Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Boomteelt Nieuws Blog Techniek Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Demonstratie frees voor renoveren van veldwegen

dinsdag 24 mei 2016

Donderdag 26 mei organiseert vakblad Stad+Groen in samenwerking met Green Technology Janssen (GTJ) en de gemeente Roerdalen een demonstratie van het renoveren van veldwegen in het buitengebied.

De aanbouwmachine WPF 200 van Duitse fabrikant HEN Technology maakt het mogelijk om in één werkgang veldwegen te renoveren. Waar hobbelige halfverhardingen doorgaans worden gerenoveerd door de dure aanvoer van nieuw puin en dit vervolgens aan te trillen, hergebruikt de HEN-frees het aanwezige materiaal. Middels een freestechniek haalt de frees het groffe puin uit onderliggende lagen naar boven. De weg wordt daardoor weer goed begaanbaar.

Bij de conventionele werkmethode ontstaat nauwelijks of geen binding tussen de oude originele toplaag en het nieuw opgebrachte materiaal. Om een goede hechting te kunnen realiseren is het noodzakelijk de toplaag los te maken en goed te mengen met andere lagen.

De HEN WPF 200 is traploos in diepte instelbaar en draait tegen de rijrichting in. Door de speciale beitels en de bezetting op de rotor wordt de fractie niet verkleind en dusdanig naar boven gebracht dat het wegdek in profiel kan worden gelegd. Een ingebouwd profileerblad verdeelt het materiaal gelijkmatig. De ingebouwde hydraulisch aangedreven trilplaten verdichten de bodem daarna dat de weg weer direct berijdbaar is. Omdat deze techniek gebruikmaakt van het bestaande materiaal, wordt bespaard in transport- en materiaalkosten.

Eerste ervaring
De Limburgse gemeente Roerdalen heeft als eerste in Nederland de HEN-machine aangeschaft. De gemeente heeft zich lang georiënteerd naar een methode om het beheer en onderhoud van half-verharde wegen en fiets- en wandelpaden in buiten- en bosgebied op een hoger niveau te krijgen, tegen lagere kosten. Met het Nationaal Park De Meinweg binnen de gemeentegrenzen wordt ook veel samengewerkt met Staatsbosbeheer.

Het Nationaal Park van gemeente Roerdalen kent vele half-verharde fietspaden. Het plan is om de machine hier in de toekomst in te zetten op paden die langzaam dichtgroeien door bijvoorbeeld mos. De machine wordt nu al ingezet op half-verharde wegen met veel kuilen of puin langs de kant van de weg. De eerste resultaten hiervan zijn positief. 'De machine geeft een mooi resultaat', vertelt Hans Engelen van Team Onderhoud bij gemeente Roerdalen. 'Het voordeel is dat je aanzienlijk minder materiaal hoeft aan te voeren. Je maakt immers gebruik van materiaal dat al aanwezig is, bijvoorbeeld langs de zijden van de weg.'
'Het grote voordeel is verder dat de machine werkt op een laag toerental, waardoor je het materiaal mengt zonder het te verkleinen. De verhouding tussen fijn en grof materiaal blijft behouden, waardoor het vervolgens ook weer goed verdicht kan worden.'

Datum en locatie
Op 26 mei krijgen aanwezigen de kans om de HEN-frees in werking te zien. Daarnaast zal GTJ ook een grader en berm-frees van HEN Technology tonen. De demonstratie vindt plaats van 10.00 tot 12.00 uur, met eventuele uitloop tot ca. 13.00 uur. Locatie: "De Boshut" Meinweg 2, 6075 NA te Herkenbosch, het voormalig bezoekerscentrum nationaal park Meinweg. Daar is ook het kantoor van SBB Midden-Limburg gevestigd. Lezers van Stad+Groen zijn van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij deze presentatie.Naam organisatie:
E-mail adres:
Naam:
Met hoeveel mensen komt u ?


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

Archief
Adverteren
Abonneren
VACATURES