala myrtifolia zou wellicht beter zijn. Deze waardplant wordt als bijzonder risicovol gezien, omdat het een waardplant is voor verschillende stammen van de bacterie Xylella fastidiosa en omdat de bacterie er symptoomloos op kan voorkomen', zo valt te lezen op de site van LTO Nederland. 'De discussie over aanvullende maatregelen in EU-verband is nog niet afgerond. Het is mogelijk dat het Verenigd Koninkrijk al nationaal noodmaatregelen instelt en import van Polygala myrtifolia gaat verbieden of intensievere toetsing vereist stelt voor elke partij voordat deze verhandeld kan worden naar het VK.'

Bron: LTO Nederland

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

Archief
Adverteren
Abonneren
VACATURES