Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Spreker Boom Innovatie Dag: Joost Verhagen (Cobra): is de innovatietrein tot stilstand gekomen?

dinsdag 16 september 2014

Joost Verhagen
Een van de sprekers tijdens de Boom Innovatie Dag is Joost Verhagen van Cobra. In het onderstaande blog licht hij alvast een tipje van de sluier. Zijn vraag luidt: is de innovatietrein tot stilstand gekomen?

#Innovatie

Als ondernemer zit het in je bloed: je kijkt soms wat argwanend naar je collega-bedrijven. Waar zijn zij mee bezig, halen ze me in en pikken ze geen innovaties van ons? Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik dat gevoel totaal niet ken. Maar is dat verstandig en hoe wil ik daar als ondernemer echt naar kijken?

Ik ben trots op onze innovaties. Innoveren zit in ons DNA. Zonder al te veel overdrijving staan wij als Cobra op #1 van de innovatie prestatieladder. In de komende Stad + Groen staat een leuk overzichtsartikel van mijn hand over de dingen die wij de laatste jaren hebben geïnnoveerd. Dat is best een pittige lijst en bij lange na niet volledig.

Je kent die curve wel van innovator naar early adaptors en via de kleine meerderheid naar de grote groep gebruikers. Innoveren is leuk, maar brengt ook grote risico's met zich mee; wanneer slaat je innovatie aan...? In een tijd waarin tarieven onder druk staan en ondernemersrisico's toenemen, blijft er simpelweg minder tijd en geld over voor innovatie. Je kunt te laat zijn, je kunt de plank volledig misslaan en soms ben je typisch te vroeg. Trial and error.

Als ik kijk naar onze groene vakwereld lijkt het alsof de innovatietrein langzaamaan tot stilstand komt. We staren naar elkaar en ideeën en noviteiten worden snel gekopieerd, zonder dat ieder voor zich goed nadenkt over de innovaties die goed zijn voor jouw onderneming of de vakwereld. Jammer! En wat ik helemaal jammer vindt? Dat samen innoveren een lastige aangelegenheid is. Hiermee bedoel ik dat je als onderneming samen met de overheid (dat is toch onze grootste opdrachtgever) een innovatietraject start. En dat terwijl je al die innovaties toch eigenlijk ten gunste van je opdrachtgever bedenkt.

Wat wil ik als ondernemer en innovator meegeven? Zoek elkaar op! Wil een innovatie slagen, zal je bruggen moeten slaan. Of dat nu bruggen zijn tussen groen en grijs of tussen groen en geo, of bruggen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer of tussen ondernemingen. In deze tijd moet je het samen doen en samen delen. Schiet me nu te binnen; de al oude software licentie-modellen bijvoorbeeld, die komen steeds vaker onder vuur te liggen. Hoezo een 'gesloten' database en per gebruiker een licentie afrekenen!? Nee, je deelt een platform (die reken je af) en de informatie die hierin zit is vrij toegankelijk (open data), dat is van deze tijd.

Genoeg hierover, ik kan boeken vol schrijven over mijn frustraties en successen, maar de ruimte hiervoor is beperkt. Nieuwsgierig geworden? Begin alvast eens met het bijwonen van mijn presentatie op de Boom Innovatie Dag op 25 september.

Met innovatieve groet,

Joost Verhagen
REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

Archief
Adverteren
Abonneren
VACATURES