Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Nieuwe technologie onthult Xylella in vroeg stadium

donderdag 28 juni 2018

Olijfboom, de eerste Europese drager van Xylella
In Italië zijn baanbrekende resultaten geboekt waarbij de Xylella-bacterie in een vroeg stadium kan worden gedetecteerd. Zieke olijfbomen die zijn besmet met de Xylella-bacterie zijn te herkennen op satellietbeelden. Dat is al mogelijk maanden voordat de bomen uiterlijk zichtbare signalen vertonen van de ziekte.

Xylella fastidiosa is wereldwijd een van de gevaarlijkste bacteriële ziektes voor planten en bomen. De bacterie veroorzaakt verschillende ziektes met grote gevolgen voor de landbouw en het milieu. Sinds de ziekte in 2013 voor het eerst werd ontdekt in oude olijfbomen in Puglia, is de ziekte actief in Europa.

Xylella kan meer dan 350 plantensoorten infecteren, doordat Xylella weinig kieskeurig is qua gastheer is het uitroeien van besmettingshaarden ingewikkeld en kostbaar. Xylella is niet alleen overdraagbaar door en via planten, ook insecten kunnen de bacterie overdragen.

Baanbrekend
Een onderzoek van het Joint Venture Research Centre in Italië heeft veelbelovende resultaten gepubliceerd op nature.com met een technologie die biochemische en fysiologische veranderingen detecteert in planten. Met behulp van een vliegtuig of drone, waarop een thermische camera en een hyperspectrale sensor zijn gemonteerd worden metingen. De metingen resulteren in hoge resolutiebeelden met een breed bereik van golflengten. Met behulp van DNA-testen is bewezen dat het gebruik van deze nieuwe technologie de ziekte tot meer dan 80% kan voorspellen.

Snel
De methode is niet alleen zeer nauwkeurig met een voorspellingskans van meer dan 80%, ook kan het extreem snel worden gedaan. Wanneer de camera's bevestigd worden aan vliegtuigjes of drones kan in één uur tijd 1.000 ha geïnspecteerd worden.

Vroege detectie
De onderzoekers beweren dat het vroeg ontdekken van Xylella zeer belangrijk is voor de bestrijding. Want wanneer planten worden besmet laten de meeste planten pas 10 tot 12 maanden later ziekteverschijnselen zien, volgens lab resultaten. Door deze lange incubatietijd is een vroege detectie van de schadelijke bacterie cruciaal.

door Willemijn van Iersel

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Demomiddag bodem- en plantversterking
Datum: woensdag 19 september 2018
Locatie: Rozenkwekerij Seuren Roses in Lottum
Lees meer...
Najaarsbeurs Grootgroenplus
Datum: woensdag 3 oktober 2018
Tijd: 3 t/m 5 oktober 2018
Locatie: Zundert
Lees meer...
Nationale Golfdag voor de Boomkwekerij
Datum: vrijdag 9 november 2018
Locatie: Golfbaan Bentwoud
Lees meer...
Uitreiking Tuinbouw Ondernemersprijs 2019
Datum: woensdag 9 januari 2019
Lees meer...
De Groene Sector Vakbeurs
Datum: dinsdag 15 januari 2019
Tijd: 15, 16 en 17 januari 2019
Lees meer...