Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Ergernis over ‘plastificatie’ Brabantse landbouwgrond

dinsdag 3 april 2018

Volgens fractievoorzitter Patricia Brunklaus van Groenlinks verdwijnen hele landbouwpercelen in Brabant onder het landbouwplastic. Volgens haar is het geen gezicht en bovendien slecht voor het milieu. Ze zegt geschrokken te zijn van de 'plastificering van het Brabantse landschap'.

Het Statenlid uit Raamsdonk noemt het vele plastic in het milieu belachelijk. Ze wil dat het provinciebestuur paal en perk stelt aan de wildgroei van het vele plastic in de Brabantse landbouwgrond.

Geen duidelijke afspraken
Brunklaus is van mening dat de tuinders die momenteel met landbouwplastic aan de slag gaan, geen strobreed in de weg wordt gelegd. Volgens haar kent Brabant wel regels voor kassen, maar bestaan er geen duidelijke afspraken wat er met het plastic mag worden gedaan. Terwijl er volgens haar toch echt een beperking op het gebruik dient te zijn. Ze dringt aan op duidelijkheid van het provinciebestuur. Ze heeft daarom gevraagd of het bestuur ook van mening is dat het 'plastificeren van de bodem voor het telen van gewassen aan banden gelegd dient te worden', of dat het bestuur van mening is dat deze ontwikkeling 'grenzeloos kan plaatsvinden'. Daarbij gaat het volgens haar niet alleen om het plastic dat over bijvoorbeeld aspergevelden wordt gelegd, maar ook om het plastic dat in de vorm van een tunnel met een boogje over bijvoorbeeld een aardbeienveld wordt geplaatst.

Hoge kwaliteit
Voorzitter van de ZLTO-afdeling van Breda - en tevens boomkweker - Remco Beekers plaatst kanttekeningen bij de ergernis van de Groenlinks-Statenfractie. Hij zegt het te betreuren dat in deze discussie de agrarische sector produceert waar de consument om vraagt, wat neerkomt op producten van hoge kwaliteit. Die roep gaat gepaard met de noodzaak tot het nemen van dit soort maatregelen, aldus Beekers. Er zit volgens hem een vervelende tegenstelling in de kritiek op landbouwers die plastic gebruiken. Hij noemt als voorbeeld de discussie over gaswinning in Groningen. Iedereen wil er vanaf, maar tegelijk verzet iedereen zich tegen plaatsing van een windmolen in de buurt, aldus de boomkweker uit Prinsenbeek.

Stagneren
De afdelingsvoorzitter van de ZLTO denkt overigens dat de hoeveelheid grond die met landbouwplastic wordt bedekt, niet heel hard meer zal toenemen. Volgens hem begint de groei langzaamaan te stagneren, onder meer omdat steeds meer tuinders ermee stoppen.

Nadelige gevolgen
Brunklaus neemt daar geen genoegen mee. Volgens haar heeft de provincie het toezicht laten versloffen en is er weinig duidelijkheid, terwijl hele hectares grond met plastic worden afgedekt. Dit leidt er volgens het Statenlid toe dat vogels zich niet meer kunnen voeden, regenwater niet meer wegloopt in de bodem en de grond stikt. Ze benadrukt dat de plastificering van het landschap moet stoppen.

Bron: bndestem

door Guus van Rijswijck


REACTIES
Simon van Houwelingen | 11 april 2018 | 09:15
In Rusland zou iemand die dergelijke opmerkingen maakt omgelegd worden, maar gelukkig leven we in een vrij land waar iedereen zijn of haar mening mag ventileren. bij deze doe ik dat ook eens.
Naar mijn idee heeft deze vrouw totaal geen kennis van de agrarische sector. Er zijn heel veel argumenten tegenin te brengen. Eerst over haar kennis; grond stikt niet onder folie. anders zouden er ook geen gewassen kunnen groeien. Verder kan regenwater gewoon in de grond lopen, omdat het perceel niet volledig is bedekt met folie. planten zouden niet groeien wanneer er geen water in de grond zou komen. Vogels hebben geen hinder van de folie. veel sterker nog, ze maken het zelfs kapot als er iets onder de folie zit wat ze willen eten.
Verder ben ik het met Remco eens. De consument vraagt groenten en fruit van hoge kwaliteit voor een lage prijs en het liefst zonder chemie en dan ook nog eens een jaar rond geproduceerd. Door gebruik van folie kan de tuinder voor een groot deel aan deze vraag tegemoet komen. Ja er wordt duidelijk minder chemie gebruikt onder folie. Vraag dat maar aan bijvoorbeeld een aardbeienteler. Minder vruchtrotbestrijding. Minder wortelrotbestrijding. Of denk aan aspergeteelt waar de folie ook onkruid tegen houd. Ik kan nog wel even doorgaan. Heeft deze dame daar al eens over nagedacht, of koopt ze liever sperziebonen uit Egypte, die met het vliegtuig naar NL zijn gekomen.
Alle landbouwfolie wordt, indien mogelijk meerdere keren gebruikt. Wanneer het niet meer bruikbaar is, wordt het ingezameld om gerecycled te worden. Dus niks plasticsoep in de oceaan....
genoeg argumenten om tegenin te brengen. Maar raar eigenlijk dat een sector met een belangrijk exportproduct zich moet verdedigen?
Simon van Houwelingen
Cultus Agro Advies BV
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

Archief
Adverteren
Abonneren
VACATURES