Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

BLOG: Henry Kuppen (Kuppen boomverzorging): Rood of wit?

vrijdag 4 juli 2014

Nee, het gaat hier niet om de vraag, welk slobberwijntje u bij het hoofdgerecht drinkt, maar om het verschil in gevoeligheid voor kastanjebloedingsziekte tussen de witte en rode kastanjes. Dus grofweg tussen witte zaailingen van Aesculus hippocastanum aan de ene kant en vaak roodbloeiende cultivars aan de andere kant. Het korte antwoord is natuurlijk: geen verschil. Aesculus hippocastanum is over de hele linie gevoelig voor kastanjebloedingsziekte. Toch zijn er wel degelijk verschillen.
Aanvankelijk werd gedacht dat vooral de witte kastanjes extreem gevoelig waren. Dat klopt niet. Roodbloeiende hippocastanum-CV's als Briotti en X Carnea zijn net zo goed gevoelig. Het is zelfs zo dat onder de zaailingen van Aesculus hippocastanum doorgaans feitelijk meer verschil in gevoeligheid bestaat dan tussen de klonen als Briotti en X Carnea.
Een aantal andere zaken zijn waarschijnlijk belangrijker. We weten dat alle hippocastanum gevoelig is, maar we kunnen de boom wel helpen. Zorg voor een goede standplaats en vermijd stress (bijvoorbeeld van een ingrijpende snoeibeurt).
Daarnaast zijn het vooral de jonge en halfwas bomen die worden aangetast. In Den Haag staan bijvoorbeeld op plein 1814 tachtig tot negentig jaar oude Baumanii die amper lijken te zijn aangetast.
De reden dat roodbloeiende kastanjes aanvankelijk niet gevoelig leken, zou ook iets te maken kunnen hebben met de kastanjemineermot. Dit motje is in staat om bij een boom al vroeg in het seizoen bladval te veroorzaken, maar blijft ver van roodbloeiende kastanjes vandaan. Waarschijnlijk komt dat door het 'rode' bloed dat via Aesculus pavia in deze kastanjes is gekweekt. Aeculus x carnea en A. flava worden, ook als ze tussen de witte Europese kastanjes staan, nauwelijks aangetast. De wetenschappers onder ons zijn het hier overigens niet mee eens en stellen dat hiervoor geen bewijs is, maar het lijkt me volstrekt logisch dat een zware aantasting van de mineermot zorgt voor daling van vitaliteit en dus voor een hogere gevoeligheid.
Interessantere is de vraag 'waar is de Aesculus indica'? Bij deze relatief onbekende kastanje zijn geen aantastingen bekend. Toch wordt deze amper aangeplant. Naar de reden is het gissen. Het begint natuurlijk bij de kwekers, die deze boom nauwelijks hebben staan, maar het gaat hier om een zeer gezonde soort die vaker aangeplant zou moeten worden!

Henry Kuppen
Kuppen boomverzorging BVREACTIES
Ronnie Nijboer | 7 juli 2014 | 17:14
Ik denk dat de vorstresistentie van Aesculus indica net te laag is om veelvuldige aanplant in Nederland te adviseren!
Jan P. Mauritz VRT | 5 juli 2014 | 10:05
Eens met Henry, er zijn nog veel meer kastanjes die in Nederland goed gedijen maar slechts beperkt in cultuur zijn. In mijn feuilleton in dit vakblad heb ik in 2013 al eens een pleidooi gehouden voor het behoud van dit geslacht en een aantal makkers voorgesteld om toe te passen in de openbare en private ruimte

Oh ja Henry
Er bestaan geen rode (of eigenlijk roze) CV's van A. hippocastanum.
Deze roze of rode zijn een Kruizinga tussen A. hippocastanum x A. Pavia (de witte x de rode) en die bastaard of hybride heet dan A. x carnea
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

Archief
Adverteren
Abonneren
VACATURES