Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Wijdverspreide bomenpopulaties reageren verschillend op klimaatverandering

maandag 11 juni 2018

Uit onderzoek van de Portland State University blijkt dat lang niet alle bomen van één bepaalde soort hetzelfde reageren op klimaatverandering. Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in de Journal of Biogeography, onderzocht de groeiringen van de conifeer boom Pilgerodendron uniferum om te zien of de boom in verschillende gebieden anders zou reageren op klimaatverandering.

De onderzoekers vergeleken bomen in het noorden, midden en zuiden van Patagonië, een regio in het zuiden van Argentinië en Chili. Uit de studie blijkt dat in de eerste helft van de twintigste eeuw de groeiverhoudingen van de bomen in de verschillende gebieden relatief gelijk aan elkaar waren.

Snellere groei
In het zuidelijke en noordelijke gebied van Patagonië is het in de zomermaanden vrij droog, maar door klimaatverandering regent het daar steeds vaker. Daardoor is de boomgroei toegenomen. Datzelfde gebeurde niet in het midden van de regio, waar de boomgroei juist sneller ging bij droge en zonnige weersomstandigheden.

Minder regen
Na de jaren '50 van de vorige eeuw kwam daar verandering in. Door klimaatverandering ging het minder regenen in het noorden van Patagonië en meer in het midden en zuiden. Als gevolg daarvan groeien de conifeer bomen in het zuiden van de regio beter bij droge, zonnige omstandigheden. De onderzoekers ontdekten dus verschillende populaties van een wijdverspreide soort verschillend reageren op klimaatverandering in een bepaalde regio. Ook over een periode van tijd kunnen bomen verschillend reageren.

Climate Trees
Over hoe bomen reageren op klimaatverandering is nog veel onduidelijk. Om boomkwekers en boombeheerders op weg te helpen naar klimaatbestendige bomen in de toekomst organiseren Boomzorg en Boom in Business het symposium Climate Trees op 20 juni a.s. bij Batouwe Boomkwekerijen. Kaarten zijn nog beschikbaar op climatetrees.eu.


Bron: Eurekalert

door Linde Kruese

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

Archief
Adverteren
Abonneren
VACATURES