Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Boomteelt Nieuws Blog Techniek Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Toename van valse meeldauw in boomkwekerijgewassen en vaste planten

woensdag 30 juli 2014

Door het warme weer en de vochtige nachten is er een toename van valse meeldauw in onbedekte sierteeltgewassen.

Op het blad zijn dan lichtgele tot geelgroene vlekken zichtbaar die scherp begrensd worden door de nerven. Na verloop van tijd wordt schimmelpluis aan de onderzijde zichtbaar, dat met zijn sporen voor verdere verspreiding van deze lastige ziekte zorgt. Zware aantastingen kunnen groeiremming en zelfs bladval veroorzaken.

Om dit te voorkomen heeft Bayer twee producten; Fenomenal en Previcur Energy. Deze twee producten, met elk twee werkzame stoffen, vullen elkaar aan. In Fenomenal is fosetyl-aluminium (Aliette) gecombineerd met fenomen, een sterke preventieve stof tegen valse meeldauw. Previcur Energy bestaat ook uit fosetyl-aluminium waaraan propamocarb, bekend van Previcur N, is toegevoegd.

Sinds enige tijd is Fenomenal toegelaten voor de bestrijding van onder andere valse meeldauw in boomkwekerijgewassen en vaste planten (met uitzondering van de grondgebonden teelt van laanbomen). Als er aantasting verwacht wordt of als de eerste symptomen zichtbaar zijn, kan Fenomenal worden gespoten in een dosering van 2,5 kg/ha. Fenomenal mag 3 keer worden toegepast met een interval van 14 dagen.

Previcur Energy is toegestaan ter bestrijding van valse meeldauw op een beperkt aantal gewassen dat buiten geteeld wordt. Deze gewassen zijn: rozen, Buddleja, Veronica, Iberis, Gaillardia, Parthenocissus, Vitis, Viola, Galium, Geranium en Hebe. In deze gewassen mogen twee behandelingen met Previcur Energy worden uitgevoerd met een interval van 7-10 dagen in een dosering van 1,5 l/ha.REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

Archief
Adverteren
Abonneren
VACATURES